Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Хвалите Господа с небес

Ансамбъл „Православие“
Снимка: архив

На 9 май, неделя, от 16 часа хор „Православие“ ще излъчи изпълненията си от руската православна църква „Св. Николай“ във Виена и ще може да се гледа директно по YouTube. Основен акцент в концертната програма ще бъдат песните, написани от Константин Лейпус и Франсоа-Пиер Декан специално за ансамбъл „Православие“.

Мъжки солистичен ансамбъл „Православие” е създаден към сдружение „Лилавият лебед“ от д-р Александър Александров и Апостол Миленков през 2020. Неговата мисия е да изпълнява виртуозно църковно-славянски песнопения, както и да се развива в други акапелни стилове. Ансамбълът се състои от осем професионални певци от пет националност – България, Русия, Сърбия, Канада и Унгария, които живеят и работят във Виена. По този начин Сдружението вече прекрачва границите на Европа и се надява изпълненията на състава да предизвикат въодушевление в цял свят. Към момента репертоарът на ансамбъла се състои от произведения на български, руски, сръбски, унгарски и австрийски композитори от 12 до 21 век, които са от едногласни до осемгласни.

Чуйте „Хвалите Господ с небес“ от Йоан Кукузел, изпълнен от ансамбъл „Православие“, солист Константин Лейпус.


В момента в състава участват Константин Лейпус - музикален ръководител, Гергьо Шимон, Игор Алтшулер, Владимир Половинчик, Огнен Миливойша, Денис Юров и Апостол Миленков.
В звуковия файл чуйте разказа на Апостол Миленков.

Филхармония „Пионер“
Ансамбъл „Православие“ е свързан и със сдружението на българи във Виена „Лилавият лебед“, чийто създател е д-р Александър Александров (на малката снимка). Сред многото благородни задачи, които си поставя сдружението е и организацията на гостуването на Детско-юношеска филхармония „Пионер“ към Двореца на децата и нейния главен диригент Любомир Денев-син във Виена. Те трябва да изнесат два концерта през ноември с различни програми. В момента е в ход кампания за частично набиране на средства за турнето.

д-р Александър АлександровСамо заедно можем да успеем да осъществим проекта“ – казва д-р Александров. В програмите са включени две световни премиери – на Любомир Денев-син и Курт Шмид – с пиеса, посветена на оркестъра и творби от Жорж Мюфа, Антонин Дворжак, Любомир Пипков, Марин Големинов и др. Солист ще бъде тромпетистът Петър Македонски.

Концертите ще бъдат записани и издадени, плакатът е изработен от Стоимен Стоилов. Младите музиканти ще имат уъркшоп и посещение на Музикферайн.

„Половината от необходимата сума вече е осигурена с наши усилия и приятели на оркестъра в Австрия, а останалото възнамеряваме да набавим с обединена воля“ – продължава Александър Аександров, а целия разказ може да чуете в звуковия файл.

Подкрепа за благородната кауза на „Лилавият лебед“ може да направите тук.

 
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Надежда Цанова (вляво), Румен Бояджиев-син и Валерия Христова

Румен Бояджиев-син: Чувствам се привилегирован да работя с изпълнители, които разбират музиката ми

Софийската публиката ще може да чуе Първия клавирен концерт на Румен Бояджиев-син в изпълнение на Надежда Цанова, оркестър „Симфониета“ Враца с диригент Христо Павлов на 19 юни от 19 часа. Творбата имаше своята премиера във Враца на 11 юни, но сега предстои да прозвучи на сцената на зала „България“ в рамките на фестивала „Софийски музикални седмици“..

публикувано на 18.06.21 в 14:44
Постановка на „Нестинарка“ от 2018 г. на Държавна опера Стара Загора

Фолклор, приказка, фантазия: „Нестинарка“ и „Змей и Яна“ – два различни подхода към митологията

Създадена в 1942 г., танцовата драма „Нестинарка“ е изключителен пример за това как един шедьовър в младите години на Марин Големинов сякаш програмира цялото му бъдещо творчество, дори в чисто инструментални творби – с типичния големиновски лаконизъм, с яснота – темброва, хармоническа, с ярката образност в цялото му творчество.   Закърмен с..

публикувано на 17.06.21 в 09:26

„Надпяване” – фолклорната класация на програма „Христо Ботев”, юни 2021

В класацията „Надпяване“ всеки месец ще ви бъде представяна различна музика. Екипът на предаването се старае да бъде на вълните на новите фолклорни жанрове, но и да не забравя традиционното звучене на любимата ни народна музика. В ефира на програма „Христо Ботев“ ще чуете да се съревновават не само прекрасни певци, но и виртуозни инструменталисти. Освен..

обновено на 16.06.21 в 16:13

Флейтистката Мария Митева с нов диск и концерт в София

„Когато животът ти даде лимон, направи си лимонада“ казва Мария Митева , която издаде свой диск. Той съдържа пиеси написани за нея или такива свързани с творчеството ѝ от различни композитори от България, Люксембург и Австрия. Това са трите държави, с които е свързан животът на флейтистката. Затова и заглавието е „Пътища“. Дискът се издава със..

публикувано на 16.06.21 в 08:05

„Откритие“ на 30 години

30 години ще отбележи в началото на идната седмица варненският международният музикален фестивал „Откритие“. Неговият създател Доно Цветков е композитор, музикален мениджър и журналист. От сцената на „Откритие“ са тръгнали музикалните кариери на мнозина от популярните ни и любими певци - Деси Добрева, Миро, „Ъпдаун“, дует „Мания“…Пак там са..

публикувано на 16.06.21 в 07:45