Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Конкурс за изпълнители на класически музикални инструменти

| обновено на 01.05.21 в 08:50

За петнадесети път от 14 до 16 май ще се проведе международният конкурс за млади изпълнители в Перник. В него могат да участват, както деца и младежи, които учат в професионални училища, така и такива, които свирят в различни музикални школи и читалища. За целта е необходимо да изпратят запис на свое изпълнение до 5 май. Всички подробности могат да бъдат открити на сайта на Двореца на културата в Перник.

Официалното откриване ще бъде на 14 май, петък с концерт на камерен оркестър „Орфей“ с диригент Райчо Христов, на който ще свирят лауреати на предишни издания. В следващите два дни ще заседава комисията, а след това ще бъдат обявени лауреатите. За жалост гала концерт няма да има, но всички ще получат по пощата своите награди и дипломи. При възможност те ще бъдат канени за следващи концерти на оркестъра.

Само преди половин месец, на 18 април, на традиционното матине свири цигуларката Лили Милчева, която печели Гранд при на конкурса през 2013 г. Камерен оркестър „Орфей“ и Лили Милчева ще свирят и пред софийската публика през юни на концерт в рамките на международния фестивал „Софийски музикални седмици“.

По същото време ще се проведе и конкурс за детска рисунка.

Повече подробности чуйте в разговора с Райчо Христов, диригент на камерен оркестър „Орфей“ и председател на журито.


ВИЖТЕ ОЩЕ

Прослушвания за певци

След майските прослушвания за певци в Пловдив и в София вече са известни имената на изпълнителите и някои от наградите. Сред тяха са сопраните Димитрина Кечеджиева, Нели Колева, Моника Ганчева, Анжелика Бехнам, Християна Христова, мецосопраните Моника Зашева, Андония Рабаджиева, басите Любомир Байчински и Деян Костадинов и баритонът Бранимир Недков...

публикувано на 14.06.21 в 12:55

Гостуване на детско-юношеска филхармония „Пионер“ във Виена

През ноември ще се състои дългоочакваният концерт на филхармония „Пионер“ в австрийската столица. Проектът „Отново във Виена“ вече е на финалната права. Беше отворена сметка за финансиране на проекта. Д-р Александър Александров заяви, че парите вече са събрани и остават някои допълнителни уточнения. Така на 16 ноември в залата на Виенските момчета по..

публикувано на 13.06.21 в 08:05
Vanity Productions

„Понякога собствената ти глава е най-големият враг“ – интервю с Кристиан Стадсгард

Vanity Productions е псевдонимът, под който ще откриете ембиънт музиката на Кристиан Стадсгард, съосновател на датския лейбъл за електронна музика Posh Isiolation и член на Damien Dubrovnik (с Локе Рабек) и The Empire Line (с Айзък Хансен и Йонас Рьонберг). Ако всичко върви по план, на 19 юни Vanity Productions ще изсвири своя първи концерт в София..

публикувано на 12.06.21 в 11:15

Из архивите на Метрополитън опера: „Роберто Деверьо“ от Гаетано Доницети

Метрополитън опера отваря архивите си за Еврорадио. Спектакълът, който ще имате възможността да проследите на 12 юни от 20 часа, е от 16 април 2016 г. Съставите на Метрополитън дирижира Маурицио Бенини. В ролите: Сондра Радвановски (Елизабет Първа, кралица на Англия), Елина Гаранча (Сара, херцогиня Нотингам), Матю Поленцани (Роберто Деверьо, граф Есекс),..

публикувано на 12.06.21 в 09:55

Опера в Летния театър

На 11 юни започва 12-ото издание на летния фестивал „Опера в Летния театър“ във Варна, като някои от предложените събития са част и от Международния музикален фестивал „Варненско лято“. Представленията са общо двадесет и едно – седем са премиери. Отново в програмата ще има опера, оперета, мюзикъл, балет и концерти. Първото събитие е посветено..

публикувано на 10.06.21 в 18:10