Българско национално радио © 2022 Всички права са запазени

„Влажна зона“ – разкази за човека на ръба на природата си

Излезе от печат книгата с разкази на Райна Маркова „Влажна зона“. Изданието дължи заглавието си на едноименната новела която сблъсква изкуството с трилъра и философията с първичната човешка природа.

Същият този конфликт приема и други лица зад розовите като Бургаските солници корици на книгата.

Телесното, зловещото, гротескното, но и антиутопичното близко бъдеще – пред това се изправят особените самотни герои на Райна Маркова. А каква е историята на книгата, чуйте от самата нея.

Проектът е реализиран с подкрепата на Национален фонд „Култура“ (НФК) към Министерството на културата на Република България, по програмата „Творчески инициативи ’20“


 
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Танцовите награди "Импулс" за втори път

За втора поредна година бяха връчени годишните награди на професионалната танцова общност "Импулс". На 27 юни, по време на официалната церемония, в която участие взеха международни и български артисти, бяха отличени постиженията на класическия и съвременен танц у нас. Наградите "Импулс" се учредяват през 2021 с идеята не само да бъдат отбелязани и..

публикувано на 28.06.22 в 16:15

Как задължителната литература да стане по-достъпна за подрастващите

Понякога децата намират четенето за скучно или просто по-добре възприемат информацията чрез слушане или гледане. Тук на помощ идва " Voicelip " – те не се стремят да намалят четенето на книги, а просто искат да дадат повече възможности за лесен достъп до литературата. Особено до задължителната лятна литература . Как българска платформа за аудиокниги..

публикувано на 28.06.22 в 14:15

40 години от откриването на Свещарската царска гробница

Дейността и новите проекти на Историческия музей в гр. Исперих са темата на предаването "Европейски паралели". За дейността на музея, изложбите и ценните експонати разказват Емилия Германова, директор на институцията, и Борислава Вискова, заместник-директор.  Можете да научите и подробности за царската гробница, открита в с. Свещари – един от..

публикувано на 28.06.22 в 13:33

Юлияна Антонова-Мурата – български посланик на културата

Юлияна Антонова-Мурата е дипломат и писател. Тя е сред 24-мата творци, поставили България на картата на света. "Българските посланици на културата" бяха обявени в ефира на програма "Христо Ботев" и за тях гласуваха слушателите.  Юлияна е роден в София, но живее от дълги години в Япония.  Завършила е 91-ва Немска езикова гимназия "Проф. Константин..

публикувано на 28.06.22 в 13:15

Игра на цветовете в ХІV издание на Седмицата на занаятите в Пловдив

Започна ХІV издание на "Седмицата на традиционните занаяти" в Пловдив. След двугодишно прекъсване поради пандемията фестивалът отново е възроден и беше официално открит днес (28 юни) в двора на Регионалния етнографски музей в града. Главни действащи лица в него са майсторите на старите занаяти. До 3 юли те ще демонстрират уменията си, ще обучават..

публикувано на 28.06.22 в 12:15