Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Църква, строена от Колю Фичето, събира средства за спешен ремонт

Снимка: https://svnikolai-vt.com/history/

Над 180-годишна църква, построена от Колю Фичето, спешно се нуждае от ремонт. Църковното настоятелство и миряни започнаха дарителска акция. Днес той е действащ храм с църковно училище и паметник на културата в аварийно състояние. Почти 26 години църквата се поддържа със собствени усилия на свещениците в нея.

Темата коментира в “Нашият ден“ отец Славчо Иванов, енорийски свещеник и председател на църковното настоятелство:

“Нещата в живота периодично се повтарят през различни години. Ние работим относно възстановяването на храма по няколко направления. В търсене на средства чрез общини, чрез еврофондове и чрез дарители. Започваме да събираме средства. Първо, ще запазим тази стародавна традиция, затова хората да са заинтересовани и сами да участват в поддържането на храма, както е било преди 185 години.

Първи откликнаха нашите деца от Църковното училище. Тези, които вече са родители, които живеят в различни краища на България и на света. С тях постоянно през годините сме поддържали контакт.

Има деца в Испания, които живеят стотици километри от българска църква, с тях поддържаме редовно контакт. Именно тези наши деца от различни краища, те откликнаха, те поискаха банковата сметка на църковното настоятелство, за да приведат сума, каквато желаят.

След това откликнаха хора, които са кръщавани и венчавани в храма. Тези, които са свързани по различен начин с тази стара църква. Те взеха участие, идвайки и търсейки вариант да дадат своята лепта.“


Разговора можете да чуете от звуковия файл.

През 1834 година майстор Иван Давдата започва строителството на храм „Св. Николай“ в град Търново и е завършено от майстор от Кольо Фичето през 1836 години.

Осветен е на 6 декември 1836 г. от Търновския митрополит Иларион Критски.

За този строеж Кольо Фичето получава прозвището „майстор“. Мястото така е избрано, че църквата да доминира над съществуващите тогава 31 джамии в града. Храмът е ниска 3-корабна базилика с размери дължина 37 м и ширина 17 м.

През 1843 г. тук е открито първото българско училище в града. То било взаимно училище с два отдела – за момичета и за момчета. А през 1844 г. е построена отделна сграда за него. Учител бил Никола Златарски.

В 1845 г. тук е основан и първият църковен хор в града, диригент отново бил Н. Златарски. През 1872 г. е построена и камбанарията. През 1879 г. повече от 300 депутати се събират в храма на 4 предварителни заседания преди провеждането на Великото народно събрание.

В 1913 г. храмът става катедрален. През 1949 г. в северната част е построен параклис „Св. Евтимий“. Днес църквата има 4 престола: централният на св. Николай, левият (северният) на св. Харалампи, десният (южният) на св. Иларион Велики и в параклиса – на св. Евтимий.

През 1995 г. е възстановено неделното училище при храма. През 2005 г. бе чествана неговата 10-годишнина с тържествен водосвет, отслужен от Негово Високопреосвещенство Великотърновският митрополит Григорий, с тържество за награждаване на дарителите и украсителите на храма и на Православния просветен център и с първи учебни часове в новата сграда.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Виртуални игри: Наистина ли са вредни?

В рубриката "Време за наука“ на предаването "Нашият ден" Никола Кереков подчерта някои неочаквани ползи от компютърните игри, като постави в центъра на вниманието си широкия спектър от аспекти, които обхваща тази индустрия. Подчертавайки, че гейминг индустрията е истински мастодонт, Кереков изтъква значителните печалби, които тя генерира...

обновено на 23.04.24 в 13:24

Стоян Ставру: Близостта до човека формира мнението за правата на даден вид животно

Нашият вид Homo sapiens има невероятно влияние върху биомасата на планетата. При това, докато човешката популация съставлява само 0,01% от общата биомаса на Земята, е впечатляващо как той е оказал толкова голямо влияние върху екосистемата. Според последните изследвания, водени от международни научни екипи, човешкият вид е причинил значително..

обновено на 23.04.24 в 12:27
Александър Кашъмов

Свободата на словото и достъпът до информация – какво е новото?

Световният ден на книгата и авторското право е повод за сериозно размисляне за свободата на словото и достъпа до информация . В ефира на "Нашият ден" гостува адв. Александър Кашъмов, чийто ангажимент по отношение на правата на човека и свободата на изразяване е безспорен. Кашъмов подчертава значението на свободния достъп до информация за..

обновено на 23.04.24 в 11:08

Антон Митов представя: българския диджей Dr. Feelgroove

Dr. Feelgroove (д-р Фийлгрув) е диджей и продуцент. Той започва да миксира музика през 1993 г. и от тогава тя играе ключова роля в живота му, а партитата в клубове и работата в студио са неговата сцена за изява. Антон Митов за по-кратко и по-пряко преминава през Мианмар, Индия и Куба, за да попита своя гост може ли диджейството, освен да забавлява,..

публикувано на 23.04.24 в 10:03

Конкурсът "Граждански будилник" – среща между екоактивизма и изкуството

Според тревожните данни днес над 55% от хората на планетата живеят в  градове, като превръщат градската среда в основен свой хабитат. Очаква се до 2050 г. този процент да се увеличи до 68%. България не прави изключение от тази тенденция. С бързото застрояване и липсата на устойчиви решения природата в градовете все повече остава на заден план,..

публикувано на 23.04.24 в 09:18