Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Честит рожден ден на Румен Дойков

Румен Дойков дебютира на сцената на Националната опера и балет в София през 1976 в ролята на Йеник в шест спектакъла на операта „Продадена невеста“ на Сметана. След дипломирането си през 1977 става солист на националния ни театър, а първата му роля e Хофман от „Хофманови разкази“ на Офенбах през 1979 г. За близо 30- годишната си активна творческа кариера Румен Дойков е натрупал солиден репертоар – над 50 централни тенорови партии, сред които емблематични за певеца са ролите на Отело, Радамес, Полион, Манрико, Калаф, Каварадоси, Едгардо, Дон Алваро. Гастролира с голям успех в различни страни на Европа, в САЩ и Южна Америка самостоятелно и като солист на Националната опера.

Изпълнява почти всичко от лирико-драматичния  репертоар – над 50 централни тенорови партии, сред които: Отело, Радамес, Полион, Манрико, Калаф, Каварадоси, Едгардо, Дон Алваро, Херцога, Алфред, Енцо и много други.

През периода 1988-1992 е солист на Белградската опера. Именно в Белград е и неговият дебют в ролята на Радамес от операта „Аида“, който ще окаже съдбоносно влияние в неговия творчески път. През 1995 г. участва в мегаспектакли „Аида“ на открито в Сао Пауло, Бразилия, а по-късно отново в „Аида“ – Опера на площада – в София.

През 1995 г. постига своеобразен рекорд в Холандия, където участва в 43 спектакъла на операта „Аида“ за 46 дни – постижение, достойно за рекордите на Гинес и рекорд, ненадминат досега. Впечатляващо е участието му досега в „Аида“ над 211 спектакъла. От всички над 1200 спектакъла най-много са на „Аида“, сред които са и мегаспектаклите в Бразилия и в Холандия.Роден е в София на 1 май 1951 г. Носител е на множество награди. Творческият му път е маркиран с отличие на международния певчески конкурс „Франческо Паоло Нелиа“ в Енна, Италия, през 1983 г. През 2000 г. е отличен със специалната награда на Народното събрание за изключителни постижения в оперното изкуство. Същата година получава и „Кристална лира“ за постижения в областта на музикално-изпълнителското изкуство.


Румен Дойков е участвал в многобройни концерти у нас и в чужбина. Пял е под палката на големи диригенти като Антонио Гуаданьо, Маурицио Арена, Уудсайд, Питер Тиборис, Джонатан Нот, Никса Бареза, Дирк Бросе, Трайлеску, Миладинович, Асен Найденов и др.
Негови партньори на сцената са били Фиоренца Косото, Ирина Архипова, Розалин Плаурайт, Радмила Бакочевич, Милка Стоянович, Райна Кабаиванска, Никола Гюзелев, Анна Томова-Синтова, Гена Димитрова.


Ето някои от отзивите на музикалните критици за него по повод участията му в САЩ и Холандия:
„Тенорът Румен Дойков – какъв глас?! Едно чудо на човешката природа – стабилност на вокала, красота и богатство на тембъра, един магнетизъм, който те кара да затаиш дъх от първия до последния миг на неговата поява на сцената…“ – Вим Стопеленбург, „Мепелер Курант“, 16.10.1995 г.

„Тенорът Румен Дойков (…) изглежда се наслаждава на партията и се радва на щастливата съдба, която го е направила тенор. Той е твърдq солиден като скала певец и неговата сценична индивидуалност е момчешка и пламенна… Дойков е брилянтен във високите тонове и предава всичко искрено и уверено“ – Ричърд Дайър „Бостън Глоуб“, януари 2001 г.

„Ролята на принц Калаф беше изпълнена от великолепния тенор Румен Дойков. Това е тенор, издържан в мощната вокална традиция на Марио дел Монако. Такъв глас рядко е звучал през последните години по американските оперни сцени” – Питър Уин, „Скрантън Таймз“, 1.02.2002 г.

„Румен Дойков (Калаф)… беше на своята висотата, играейки с отношение и убедителност и пеейки с енергия, широта на фразата и страст. Той завърши „Nessun dorma“ със стремителен вокален размах и широко отворени ръце и публиката полудя“ – Ричърд Дайър, „Глоуб Стаф“, 22 март 2002 г.Сред дискографията му отбелязваме операта „Иван Сусанин“ с диригент Иман Маринов – ролята на Собинин, „Джоконда“ на Понкиели с диригент Георги Нотев – ролята на Енцо, „Хан Крум-ювиги“ от Александър Йосифов – диригент Михаил Ангелов – ролята на Омуртаг, „Аида“ на Верди с диригент Георги Нотев – ролята на Радамес.

