Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Мечки позират по дърветата в Норвегия

Журналистката Наталия Бояджиева е водила слушателите на „Покана за пътуване“ при племена наемни убийци и човекоядци на Филипините и е разказвала как край Пънлай в Китай две морета се сблъскват, без да се слеят.

Наталия е автор на книгите "Светлина от Изтока" и "Лицата на Филипините". Този път обаче впечатленията ѝ са от значително по-питомна държава – Норвегия. Тя се озовава там след три години в Китай и… преживява културен шок.

Наталия Бояджиева никога не се задоволява с повърхностен поглед към държавата, в която се намира и се опитва да задълбае в местната душевност. Дори когато става дума за отнемане на деца от родителите, гостенката добавя още щрихи.

Тя е член на АБУЖЕТ – българската секция на Световната федерация на пътуващите писатели, която отбелязва своята 65-годишнина. Затова минаваме на по-ведри теми. Като например какво е усвоила Наталия на курса по норвежки. Оказва се – почти нищо, защото класа уж за начинаещи всички говорели перфектно. Но пък си намерила руска приятелка, с която обикаляли по изложби и концерти. Включително и в дома на Едвард Григ.

Дъждовният град Берген не е студен, поради близостта си с течението Гълфстрийм, обаче гумените ботуши са най-насъщната обувка за всеки сезон. А норвежците са по-мрачни от времето.

Затова пък мечките край фиордите са истински артисти. В парка на симпатичните животинки, който се поддържа от частен спонсор, те се катерят по дърветата, въпреки че са доста тежички.

Сладкодумната Наталия Бояджиева, която пише честно, не посрами колегите-пътешественици Ясен Антов и Валери Петров, присъединили България към Световната федерация на пътуващите писатели преди шест десетилетия.


Снимки: Наталия Бояджиева

 
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.

Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ

Градчето, където е сниман любимия сериал „Синьо лято“ – Нерха

Бойка Велинова, която от години живее в Андалусия и използва Испания като базов лагер за пътуванията си по света, разказва как Испания се подготвя за завръщането на туристите – с почистени плажове, обновени менюта в ресторантите, ремонтирани хотели и широки усмивки. При телефонния ни разговор Бойка така сочно и картинно описа тамошните красоти! Тя..

публикувано на 20.06.21 в 08:20
Портрет на Петър Велики от Пол Деларош

Енциклопедия бюрократика. Епизод 3: Реформирани до изтощение

„Ако трябва да промените армията, вероятно трябва да въведете нови практически знания, новите практически знания са свързани с нови научни знания, новите научни знания   са свързани с нова, поне минимална образователна система, новата образователна система е свързана с нови хора - тези нови хора вероятно ще бъдат западноевропейци и това поставя..

публикувано на 19.06.21 в 09:15

Даровете на смъртта

Прогресът на биоинформатиката, генетиката, биотехнологиите и тъканното инженерство дават надежда, че ще можем, ако не да срутим, то поне да избутаме нататък последната бариера – смъртта. Какво ще се случи обаче, когато доближим безсмъртието? Дали в стремежа си да се избавим от човешката участ, няма да се превърнем в нещо друго? Стоян Ставру и..

публикувано на 18.06.21 в 11:32

Средновековен панаир в Талин

В Стария град на Талин са запленени от историята. Ако като мен попаднете през уикенда на площада пред кметството, със сигурност ще се окажете във въртопа на истински средновековен панаир. Благородни дами и кавалери танцуват монотонни дворцови танци, пъстри сергии предлагат дудуци и лъкове, ръчно духано стъкло и домашни сапуни с билки, плетива..

публикувано на 18.06.21 в 07:55

Робството е феномен от зората на историята до наши дни

Индианката Покахонтас се залюбила с британеца Джон Смит преди шест века. Малко известно е обаче, че Джон Смит, авантюрист отвсякъде, е бил продаден като роб по-късно на мюсюлмански господар, и по всяка вероятност е посетил Варна тъкмо по тази причина, а после и полуостров Крим. Град Сочи на езика на езика на черкезкия народ убихи е „Пазар на..

публикувано на 16.06.21 в 17:18