Eмисия новини
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Мечки позират по дърветата в Норвегия

Журналистката Наталия Бояджиева е водила слушателите на „Покана за пътуване“ при племена наемни убийци и човекоядци на Филипините и е разказвала как край Пънлай в Китай две морета се сблъскват, без да се слеят.

Наталия е автор на книгите "Светлина от Изтока" и "Лицата на Филипините". Този път обаче впечатленията ѝ са от значително по-питомна държава – Норвегия. Тя се озовава там след три години в Китай и… преживява културен шок.

Наталия Бояджиева никога не се задоволява с повърхностен поглед към държавата, в която се намира и се опитва да задълбае в местната душевност. Дори когато става дума за отнемане на деца от родителите, гостенката добавя още щрихи.

Тя е член на АБУЖЕТ – българската секция на Световната федерация на пътуващите писатели, която отбелязва своята 65-годишнина. Затова минаваме на по-ведри теми. Като например какво е усвоила Наталия на курса по норвежки. Оказва се – почти нищо, защото класа уж за начинаещи всички говорели перфектно. Но пък си намерила руска приятелка, с която обикаляли по изложби и концерти. Включително и в дома на Едвард Григ.

Дъждовният град Берген не е студен, поради близостта си с течението Гълфстрийм, обаче гумените ботуши са най-насъщната обувка за всеки сезон. А норвежците са по-мрачни от времето.

Затова пък мечките край фиордите са истински артисти. В парка на симпатичните животинки, който се поддържа от частен спонсор, те се катерят по дърветата, въпреки че са доста тежички.

Сладкодумната Наталия Бояджиева, която пише честно, не посрами колегите-пътешественици Ясен Антов и Валери Петров, присъединили България към Световната федерация на пътуващите писатели преди шест десетилетия.


Снимки: Наталия Бояджиева



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.

Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ
Мария Маца, директор на Италианския културен институт

"Висящото кафе" е дошло у нас от Неапол

Когато попитах директора на Италианския културен институт Мария Маца за коя част от родната ѝ страна би искала да говорим, тя мигновено отсече – Кампания. Но преди да започнем разходката с нея из тази италианска област,   помолих г-жа Маца да се представи с няколко думи. Оказа се, че по образование тя е оперна певица, но преди да започне..

публикувано на 11.08.24 в 08:35

Олимпийските игри между идеала, политиката и телата машини: Епизод 4 - Кризи и употреби

Цикълът разказва в четири епизода за Олимпийските игри от тяхното създаване в Античността до наши дни. Фокусиран е в няколко конкретни тези: смисълът на спорта за човечеството от древността до днес; защо ги забраняват и как се възраждат; мястото на жените в спорта и олимпизма; кризи по време на Олимпийските игри – разделянето на света на два..

публикувано на 10.08.24 в 12:05

44 отбора от 33 държави участват в първата Международна олимпиада по изкуствен интелект

От 9 до 15 август България посреща над 200 ученици и младежи от цял свят, които ще се включат в първата Международна олимпиада по изкуствен интелект, създадена от българи. Бургас е домакин на форума и на 14 август ще станат известни победителите. В организацията, съставянето на задачите и журито участват водещи учени от световни университети...

публикувано на 10.08.24 в 10:00

Радослав Балкански: Без математиката и точните науки няма да има развитие

Със златен медал, 3 сребърни и 3 бронзови медала, и звезда на Азия по математика приключи поредното участие на България в откритото първенство на Азия по математика, което се проведе в Сеул, Южна Корея, и приключи в края на юли.  До финала се класираха 1600 ученици от Азербайджан, Бразилия, България, Виетнам, Индонезия, Индия, Казахстан,..

публикувано на 09.08.24 в 17:30

Олимпийските игри между идеала, политиката и телата машини: Епизод 3 - Жените, един извървян път

Цикълът разказва в четири епизода за Олимпийските игри от тяхното създаване в Античността до наши дни. Фокусиран е в няколко конкретни тези: смисълът на спорта за човечеството от древността до днес; защо ги забраняват и как се възраждат; мястото на жените в спорта и олимпизма; кризи по време на Олимпийските игри – разделянето на света на два..

публикувано на 09.08.24 в 16:05