По случай 70-тата годишнина на Румен Дойков на 7 май от 19 часа в Софийската опера ще има представяне на издадения по случая диск с изпълнения на певеца и концерт в който ще вземат участие настоящите тенори на Софийската опера – Костадин Андреев, Мартин Илиев, Даниел Острацов, Даниел Дамянов, Хрисимир Дамянов, а на рояла ще бъде Йоланта Смолянова.

След официалното представяне дискът с италиански канцонети записани през 1983 г. за Балкантон с мандолинен оркестър под диригентството на Борис Хинчев ще бъде в продажба в „Дюкян меломен“, „Ориндж“ и „Сиела“. Записани са двадесет и пет от най-известните италиански канцонети сред които „О, sole mio“, „Marechiare“, „Maria, Mari“, „Santa Lucia“ и др.
Ден преди това на платформата „Ивентим стрийм“ ще бъде излъчена операта „Джоконда“ на Амилкаре Понкиели, спектакъл на Софийската опера от 1999 г., който ще бъде на разположение от 19 часа за 24 часа. Заглавната партия изпълнява Гена Димитрова, Енцо е Румен Дойков, диригент е Георги Нотев, а постановката е на Пламен Карталов, Салваторе Русо и Флавио Донати. Участват още Никола Гюзелев, Стефка Минева, Живко Пранчев, Елена Чавдарова. С тази опера театърът често юбилеите на Гена Димитрова и Румен Дойков.  
Сред многото документални записи от различни години, през 1996 г. Румен Дойков осъществи и студийни записи със Симфоничния оркестър на БНР под диригентството на Борис Спасов.Още изпълнения на Румен Дойков може да слушате на 5 април от 17 часа по програма „Христо Ботев“.
 
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.

Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ

Самобитният талант Патриция Копачинская

„Най-вълнуващият цигулар на нашето време“ е единодушното мнение на публиката след концерт на цигуларката Патриция Копачинская . Наричат я още „музикален екстремист“, заради неповторимото звучене на нейната цигулка и сценичното присъствие, което няма аналог. „Хората са съсредоточени върху съвършенството и глазурата. Те искат да видят една перфектна..

публикувано на 25.07.21 в 07:35

Джузепе ди Стефано като Каварадоси в „Тоска“ на Пучини

На днешния ден, 24 юли преди 100 години е роден Джузепе ди Стефано . Съдбата го бе дарила с неземно красив глас и неустоим сценичен чар, които довеждаха публиката до екстаз… Записът, който може да слушате на 24 юли от 20 часа , е продуциран от EMI през 1953 година – част от златната колекция регистрации на легендарното трио Мария Калас, Джузепе..

публикувано на 24.07.21 в 08:05
Проф. Виктор Чучков

Проф. Виктор Чучков – истории от моя живот

В разгара на лятото по желание на слушателите, програма „Христо Ботев” излъчва музикални предавания, които са предизвикали голям интерес в радиоаудиторията. Сред тях е „Музикалната вечер”, посветена на проф. Виктор Чучков. Талантливият български пианист и композитор е също обаятелен разказвач. В неговата богата артистична биография се вплитат..

публикувано на 23.07.21 в 07:50

По следите на музикалната история в концерта във „Варна, музиката и морето“

На музикална разходка от миналото към настоящето на брега на морето ни канят във Варненски свободен университет „Черноризец Храбър“ с втория концерт от серията в програмата, посветена на 100-годишнината от обявяването на Варна за курортен град. Концертът ще има още няколко издания, като предстоящото е на 25-и юли от 21 часа, на лятната сцена..

публикувано на 22.07.21 в 18:41

„Мария ди Роан“, опера в 3 действия от Гаетано Доницети

Либрето: Салваторе Камарано. Първо изпълнение: 5 юни 1843 г. в Кертнертор театър, Виена. Действащи лица: • Рикардо, граф дьо Шале – тенор; • Енрико, Херцог ди Шеврьоз – баритон; • Мария, графиня ди Роан – сопрано; • Армандо ди Гонди – тенор; • Фиеско – бас. За операта „Мария ди Роан“ е 64-тата опера на Доницети и една от най-зрелите творби на..

публикувано на 22.07.21 в 08:15