Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Църква, строена от Колю Фичето, събира средства за спешен ремонт

Снимка: https://svnikolai-vt.com/history/

Над 180-годишна църква, построена от Колю Фичето, спешно се нуждае от ремонт. Църковното настоятелство и миряни започнаха дарителска акция. Днес той е действащ храм с църковно училище и паметник на културата в аварийно състояние. Почти 26 години църквата се поддържа със собствени усилия на свещениците в нея.

Темата коментира в “Нашият ден“ отец Славчо Иванов, енорийски свещеник и председател на църковното настоятелство:

“Нещата в живота периодично се повтарят през различни години. Ние работим относно възстановяването на храма по няколко направления. В търсене на средства чрез общини, чрез еврофондове и чрез дарители. Започваме да събираме средства. Първо, ще запазим тази стародавна традиция, затова хората да са заинтересовани и сами да участват в поддържането на храма, както е било преди 185 години.

Първи откликнаха нашите деца от Църковното училище. Тези, които вече са родители, които живеят в различни краища на България и на света. С тях постоянно през годините сме поддържали контакт.

Има деца в Испания, които живеят стотици километри от българска църква, с тях поддържаме редовно контакт. Именно тези наши деца от различни краища, те откликнаха, те поискаха банковата сметка на църковното настоятелство, за да приведат сума, каквато желаят.

След това откликнаха хора, които са кръщавани и венчавани в храма. Тези, които са свързани по различен начин с тази стара църква. Те взеха участие, идвайки и търсейки вариант да дадат своята лепта.“


Разговора можете да чуете от звуковия файл.

През 1834 година майстор Иван Давдата започва строителството на храм „Св. Николай“ в град Търново и е завършено от майстор от Кольо Фичето през 1836 години.

Осветен е на 6 декември 1836 г. от Търновския митрополит Иларион Критски.

За този строеж Кольо Фичето получава прозвището „майстор“. Мястото така е избрано, че църквата да доминира над съществуващите тогава 31 джамии в града. Храмът е ниска 3-корабна базилика с размери дължина 37 м и ширина 17 м.

През 1843 г. тук е открито първото българско училище в града. То било взаимно училище с два отдела – за момичета и за момчета. А през 1844 г. е построена отделна сграда за него. Учител бил Никола Златарски.

В 1845 г. тук е основан и първият църковен хор в града, диригент отново бил Н. Златарски. През 1872 г. е построена и камбанарията. През 1879 г. повече от 300 депутати се събират в храма на 4 предварителни заседания преди провеждането на Великото народно събрание.

В 1913 г. храмът става катедрален. През 1949 г. в северната част е построен параклис „Св. Евтимий“. Днес църквата има 4 престола: централният на св. Николай, левият (северният) на св. Харалампи, десният (южният) на св. Иларион Велики и в параклиса – на св. Евтимий.

През 1995 г. е възстановено неделното училище при храма. През 2005 г. бе чествана неговата 10-годишнина с тържествен водосвет, отслужен от Негово Високопреосвещенство Великотърновският митрополит Григорий, с тържество за награждаване на дарителите и украсителите на храма и на Православния просветен център и с първи учебни часове в новата сграда.


 
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Старата игра и новото време

Стартирало с година закъснение, юбилейното издание на Европейското първенство по футбол остави в името си 2020 година (EURO 2020), но за първи път в своята история пътешества между 11 страни, и то по време на пандемия, проследявайки на дължина и широчина континента.  От Билбао до Санкт Петербург и от Дъблин до Баку футболът е този, който днес обвързва..

публикувано на 21.06.21 в 14:57

Неизвестният архив на придворния фотограф на Фердинанд

"Непознатият фотограф“ е изложба с фотографии на Георг Волц – в София в галерия "Синтезис".  Това е първото задълбочено представяне на работата на един от най-значимите български фотографи от края на XIX и началото на ХХ век Георг Волц .  Той живее и работи в България от 90-те години на ХIХ век е след 1905 година е дворцов фотограф на..

публикувано на 21.06.21 в 14:31

Експерт от опит – професия и мисия

Експерт от опит – една необичайна професия, която не се радва на особена популярност, от една страна, защото е относително нова – по-малко от десет години са минали откакто е станала част от Националната класификация на длъжностите и професиите, а от друга – защото е доста трудна.  Трудна е по няколко причини,  трудностите са на всички нива – като се..

публикувано на 21.06.21 в 13:04

Да прекосиш Атлантика в подкрепа на донорството

Стефан и Максим Иванови прекосиха Атлантика с гребна лодка за 105 дни. Тяхното плаване започна точно преди година и една седмица. Плаването е с кауза – подкрепа на донорството и инициативата “Да! За живот!“. Стефан и Максим Иванови са главни герои в “Нашият ден“ Защо точно тази кауза? “Нямаме близки, които имат нужда от..

публикувано на 21.06.21 в 11:18
Андрей Ковачев

Проблемът между България и РСМ не трябва да става част от ЕС

Днес е денят на загиналите българи за Македония. Отбелязва се от 1923 година на църковния празник Свети дух по инициатива на Македонската студентска организация “Вардар“.  През 1934 година този празник е забранен, но се възражда през 1990-та. Така става известен и като Ден на Македония в България. В тази ключовата седмица – поглед към..

публикувано на 21.06.21 в 11:17