Eмисия новини
Audio Player
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2025 Всички права са запазени

Сливови градини завинаги

Преслава Петрова и Димитър Матеев
Снимка: личен архив

Преслава Петрова и Димитър Матеев са все още в 20-те си години, но вече отглеждат сливови дръвчета в землището на гр. Левски и преработват сами продукцията си. Те осъществяват детската мечта на Димитър да има собствена градина, към която той се стреми с всяко решение в живота си.

Наместо да учи във Военноморското училище в гр. Варна, Димитър избира агрономството в Лесотехническия университет в София, а Преслава на свой ред отдавна знае, че не би могла да работи за някой друг и иска да има собствен бизнес.

Пандемията от Ковид 19 връща и двамата в родния Левски, тогава още студенти, и полека-лека, стъпка по стъпка, те се превръщат в земеделски производители, които, както повечето земеделски производители, се питат къде и как да пласират продукцията от градината си.

Започват да произвеждат сладка, а сливовите сосове за червени меса се появяват след разбирането, че им е необходим интересен и иновативен продукт, който да намери мястото си на пазара.

Така се и случва, сливовият им сос печели награди, включително на тазгодишното пловдивско изложение "Агра", "Винария" и "Фуудтех", а днес, освен че работят и друго, те посвещават всичките си усилия и време на градината и изграждането на собствен цех за производство.

Чуйте целия разговор в звуковия файл:


По публикацията работи: Росица Михова


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Кристиан Николов (вдясно)

Земенски млечни продукти

Кристиан Николов от Земен отглежда заедно с баща си кози, овце и крави в града, където е и малката мандра на семейството. Едрият рогат добитък от породата Монбелиард живее в подножието на Земенския манастир, а оборите за козите и овцете са в другия край на града. Животновъдството предшества мандрата, която произвежда кисело мляко, сирене и..

публикувано на 27.03.25 в 16:10
Доц. д-р Щерьо Ножаров

Сивият сектор е причина у нас частните инвестиции да са по-малко от тези в света

Седмият годишен форум "Производство и търговия", организиран от сп. "Мениджър", постави фокус върху новите търговски маршрути и клиента на бъдещето. В рамките на събитието Петър Ганев, старши изследовател на Института за пазарна икономика, заяви, че България изпреварва средния икономически растеж в ЕС, като двигател на БВП е потреблението на..

публикувано на 27.03.25 в 12:08
Петър Стоянов

Туроператорите на прага на еврозоната

Туристическият сектор се подготвя за присъединяването на България към еврозоната. Петър Стоянов, председател на Асоциацията на българските туроператори и туристически агенти (АБТТА) , говори в "Нашият ден" за готовността и очакванията на бранша, свързани с приема на еврото, както и за туристическия гаранционен фонд, който трябва да бъде създаден..

публикувано на 27.03.25 в 11:30
Кадър от благотворителния бал на 8 март

Клубът Bulgarian Women In Business и неговият празник на идентичността

"Нашият ден" представя клуба Bulgarian Women In Business , обединяващ  българки, майки и успешни предприемачи, живеещи във Великобритания.  Разговаряме с Тинка Денишева , основател на клуба – за подкрепата, за бизнеса в мултикултурна среда и за каузата българско образование зад граница. Bulgarian Women In Business е мрежа, която възниква в..

публикувано на 27.03.25 в 11:26
Полина Карастоянова

Туристическият бизнес е в най-висока степен подготвен за влизане в еврозоната

Националният борд по туризъм организира първата национална конференция на тема "Българският туризъм и присъединяването на България към еврозоната" . Акценти в дискусията, проведена под патронажа на министъра на туризма Мирослав Боршош, бяха въпросите: Как ще се отрази влизането ни в еврозоната върху развитието на българския туризъм? Какви са..

публикувано на 27.03.25 в 10:50