Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Европа

Снимка: архив

Европа е направена от пътища, но и от посоки, от сгради, но и от изкуство, от география, но и от идеи, от личности и от общности. Европа е направена и от думи. Съюз. Свобода. Мир. Цивилизация. Пътуване. Общуване. Любопитство. Приятелство. В предаването, посветено на Европа, участват оперната певица Ина Кънчева, театралният и кинорежисьор Галин Стоев, мениджърката на Бюро “Творческа Европа” за България Десислава Панчева, директорът на международните партньорства на "Европейската столица на културата Пловдив 2019" Виктор Янков и проф. Александър Кьосев, директор на Културния център на Софийския университет.

Според Десислава Панчева “Европа е култура. Култура на споделяне, на свобода и на възможности за развитие на собствените хоризонти отвъд границите на държавата”.

За Александър Кьосев: “Винаги обаче Европа е била и дух на критиката”.

Галин Стоев: “Местата, хората и нещата, които са ме формирали, са свързани с миткарстване. Движението е единственото устойчиво нещо, което ти остава в този свят”.

Виктор Янков: “Европа е шанс. И коства усилия да бъдеш европеец. Не се раждаш такъв”.

Ина Кънчева: “Архитектурата, красотата, музеите на Европа ги няма другаде. Моите най-близки приятели също са тук и чувствам, че принадлежа на Европа”.

На 9-и май, Денят на Европа, предаването "Гласът на времето" е посветено на най-важните ценности, факти и посоки, които оформят същността на понятието „Европа“.

Чуйте предаването в звуковия файл.


 
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Световен ден на динята

На 3 август се чества Световният ден на динята. Любопитното е, че има над 1200 разновидности на този сочен плод в над 96 държави по света. Диня – в зависимост от района в България, наричана още карпуз или любеница, е наименованието на вид тиквови растения, както и на техните плодове. Според възприетата класификация на земеделските..

публикувано на 03.08.21 в 10:43

“За звездите и хората“

Звездите далеч не са само горещи кълба от нажежен газ в студения Космос или красив фон за романтичните нощи. Всяка една от милиардите звездни системи в нашата галактика има своя собствена увличаща история. От тяхното създаване в облаци студен газ и прах, през бурната си ултравиолетова младост и отглеждането на свои планети, та чак до..

публикувано на 03.08.21 в 09:42

Солен таратор и 330 мл бира могат да ни помогнат в жегите

Как да си помогнем чрез хранене и подходящи течности в жегите? Темата коментира в “Нашият ден“ доц. Теодора Хаджиева – Дърленска от Медицинския университет в София. “Важно е наистина да си помогнем, защото жегите са големи и храната, като ключов фактор за здравето, може да помогне.  В случая е важно да се поемат течности. Има една..

публикувано на 02.08.21 в 11:11

Отбелязваме Илинден по стар стил, пазете се от морето!

Днес отбелязваме Илинден, но по стар стил. Почитаме един от най-големите пророци – Илия. Може би всички са чували едно от най-разпространените вярвания за целия ден, че морето взима жертви, затова трябва да сме много внимателни, ако сме там и влизаме във водата. Традицията повелява да не се работи, защото така ще разсърдим пророка..

публикувано на 02.08.21 в 09:51

Даниел Янев: Медийният плурализъм в България е под въпрос

Платформата за проверка на фактите "Лъжеш ли" излезе с обобщение за невярната информация в медиите по време на кампанията за предсрочните избори на 11 юли тази година. Даниел Янев, един от създателите на "Лъжеш ли", коментира данните от проучването в „Мрежата“ по програма „Христо Ботев“. „Има неверни твърдения, за които може да..

публикувано на 02.08.21 в 09:15