Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Любов по време на пандемия – разводи и сватби

Значително намаляване на гражданските бракове по време на пандемията

Снимка: архив

Промени ли се брачният живот и какви избори направи човечеството по време на пандемията? Увеличиха ли се разводите и разделите у нас?

Темата коментира в “Нашият ден“ адв. Лазар Белев.

“По време на пандемията българите, най-общо казано, не се развеждаха, с някакви малки изключения, което пък доведе до бума, който се наблюдава от началото на тази година.

Защото хората, които отлагаха миналата година след затварянето, в момента всички тръгнаха наведнъж да го правят. Затова в момента се създава впечатлението, че има бум на разводите. Това всъщност са хора, които отлагаха през миналата година.

Това се получи в България, говорим най-вече за София, която все пак е някаква извадка, даваща представа какво се случва в страната.“


Развод – юридическа подготовка

“Работата започва първо от психологията. Адвокатът е последното звено в един развод. Хората първо трябва да вземат за себе си това решение, да са сигурни, че искат да го направят, да са изчерпали всички варианти.

Защото често имам случаи, в които има прибързано вземане решение. После човекът се терзае много – направих ли всичко възможно, дали не можеше да направя още нещо, с което да запазя връзката и брака.“

Законодателството

“Според мен законодателството ни, конкретно в семейното право, е доста балансирано в сравнение с други европейски права, с които съм се сблъсквал. Има такива, в които се приоритизира единият родител, приоритизират се също неща като имуществено състояние на родителя за определяне на това при кой ще бъде детето.

Докато в нашето законодателство приоритетно е детето, интересите му, как то ще се почувства най-добре. В това отношение ние сме даже по-напред в законодателството от по-напреднали държави.“

По-изнервени ли са хората, търсещи развод през 2021 г.

“В предишни години имаше определено съотношение между хора, които са се разбрали, които се развеждат цивилизовано, културно, по взаимно съгласие, поставят децата си на първо място. 

Сега, след тази пандемия, повечето хора идват изнервени, агресивни, слагащи себе си на първо място. Мисля че така им се отрази затварянето, станаха по-големи егоисти. По-голям е процентът на хората, влизащи “с рогата“, отколкото на тези, които са си поговорили и разбрали.

И тук вече идва ролята на адвоката, на психолога, просто да седнат тези хора и да си поговорят.“


Темата коментира в “Нашият ден“ и Даниел Троев, психолог.

“Трудно е да се генерализира, но при мен, като психолог, основно минаха хора, които преживяват напрегната любов. Когато любовта върви гладко, никой не се сеща за психолог, така че моята извадка е малко по-повлияна от този факт.

Това, което все пак мога та отбележа, е, че наистина съжителството много често води до едно по-голямо напрежение. Имам предвид това засилено и анормално съжителство с нарушаване на привичния начин на живот, рутината ни, липсата на възможност да правим много от нещата, които преди сме правили съвместно или по отделно. Тези, които са ни помагали да се чувстваме по-спокойни и по-заредени.“

Консултация с психолог преди окончателното решение за развод

“Наистина е необходимо, защото взаимоотношенията не винаги показват несъвместимост между партньорите. Понякога става въпрос за нужди, които не са адекватно изразени.

Особено по време на пандемията голяма част от конфликтите са на база вътрешно индивидуално напрежение, което човек преживява.

Има проучвания, които показват, че дори с единици да се вдигне пулса, да стане малко по-учестен, леко да влезем в стресова реакция, възможността и вероятността да влезем в конфликт с близкия човек е много по-голяма.

Тук не става въпрос за несъвместимост между партньорите, а за активация на нервната система. Когато сме под стрес, всичко ни дразни.“

Кога умира любовта

“Любовта много често започва леко да изветрява, когато сме постоянно в едно напрежение и забързаност, в което следва ритъмът – задача-изискване, задача-изискване. Тогава губим този контакт по между си, емоционалното време за нас самите.“


Сватба по време на пандемия

Темата коментира в “Нашият ден“ и Правда Маринова, председател на Националното сдружение на сватбените услуги и агенти.

“Що се отнася до броя сключени бракове, официално сключени граждански бракове, техният брой намаля значително. Поне що се отнася до Плевенско, тъй като още нямаме данни за страната.

Продължават обаче заявките за сключване на бракове. По наша информация броят заявки във водещите области, които сме наблюдавали – Пловдив, Варна, София, Бургас – продължава да расте.

Което означава, че въпреки пандемията, желанието за сключване на официален граждански брак, продължава.“

Разговорите можете да чуете от звуковите файлове.
 
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

За дълга, честта, доблестта и наказанието

За дълга и любовта, за честта и предаността към всевечния закон на човеколюбието, надхвърлящ раса, пол и произход, се говори рядко. Но в нашата история има достатъчно примери за това. Между тях е и честта да застанеш в защита на съседа евреин – низвергнат по силата на антихуманния Закон за защита на нацията.  Много пъти в „Познати и непознати“ се..

обновено на 17.06.21 в 17:24
Дилян Палаузов

Какво е принудителен труд, възникнал при обработката на спам в онлайн среда

Какво е принудителен труд, възникнал при обработката на спам в онлайн среда, как да се справим с него? Дилян Палаузов е IT специалист, внедрил безвъзмездно софтуер за електронна поща за организация от неправителствения сектор, която работи на доброволчески принцип. Софтуерът за електронна поща включва механизми за противодействие на спам и вируси,..

публикувано на 17.06.21 в 17:00

Култура, икономика и история на обществата

Как са свързани културата, обществените отношения, икономическото и социално развитие с успеха на определени общности? Темата коментира в “Нашият ден“ преподавателя в УНСС проф. Марин Паунов . “Налице е едно гражданско разбиране за култура, което е малко тясно. Култура в нашия по-академичен смисъл на думата не се свежда толкова до..

публикувано на 17.06.21 в 12:54

Йога или за положителната страна от пандемията

Кога да допуснете йога в живота си и къде е най-лесно да я откриете? Oснована през 1981 г., Фондация “Изкуството да живееш“ е образователна и хуманитарна организация с идеална цел, която провежда програми в 155 страни на 6 континента. Фондацията провежда образователни програми за самоусъвършенстване, които предлагат техники за..

публикувано на 17.06.21 в 11:57

Програмистите – клише и реалност

За конфликтите в работата, екипността, клишетата, насочени към създателите на дигиталния свят. Темата коментира в Хараламби Хараламбиев в “Нашият ден“, създател на проект за хармонична работна среда. “Най-стандартното клише за програмистите е, че не могат да комуникират, че са се затворили в света с компютрите. Това е наистина..

публикувано на 17.06.21 в 11:29