Eмисия новини
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Новият летен концертен сезон – какво да очакваме

Снимка: Димитрина Кюркчиева

Старт на новия летен концертен сезон през юни. Какво можем да очакваме от предстоящите летни музикални събития и можем ли да се надяваме на по-интензивен културен туризъм, отколкото през лятото на 2020 г.?

Какво се случи с музикалния свят и какви бяха промените, с които трябваше да се съобразят много от артистите?

Темите коментира Здравко Петров, старши музикален редактор в програма “Хоризонт“:

Здравко Петров“Сякаш има едно отприщване, ако мога да използвам тази дума. За разлика от миналата година, като че ли се събуждат музикалните събития в България и в световен мащаб.

Дали ще се проведат и как ще се проведат, тепърва ще узнаем, защото у нас са заявени много фестивали. Могат да се проведат и при особени обстоятелства и онлайн, без публика, както беше тази година фестивала в Санремо за първа година, но не беше спрян за разлика от “Евровизия“, която пък беше спряна миналата година. Но пък тази година предстои съвсем скоро, след седмица.

Няма индикации да я няма. Но ще бъде доста ограничено присъствието от страна на публика, предполагам и от акредитирани журналисти по света.“

Артистите в България и пандемията

“Много бързо се адаптираха артистите у нас. Артистът е човек, който обича да се показва, той е суетен в най-добрия смисъл на думата и никога не би останал в забвение. Много от нашите изпълнители направиха много добри и успешни проекти. Час от тях имаме възможност да слушаме в програмите на БНР.

Надявам се, че българските фестивали, които са заявени, ще допринесат отново българската музика да тържествува и ние да имаме възможност да видим любимите изпълнители с най-новите им песни – от концертния подиум и от телевизионния екран.

Jive AcesЗасега са заявени: “Бургас и морето“ – един традиционен фестивал, който за съжаление миналата година беше прекъснат за първи път от неговата история.

“Варненско лято“ също е фестивал, който ще съществува тази година, но при какви условия, тепърва ще разбираме.

“Път към славата“ – един много интересен фестивал, на който аз съм журирал доста години.

Ще се проведе и един много интересен фестивал в град Хисаря, наречен “Петнадесет лалета“ с песните на Мими Иванова и Развигор Попов, той приобщава различни поколения изпълнители от най-малките до най-големите. Фестивалът ще се проведе юли месец тази година, заявен е и в регламента, и в сайта е описан подробно.

Софийският фестивал, който вече 15 години съществува, ще се проведе в началото на септември в Зала 1 на НДК, доколкото разбрах. Предполагам, че ще има и публика, миналата година имаше, ограничен брой. Очакваме и Джаз фестивала в Банско.

Разговора можете да чуете от звуковия файл.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Хуан Карлос Отеро ще води първия у нас професионален уъркшоп по фламенко

Испанският хореограф, танцьор и преподавател Хуан Карлос Отеро пристига след броени дни в нашата страна. В София той ще води първия за България професионален уъркшоп по фламенко танц. Заниманията ще се проведат от 7 до 11 септември в Регионалния център за съвременно изкуство "Топлоцентрала", а организатор е фондация "Ден Гри". Уъркшопът, който е..

публикувано на 26.08.24 в 17:50
Георги Караманев, Етиен Янев и Радина Владимирова

Дигитални двойници – за и против

Искате ли да общувате с дигитален двойник на ваш близък или любим човек? Бихте ли позволили вашите близки да общуват с ваш дигитален двойник след вашата смърт? Къде са границите на идентичността, човешкото и добрия вкус в дигитална среда? “Вечното аз” е във фокуса на дискусията в това издание на “Гласът на времето”. В него се обсъжда възможността..

публикувано на 26.08.24 в 16:00
Александра Георгиева

Големият приз на "Речни ноти" е за Александра Георгиева от Бургас

Александра Георгиева от Бургас спечели голямата награда на 23-ото издание на Международния конкурс "Речни ноти", който се проведе в Тутракан. Наградата ѝ беше връчена от председателя на журито, композитора Хайгашод Агасян, съобщават организаторите за БТА. Тази година в конкурса участваха над  100 млади изпълнители  от цялата страна, Полша, Румъния и..

публикувано на 26.08.24 в 11:47

Възпитаници на НХА с изложба на "Аполония"

Националната художествена академия представя изложба на свои възпитаници в рамките на 40-ото издание на Празниците на изкуствата „Аполония“. Експозицията ще бъде подредена в Художествена галерия – Созопол от 28 август до 7 септември , съобщават от НХА. По думите на екипа изложбата представя дипломни работи и проекти на студенти от специалностите..

публикувано на 26.08.24 в 11:14
 Център

За връзката между Габрово, текстила и съвременното изкуство

Габрово е познат е като люлка на светското образование. Неслучайно градът е наричан "българският Манчестър". Това е мястото, където се случва индустриализацията в  България. Едно от ключовите места за първите машинни производства, както и развитието на текстилната индустрия и кожарството. Това припомня  в "Домът на музите" културологът и куратор..

публикувано на 26.08.24 в 10:12