Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Силвия Станоева: Да поемеш отговорност за собствения си талант означава да поискаш да бъдеш видим

Силвия Станоева в студиото на „Време и половина“
Снимка: Таня Димова

Усамотена в таванското си помещение, Сузи Сю повдига темата за съзидателността. Тя говори за отдаването изцяло на онова, което човек иска и може да прави. Яхва вдъхновението и лети право към мечтите. В интимната атмосфера на галерия „Етюд“ таванът на Сузи се преобразува от малка сцена в цяла вселена. В нея тя пътува из света – реалния и онзи, който живее само в човешкото въображение, среща се с битовото, за да го надмогне, среща се с всяка своя версия, за да я подобри, среща се и с Него, за да се приеме напълно. Всичко това в една седмица, точно преди да навърши „33“. Така беше на 29 и 30 април, така ще бъде и на 9 май, когато Силвия Станоева отново ще бъде Сузи Сю.

Актрисата започва да пише първия си самостоятелен моноспектакъл по време на изолацията през изминалата 2020 година. Подготвя го за Бъдни вечер, когато не просто Сузи, а самата тя навършва 33, но го играе за първи път пред публика на Велики четвъртък. От сцената тя разказва на зрителите какво означава да поемеш отговорност за собоствения си талант, а в ефира на „Време и пололвина“ го обяснява така:

„Да поемеш отговорност за собствения си талант, аз все повече го разбирам и го осъзнавам – това означава да поискаш да бъдеш видим.“

През изминалата година, отново вдъхновена от спокойствието, което получава, Силвия Станоева създава „Монолози в стаята“ – 14 монолога от филми, пиеси и песни на български, английски и италиански език. Пише и сценарий за пълнометражен филм – „Месец в Рим“. Преди да се превърне в реален аудиовизуален разказ обаче сценарият ѝ ще оживее като късометражен филм. По него тя работи с Рон Уейнсбърг, един от учителите ѝ в американското Сол Актинг Студио, където учи онлайн актьорски техники.

Освен актриса, носител на „Икар“ за дебют през 2013 година и на отличие за талант на платформата „Talents Sarajevo“ към Sarajevo Film Festival, Силвия е и певица. След НАТФИЗ завършва „Поп и джаз пеене“. Записва и албус с норвежкия композитор Ханс Петер Гюндерсен. Това се случва след като през 2015 година фондация „Арт офис“ ѝ помога да учи три месеца в студиото на световноизвестната Ивана Чабек в Лос Анджелис. Чабек е работила с актьори като Хали Бери, Чарлийз Терон и Брат Пит.

Всичко, което Силвия прави, се ръководи от желанието ѝ да се изрази. А и да поеме отговорност за таланта си извън България. За това, за моноспектакъла ѝ „33“ и за мечтите като есенция на човешката същност актрисата разказва в звуковия файл.


 
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Гергана Лаптева

„Божествен аромат“ – по следите на древни загадки в земите на Странджа

Четиво, което вълнува, разкривайки тайните на древните земи, в които живеем – н овият роман на Гергана Лаптева разказва за културното и природно богатство на Странджа планина и пренася читателя в мистичните земи на Странджа по следите на древни загадки. Романът е вдъхновен от действителни проучвания на археолози, исторически сведения и научни факти...

публикувано на 23.06.21 в 16:30

Книгоиздаване по време на пандемия

„Книгата не само остава, а като че ли става още по-търсен продукт във време на изолация и всеобща карантина. Хубавото е, че както в много страни, така и в България онлайн продажбите успяха да заменят традиционното купуване на книги, там където книжарниците бяха затворени“. – казва Георги Александров, главен асистент във Факултета по журналистика и..

публикувано на 23.06.21 в 15:58

„Световен театър в София“ започва на 3 юли

След година на дигитални излъчвания на спектакли, от 3 до 21 юли софийската театрална публика отново има възможността да преживее среща на живо с театрални и танцови представления от международната сцена. В своето петнайсето издание „Световен театър в София“ представя специално поканени продукции от Сърбия, Германия и Испания. Представленията ще се..

публикувано на 23.06.21 в 15:40

Едно от най-добрите произведения на Хемингуей оживя в български анимационен филм

Андрей Кулев предлага на зрителите история, която превръща главния герой в нещо повече от дете, в нещо повече от възрастен, превръща го в приятел. В трепнещ човек, както го определя продуцентът, сценарист, режисьор и илюстратор на анимационния филм, който наскоро спечели поредната си награда. „Сантяго“ на Андрей Кулев е вдъхновен от едно от..

публикувано на 23.06.21 в 12:25

Награди на Националния конкурс за хумор и сатира - град Кубрат

Лесно е да се прави култура в София, в големите градове! Там има културни центрове, там има пари. Когато вървим покрай театрите по "Раковска", покрай Операта, Оперетата и художествените галерии, дали се замисляме как изглежда културата извън лъча на прожектора? Можем само да предполагаме какво е да търсиш и да създаваш култура в малък град. Звучи..

публикувано на 23.06.21 в 11:54