Българско национално радио © 2022 Всички права са запазени

„Играта продължава“ с разказите на Алекс Цонков

Алекс Цонков
Снимка: Таня Димова

Възможно ли е човек да си поръча душевен комфорт? Какви избори би направил той, ако осъзнае, че така или иначе „Играта продължава“? Имат ли предел възприятията? Всеки ли може да се озове във ВИП залата за прераждане и има ли право на избор човешкото съзнание в нея? Колко трае безвремието и колко дълъг е всъщност пътят на душата? Отговор на всички тези въпроси се опитва да даде един автор, който умее да побере цялата човешка история в един разговор, при това с изненадващ край. Ако не реалната, то поне онази, която може да се роди само от въображението на човек. В случая въображението е на Алекс Цонков, познат и като Lostov.

В дебютния си сборник „Играта продължава“ той побира 13 разказа в т.нар. "остросюжетни жанрове". Те са написани в продължение на шест години и прекарват читателя от една „Паралелна реалност“ до „Овъд предела“ ѝ. Или казано с други думи – от единия символичен раздел в другия. Всичко звучи като на кино, а причината за това са учителите на Алекс Цонков – режисьорите Мартин Скорзесе и Кристофър Нолън. От тях той се учи как да предава историята. Намеса в процеса му на разказване често има и музикалният свят на Ханс Цимер.

Алекс пише активно от 2015 година. Предимно фантастика, фентъзи, трилър, мистерии, хорър, но също и в рамките на реализма, както става ясно от поместеното в книгата му. Над 20 негови разказа са публикувани в различни сборници, антологии и периодични издания. Носител е на III-та награда от конкурса „Рашко Сугарев“ през 2016-а, година по-късно и на наградата за дебют на Еврокон, както и на поощрителна награда от конкурса за фантастичен разказ на списание „Осем“.

Редактор на сборника „Играта продължава“ е Ива Спиридонова. Художник на илюстрациите в него е Кристина Стоянова, а на корицата – Гергана Грънчарова.

В звуковия файл можете да чуете подробности за „Играта“ на Алекс Цонков, както и още за една от любимите му теми – прераждането. Място в разговора намират също пътуването из различни вселени, човекът, който умишлено или не наблюдава другите около себе си, писането като бягство от реалността и възможността Крисофър Нолън да чуе всичко това и да пожелае да екранизира някой и друг разказ на Lostov.


 
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Пресконференция за Софийския фестивал

Започна фестивалът на Музикалния театър

Започна второто издание на Софийския фестивал на Музикалния театър, което се провежда във Военната академия "Георги Стойков Раковски" на откритата сцена. Събитието беше открито на 24 юни с концертно изпълнение на мюзикъла "Фантомът на операта" от А. Л. Уебър. Тази година фестивалът има международни участия. Народният театър на Ниш (Сърбия) гостува..

публикувано на 25.06.22 в 09:35

Национален комитет "Св. Иван Рилски" кани на безплатен концерт в памет на Петър Димков

Национален комитет "Свети Иван Рилски" ви кани на 26 юни на благотворителен концерт по повод 135-годишнина от рождението на Петър Димков: "Целебните методи по българските земи". Концертът е от 19 часа в Театралния салон на НАТФИЗ, с участието на театралните групи "Идея Вита"- София и "Чародейка"- Плевен, които ще представят спектакъла "Духът..

публикувано на 25.06.22 в 09:05

Галерия "88 Камен Попов" идва от Люксембург в София

Тези дни в София отвори врати още една галерия – "88 Камен Попов". Юлита Попова и съпруга ѝ Жос Селис създадоха галерията и едноименна фондация в памет на именития наш художник и плакатист Камен Попов. В продължение на 32 години основаната през 1988 година от Камен Попов в центъра на Люксембург галерия "88" е едно от най-престижните места за изява на..

публикувано на 25.06.22 в 08:45

Фестивал "Сцена на края на града"

Драматично-куклен театър "Иван Димов" Хасково организира първия по рода си студентски театрален фестивал "Сцена на края на града" . В рамките на една седмица ще се представят студентите от Националната академия за театрално и филмово изкуство, от Нов български университет, от театрален колеж "Любен Гройс", от Пловдивския университет "Паисий..

публикувано на 24.06.22 в 16:40

Осмо издание на Скулптурния симпозиум в Мездра

За близо 20-годишното си съществуване Скулптурният симпозиум Мездра се превърна в събитие от съществено значение не само на регионално, но и на национално ниво. Идеята за Скулптурния симпозиум Мездра възниква през 2004 година. По това време основните двигатели на културните събития в Мездра са Валентин Вълчев, директор на дирекция Култура към..

публикувано на 24.06.22 в 16:16