Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Битките за Черноморието през 2021 г.

Устието на река Велека
Снимка: БГНЕС

Симптом на какво е случващото се с устието на река Велека в Синеморец или кои ще са битките за Черноморието през 2021 година?

Темата коментира в “Нашият ден“ Вера Стаевска от инициативата „Зелени закони“.

“Велека е един от най-чувствителните в момента казуси, но проблемът е доста по-голям. Всички знаем – цялото наше Черноморие е твърде кратка ивица бряг, от което не остана много незастроено.

Едно от местата е Велека. Да повторим и потретим, може би за стотен път, място, което е в природен парк, защитена местност и две зони, приети без ОВОС и без оценка за съвместимост с "Натура 2000". Много ценно, много любимо място на нас всички, но то не е единственото.

За съжаление последните незастроени кътчета са под голям инвеститорски натиск. Виждаме, че много от строежите седят празни. Общият интерес е към диви места или просто места, останали красиви.

Би трябвало инвестиции да се влагат в такъв тип туризъм. Както е в момента плажът на Велека, той не е див, под наем е и се стопанисва. Просто се стопанисва така, че да е приятно, така че природата да се опазва.

Снимка: БГНЕС

Концесия и наем

Най-общо казано разликата между концесия и наем е това, че концесиите, както виждаме масово по нашето Черноморие, не се контролират. От 2019 г. аз лично следя непрекъснато съобщения за разораване на дюните на “Смокиня“.

И как това Министерство на туризма очаква да приемем, че концесиите са устойчив и дългосрочен начин на стопанисване, при положение че един и същи концесионер непрекъснато е хващан в нарушение – нито се разваля договорът, нито се наказва адекватно.

Не е ясно защо се обявява концесия, при положение че има действащ договор за наем и то такъв с по-висока такса, отколкото е обявеният в концесията.

На мен наистина ми се иска да кажем всъщност какво може да се направи на Черноморското крайбрежие в това безвремие между две правителства при неяснота дали скоро ще се състави ново редовно правителство.

Новият екоминистър – Асен Личев

Виждаме един министър, който е назначен заради това, че през последните две години, откакто е пенсиониран, се изказва опозиционно.

От друга страна, този човек е с 25-годишен опит именно в Екоминистерството, именно по времето, в което се създават доста порочни практики.

Трудно може да се каже, че той е различен от досегашното статукво.

Но много зависи от неговите ресорни заместници и експерти, тъй като той е хидролог. Конкретно за Черноморието и защитените територии – по него е много важно кой ще бъде директор на Националната служба “Защита на природата“ и как тази служба ще прилага закона, тъй като досега практиките не бяха добри.

Плаж „Смокиня”, снимка: БГНЕС

Служебното правителство

Има много неща, които служебното правителство може да направи по тези въпроси. Най-вече да се спрат до момента незаконните практики. 

За много от местата, например за Кара дере, за Синеморец. Строежите, които са планирани, са планирани със стари устройствени планове, които са приети без екологични оценки и оценки за съвместимост с “Натура 2000“Те трябва просто да бъдат отменени и да не се вземат предвид и това зависи от Министерството на околната среда и водите и може да се направи от служебното правителство.

Друго нещо, което е много важно, е, че по цялото Черноморие има имоти, които са с променено предназначение, които са били земеделски и горски земи, и са променени в урбанизирани терени, но тази промяна вече е изтекла.

Тези промени, които са направени по Закона за горите и Закона за опазване на земеделските земи, трябва да се документират, че вече са с изтекла давност и да не се предвиждат за урбанизиране. Това също е законова процедура, която е лесна.

Важно е общите устройствени планове на големите общини, които следим – Бяла, Царево, които все още нямат приети общи устройствени планове, да се разработват със задания, които не включват тези невалидни оценки.

Бъдещото устройство да се планира без тази урбанизация, която вече не е валидна, но незнайно защо общините все още си я цитират.

И е много важно Екоминистерството да следи заданията за общите устройствени планове на Бяла и Царево, така че да се направят всички необходими екооценки и да не се предвижда застрояване на най-ценните площи, които виждаме, че са под натиск.

Става въпрос за “Бяла-север“, където е плажът Кара дере, за “Поляни“, за които има 32 подробни устройствени плана, приети без оценка за съвместимост с УВОЗ  и с “Натура 2000“. Това са абсурдни неща, но продължават да се случват. МОСВ трябва да приложи законите.“

Разговора можете да чуете от звуковия файл.

 
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Цената на премълчаването или т.нар. „спор“ между България и Северна Македония

Ако днес сме изправени пред факта, че Европа и светът не са наясно със същината на „спора“ между България и Северна Македония, причината е в огромна степен десетилетното мълчание на българската страна. Трудно, почти невъзможно е да се отдели политическата от научната интерпретация на отношенията между 1340-годишната държава България и едва 30-годишната..

публикувано на 23.06.21 в 18:17

Какво е нивото на колективния Covid имунитет на българите

До месец става ясно какво е нивото на колективния имунитет. За целта се стартира процедура за събиране на цялата информация, налична в здравната мрежа.  Това съобщи министърът на здравеопазването д-р Стойчо Кацаров в началото на седмицата.  Вече е проведена среща с компаниите, които разработват и поддържат медицинския софтуер. Ще се..

обновено на 23.06.21 в 14:14

Проф. Асен Дудов: Онкологичният скрининг да е национална политика, а не кампанийна активност

Диагнозата рак е присъда, когато се изпуснат сроковете за лечение .  Работна група с участието на представители от експертни медицински съвети към министъра на здравеопазването, водещи специалисти в сферата на онкологичните и хематологични заболявания, представители на пациентските организации и на фармацевтичната индустрия започват работа по..

обновено на 23.06.21 в 12:22
Цигуларят Георги Калайджиев и съпругата му Мария Хаутшилд

Деца от проекта “Музиката вместо улицата“ на “Златната Диана“ в Ямбол

На 23 юни, сряда, на сцената на зала „Съвременност“ в Културно-информационен център „Безистен“ от 19.00 часа ще бъде представен музикалният проект „Музиката вместо улицата“ за деца-виртуози, свирещи на различни инструменти, създаден от Георги Калайджиев и Мария Хаушилд. Концертът ще бъде с участието на Камерен оркестър „Дианополис“ с..

публикувано на 23.06.21 в 09:35
Унивеситетска ботаническа градина

Еньовден в Ботаническата градина

Университетската ботаническа градина (УБГ) в София подготвя специална програма за отбелязване на Еньовден – 24 юни. През целия ден ще има ботанически базар на лечебни и ароматни растения, както и на подправки – лавандула, мащерка, риган, салвия, облепиха, очиболец, мента и др. За децата От 11 до 12 часа за децата е предвидено..

публикувано на 23.06.21 в 08:41