Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Главен герой

Изчезващата България през фотообектива на Жоро Хаджиев

Снимка: Георги Хаджиев, личен профил

Да си тръгнеш от селото или да се завърнеш в него? Как оцелява човешкото същество далече от онези места, които му позволяват да живее в себе си и как да се върне към тях?

На тези теми говори в “Нашият ден“ фотографът, моторист и музикант Жоро Хаджиев, който открива забравените територии на България.

Жоро Хаджиев е главен герой в “Нашият ден“.


“Селски археолог с мотор“ – е едно от медийните определения, които получава.

“Роден съм на село, имам тясна връзка със селото, обичам го открай време. Никога не съм се откъсвал от него, така че определението е нормално. “

“Моят приоритет са тези села, които са забити в планината, много високо или по-дълбоко. Имам такива, които са на надморска височина 1000 м. Други са по-близо до самото било на планината. Това ми е приоритетът, защото тези селца скоро ще изчезнат, както са изчезнали и от статистиката на страната.“


Мисля, че трябва да се знаят и да се помнят, защото те са били носители на нашите традиции в миналото. Запазили са традиции, вяра, етнос, през дългите векове на владичеството. Те са причината България да просъществува.“


“Наскоро влязох във връзка с приятели, които се занимават с генеалогия и може да изследваме някои от най-старите жители, които са останали някъде по един или двама човека, за да може да се направи една статистика. Генеалогията е съвременна наука, която ясно показва какви са хората, които са живели там.“

Разговора можете да чуете от звуковия файл. 
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Кметството в село Стеврек

На гости в село Стеврек

Село Стеврек се намира на около 30 километра от градовете Елена, Омуртаг и общинския център Антоново. Разположено е в тясна долина от двете страни на река Стара река и притока ѝ Кара дере. Заобиколено е от високи гористи хълмове. Надморската му височина е около 400 метра. Чиста природа и красиви гледки, спокойствие и тишина, нарушавана само от песните на..

публикувано на 19.06.21 в 07:45

Павол Салай: Правосъдните власти в България не си вършат работата все още

Защо „Репортери без граници“ настояват за разследване финансирането на бившите медии на Делян Пеевски, коментира в „Мрежата“ по програма „Христо Ботев“ Павол Салай с ресор ЕС и Балкани в “Репортери без граници“: „За нас Делян Пеевски е символ на конфликта на интереси и корупцията в медийната сфера в България. Знаем, че той притежаваше,..

обновено на 18.06.21 в 18:26

Доц. Георги Лозанов: Беше важно БНТ да обясни защо прекъсва програмата си

Кога и в какви случаи се иска право на отговор, коментира в „Мрежата“ по програма „Христо Ботев“ доц. Георги Лозанов, медиен анализатор, преподавател във ФЖМК и бивш председател на Съвета за електронни медии (СЕМ). „Законът предвижда, че можеш да поискаш право на отговор, ако се чувстваш засегнат от нещо, което е казано или..

публикувано на 18.06.21 в 16:49
Николай Стайков

Николай Стайков: Който влияе върху правосъдната система, има вечен щит от всяко наказателно преследване

Николай Стайков от Антикоруционния фонд представи своето ново разследване "Говорим си с Господ". Първа част от разследването “Списък за бърз контрол: Историята на Веселин Денков и специализираното правосъдие”. Разказът на Ивайла Бакалова за това кой, как и срещу какво урежда дела в Специализирания съд?  Секретни записки на ДАНС до премиера. Искания за..

публикувано на 18.06.21 в 15:53

Нешка Робева: Много пъти казвах истината и винаги получавах шамарите, но продължавах

Тя е най-успешната треньорка по художествена гимнастика в света през 80-те и 90-те години, с нейното име са неразривно свързани най-големите успехи на българската художествена гимнастика и на българските „златни момичета“, както и развитието на световната художествена гимнастика през последните 25 години на ХХ век.  Като хореограф създава..

обновено на 18.06.21 в 14:56