Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Исторически музей - Перущица – за мисията и за днешния ден

4
Доц. д-р Веселина Вачкова в студиото на програма „Христо Ботев“
Снимка: Божидар Любенов

„Перущице бедна, гнездо на герои,
слава! Вечна слава на чедата твои...
...Слава теб, че ти се одържа до крайност
и бори се в пушек, и падна със сияйност. ...“


Понякога не са нужни много думи, за да се разкаже за мечтите и надеждите на един народ, в дни на обреченост и време – без бъдеще. Един голям поет, в няколко стиха, пренася в днешния ден духа на една голяма саможертва за защитата на Перущица – Иван Вазов, „Кочо. Защитата на Перущица“. Този е един от българските градове, които имат своето място както в българската, така и в световната история. И то не само заради деветте дни на борба и мъченичество, посветени на свободата, по време на Априлското въстание през 1876 г. То е обявено на 23 април, когато пред членовете на Перущенския революционен комитет Петър Бонев, един от съратниците на Васил Левски, прочита „Кървавото писмо“, написано от Тодор Каблешков. Въстаниците са нападнати от 5500 души военизирано формирование башибозук, а борбата продължава до 29 април – до пристигането на редовната турска войска.

Град Перущица е разположен върху територия, която според изследователите е била населена от траките и е започнала да израства като културно средище още преди приблизително 7000 години. В района са открити много тракийски надгробни могили. А около Духова могила, за която се приема, че е част от древен сакрален комплекс – са намерени впечатляващи артефакти: 16 богато украсени колесници и други предмети и монети от античността.

Една от големите забележителности е и старата късносредновековна църква „Св. Атанасий“, в която е обявено началото на Априлското въстание, а по-късно изгорена до основи по време на драматичните събития. Емблематична е и църквата-паметник „Св. Архангел Михаил“, изиграла ролята на последното убежище за въстаналите перущенци.

За светините на гр. Перущица и за тяхното опазване и популяризиране – в това предаване е разговорът с доц. д-р Веселина Вачкова, директор на Историческия музей - Перущица.


Снимкитер са предоставени от Исторически музей - Перущица
 
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.

Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ
Людмила Калоянова

За Созопол – езически и християнски

Людмила Калоянова е доктор на философските науки, която емигрира в САЩ през 1990 г. Там работи в University of Pittsburgh и защитава докторска дисертация на тема „Женска идентичност и креативно писане“. Книгата ѝ „Creatures of Transition“ (New York, 1998) се занимава с въпросите за пола в културен и социален аспект в литературния контекст от началото на..

публикувано на 18.09.21 в 13:15

„Градът отдалече“ – утопии и реалност

Френският институт в България, галерия ONE и Регионалния фонд за съвременно изкуство на Център „Долина на Лоара“ представят в София изложбата – видео и инсталация, със заглавие „Градът отдалеч“. Това се случва в пространството на галерия ONE като идеята на организаторите е изложбата да представи няколкото аспекта на връзката между изкуството и..

публикувано на 18.09.21 в 09:25
Джули Хаджолян (вляво) и Ангелина Грозева

Ново сезонно издание за изкуство – „Дерзай“

С изложба в рамките на „КвАРТал“ фестивал в София от 17 до 19 септември ще бъде представено новото сезонно издание за изкуство: „Дерзай“. То има за цел да събере колажи, снимки, литературна критика и творческия поглед на младите в изкуството. Това е поредната изложба, посветена на изданието, в която ще бъдат представен първия брой, който съчетава..

публикувано на 18.09.21 в 08:45
Ганчо Ганчев, Теа Монева и Ева Данаилова

Истории за изкуство с добро начало и без край

Новият сезон на „Заедно след полунощ“ започва с разказ за хубавото начало, което предопределя пътя напред. Някои го наричат късмет, други са сигурни, че зад него стои талант. Героите в това издание на „Свободни съчинения“ по всяка вероятност притежават и двете. Това са актрисата и режисьор Ева Данаилова, поетесата Теа Монева, директно от Мюнхен,..

публикувано на 17.09.21 в 18:23

Между Йом Кипур и Сукот – Израел празнува с фестивали, поезия и артисти

Eвреите у нас и по света вече посрещнаха Новата 5782 година и си пожелаха „добра и сладка година“. В молитвата за Рош А Шана („Главата на годината“) се казва: „Това е денят на началото на делата ти и на памет за първия ден“. Традиция е молещите се да бъдат вписани и в „Книгата на живота“. На 15 септември тази година настъпи Йом Кипур – денят, в..

публикувано на 17.09.21 в 16:09