Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

„Играта продължава“ с разказите на Алекс Цонков

Алекс Цонков
Снимка: Таня Димова

Възможно ли е човек да си поръча душевен комфорт? Какви избори би направил той, ако осъзнае, че така или иначе „Играта продължава“? Имат ли предел възприятията? Всеки ли може да се озове във ВИП залата за прераждане и има ли право на избор човешкото съзнание в нея? Колко трае безвремието и колко дълъг е всъщност пътят на душата? Отговор на всички тези въпроси се опитва да даде един автор, който умее да побере цялата човешка история в един разговор, при това с изненадващ край. Ако не реалната, то поне онази, която може да се роди само от въображението на човек. В случая въображението е на Алекс Цонков, познат и като Lostov.

В дебютния си сборник „Играта продължава“ той побира 13 разказа в т.нар. "остросюжетни жанрове". Те са написани в продължение на шест години и прекарват читателя от една „Паралелна реалност“ до „Овъд предела“ ѝ. Или казано с други думи – от единия символичен раздел в другия. Всичко звучи като на кино, а причината за това са учителите на Алекс Цонков – режисьорите Мартин Скорзесе и Кристофър Нолън. От тях той се учи как да предава историята. Намеса в процеса му на разказване често има и музикалният свят на Ханс Цимер.

Алекс пише активно от 2015 година. Предимно фантастика, фентъзи, трилър, мистерии, хорър, но също и в рамките на реализма, както става ясно от поместеното в книгата му. Над 20 негови разказа са публикувани в различни сборници, антологии и периодични издания. Носител е на III-та награда от конкурса „Рашко Сугарев“ през 2016-а, година по-късно и на наградата за дебют на Еврокон, както и на поощрителна награда от конкурса за фантастичен разказ на списание „Осем“.

Редактор на сборника „Играта продължава“ е Ива Спиридонова. Художник на илюстрациите в него е Кристина Стоянова, а на корицата – Гергана Грънчарова.

В звуковия файл можете да чуете подробности за „Играта“ на Алекс Цонков, както и още за една от любимите му теми – прераждането. Място в разговора намират също пътуването из различни вселени, човекът, който умишлено или не наблюдава другите около себе си, писането като бягство от реалността и възможността Крисофър Нолън да чуе всичко това и да пожелае да екранизира някой и друг разказ на Lostov.


 
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Живи статуи на крайбрежната алея в Русе

От 24 до 27 юни Русе ще бъде домакин на традиционния вече Международен фестивал „Живи статуи“. Организатор на този единствен по рода си театрален празник в нашата страна е Драматичният театър „Сава Огнянов“, с подкрепата на Община Русе и на Министерството на културата. „Беше много трудно да организираме от различни европейски държави влизането..

публикувано на 24.06.21 в 15:37
Мирон Иванов

Мирон Иванов – сериозният работник на хумора

Всяка четвърта неделя в "Голямата къща на смешните хора" на редакция "Хумор и сатира" звучи рубриката "Усмивки от старите радиоленти". В поредното ѝ издание отново можете да чуете един от популярните радиогласове, съхранен в старите ленти на "Хумор и сатира", Радиотеатъра и в Златния фонд на БНР, и да се спомните за писателя и драматурга, белязал с..

публикувано на 24.06.21 в 15:25

КЕНТ и техните "Остриета", които поставят началото на фризьорството в България

15 септември 2017 година. Следобед. Руско Русев се разхожда в района на Докторската градина в София. Един стар бръснар привлича вниманието му.  Начинът, по който работи, казва на клиента „Искам да те спечеля, искам и да те запазя!“. Вече увлечен от страстта, с която възрастният мъж подстригва, Руско влиза в бръснарницата, с идеята да разбере повече...

публикувано на 24.06.21 в 09:05
Гергана Лаптева

„Божествен аромат“ – по следите на древни загадки в земите на Странджа

Четиво, което вълнува, разкривайки тайните на древните земи, в които живеем – н овият роман на Гергана Лаптева разказва за културното и природно богатство на Странджа планина и пренася читателя в мистичните земи на Странджа по следите на древни загадки. Романът е вдъхновен от действителни проучвания на археолози, исторически сведения и научни факти...

публикувано на 23.06.21 в 16:30

Книгоиздаване по време на пандемия

„Книгата не само остава, а като че ли става още по-търсен продукт във време на изолация и всеобща карантина. Хубавото е, че както в много страни, така и в България онлайн продажбите успяха да заменят традиционното купуване на книги, там където книжарниците бяха затворени“. – казва Георги Александров, главен асистент във Факултета по журналистика и..

публикувано на 23.06.21 в 15:58