Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Еврика! Успешни българи: Деметриа Танева и мотивацията да продължиш

Снимка: Личен архив на Деметриа Танева

Деметриа Танева е носител на стипендията на името на „Акад. Александър Теодоров-Балан“ за учебната 2020-2021 г. В момента Деметриа е студентка в СУ „Св. Климент Охридски“, специалност Българска филология, четвърти курс, и тази година ѝ предстои дипломиране.

Срещата с нея е във времето, което тя дели между лекциите в Университета и стажа, който кара в момента в едно столично училище. Затова някак естествено разговорът тръгва от амбициите ѝ за научна работа, минава през стипендията на името на „Акад. Александър Теодоров-Балан“, но върви към желанието ѝ да бъде учител по български език и литература – работа, която звучи като призвание и в която има и кауза.

И понеже Деметриа Танева споменава каква огромна отговорност, пък и призвание, може да бъде преподаването, затова в този разговор се включва и главен асистент Надежда Стоянова – един от преподавателите на Деметриа в Софийския университет. Надежда Стоянова ни разказва за мотивацията и желанието на своята студентка да се развива по специалността.

„Аз смятам, че ако си достатъчно амбициозен, и в България можеш да успееш, колкото и да е трудно“, казва Деметриа Танева. И според думите ѝ – ако сега отново ѝ се наложи да направи избор какво да учи, отново би избрала същата специалност.

Чуйте разговора на Оля Стоянова с Деметриа Танева и гл. ас. Надежда Стоянова.


 
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Даровете на смъртта

Прогресът на биоинформатиката, генетиката, биотехнологиите и тъканното инженерство дават надежда, че ще можем, ако не да срутим, то поне да избутаме нататък последната бариера – смъртта. Какво ще се случи обаче, когато доближим безсмъртието? Дали в стремежа си да се избавим от човешката участ, няма да се превърнем в нещо друго? Стоян Ставру и..

публикувано на 18.06.21 в 11:32

Средновековен панаир в Талин

В Стария град на Талин са запленени от историята. Ако като мен попаднете през уикенда на площада пред кметството, със сигурност ще се окажете във въртопа на истински средновековен панаир. Благородни дами и кавалери танцуват монотонни дворцови танци, пъстри сергии предлагат дудуци и лъкове, ръчно духано стъкло и домашни сапуни с билки, плетива..

публикувано на 18.06.21 в 07:55

Робството е феномен от зората на историята до наши дни

Индианката Покахонтас се залюбила с британеца Джон Смит преди шест века. Малко известно е обаче, че Джон Смит, авантюрист отвсякъде, е бил продаден като роб по-късно на мюсюлмански господар, и по всяка вероятност е посетил Варна тъкмо по тази причина, а после и полуостров Крим. Град Сочи на езика на езика на черкезкия народ убихи е „Пазар на..

публикувано на 16.06.21 в 17:18

За Храма на Мелпомена

„Отколе ни е казано, че всички Пътища към Храма водят. А Храмът на Изкуството е онзи, в който вечно търсим знаците за овладяване и на космичното, и на катадневното общение… … веднъж намерили се – да забравим разноликите Пътеки, по които сме вървели. Да обединим творящата енергия и заедно да тръгнем по единствения път към умножаване жреците..

публикувано на 16.06.21 в 10:12

Софийската духовна семинария обучава и формира личности

Вече повече от век Средното общообразователно духовно училище подготвя кадри не само за Църквата, но и за различни сфери на дейност. Немалко изявени държавни мъже от близкото ни минало са започнали пътя си оттам. Учебното заведение е със статут на общообразователно духовно училище, едно от двете в България, заедно с пловдивското. Дипломите, които..

публикувано на 15.06.21 в 09:05