Българско национално радио © 2022 Всички права са запазени

In memoriam: Звездите на Косьо

Константин Марков
Снимка: БГНЕС

В епизод 418 „Трамвай по желание“ прави поклон пред паметта на неочаквано починалия рок музикант Константин Марков, със спомени за него на един от най-близките му приятели и сътрудници, поета Александър Петров.

В този опит за портрет на починалата легенда, знаменитият рок поет връща житейската лента назад до детските си години, когато в негово съседство Бъндараците проправят първата пътека на българския рок в мазето на дома си. Именно там началните си музикални опити прави и Косьо Марков. Впоследствие Косьо преминава през хардрока с „Щурците“, през естрадата с Емил Димитров и Лили Иванова, мелодичния рок с първата „Тангра“ и неизпробвания у нас ню уейв с „Тангра 2“.

Успоредно с музиката, Константин Марков става и един от първопроходците на частния радио ефир в България, като с Кирил Маричков създават радио „Тангра“. Богатия си житейски и професионален опит музикантът прилага и като шеф на Асоциацията на българските радио и телевизионни оператори (АБРО), където тогава се полагат основите на медийната регулация у нас.

Александър Петров (вляво) и Емил Янев


Българската музикална култура загуби едно от значимите си имена, но следата, оставена от него, ще вдъхновява и следващите поколения.

Поклон!

 
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Явор Цанев в софийската галерия "Стубел"

Галерия "Стубел" започва новия си сезон с изложба на малко познат на софийската публика художник Явор Цанев (това е първата негова изложба в София). Всъщност той е софиянец, завършил е Художествена академия при проф. Петър Чуклев, след което се премества във Варна, където живее и твори.  Изложбата носи краткото заглавие "Живопис" и представя само..

публикувано на 26.09.22 в 12:35

Усещане за кино: "Златна роза" с 40-о издание във Варна

Червен килим, отбрана селекция от 14 пълнометражни и 5 късометражни филма, желание за споделеност, приобщаване към една общност, влюбена в българското кино, и очакване за много и различни емоции, предадени през езика на седмото изкуство – това обещава юбилейното 40-о издание на "Златна роза". Фестивалът на българския игрален филм започна и ще продължи..

публикувано на 26.09.22 в 10:00

Излезе събрана поезията на Марин Бодаков

Книгата "Галерията на сърцето" събира поезията на Марин Бодаков в представителен том. Оформлението е на художника Кирил Златков.  Преди година поетът навърши 50 години, но отказа да публикува юбилейна стихосбирка. Сега вероятно вижда отгоре книгата, събрала издадените му досега, както и най-нови, а също и ранни непубликувани стихотворения. Така..

публикувано на 24.09.22 в 09:24

Книга за пътуването, емигрантството, болката и радостта

Докато пътува между Щатите и България, родената в Бургас поетеса Катерина Стойкова пише и издава книги, които ѝ печелят верни почитатели. Последната се нарича "Американски деликатеси" и по особен начин се свързва с другите ѝ две предишни стихосбирки "Как наказва Бог" и "Втора кожа". "Зададох си въпроса: "Какво искам за тази книга?", пише тя, и отговорът..

публикувано на 23.09.22 в 17:20

Там някъде, където

Това е заглавието на новата изложба на Чавдар Гюзелев в галерия "Ракурси". Къде е това "там", къде ни отпраща талантът на художника? Познатият ни като "играещ човек" Чочо Гюзелв този път е оформил експозицията в два цикъла – Парижки и Московски. Ето какво пише Георги Лозанов за този подход на художника, предизвикан от предчувствието му, от..

публикувано на 23.09.22 в 13:20