Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Овцевъдството у нас – любов или бизнес

Снимка: БГНЕС

Овцевъдството е традиционен поминък за страната ни. Какво е състоянието на отрасъла в момента? Как се справят хората, които са ангажирани с най-традиционната част от българското животновъдство?

Темата коментира в “Нашият ден“ Симеон Караколев, съпредседател на Националната овцевъдна и козевъдна асоциация:

“Глобалният проблем е липсата на адекватна държавна политика спрямо сектора овцевъдство и козевъдство, който неминуемо води до такава голяма деградация – с оглед на бройките, които има в момента България – около 1 млн.

В сравнение с тези 10-11 млн., които сме имали допреди 30 години е сериозен фактор и знак, че нещо не се случва както трябва.


Няма ясни визия и цели

Министерство на земеделието би следвало да постави ясни цели – и на себе си, и на самите стопани, заети в този бранш – какво се иска от тях, в каква посока ще се върви, как ще се развива, как ще се подпомага и дали се подпомага правилно. Това са много анализи, трябва стратегически подход.


Динамика

Броят на отглежданите животни в последните години 20-30 години намалява катастрофално. В последните 2-3 години се задържа в известни параметри. Дори на моменти се забелязва и леко увеличение в бройките.

Но над 80% от фермите, в които се отглеждат овце и кози, са под всякаква критика относно механизацията. Въпреки изтеклите два програмни периода и предприсъединителен, въпреки милиардите, налети в селското стопанство, в сектор овцевъдство и козевъдство трудът е крайно непривлекателен, примитивен дори.

Въпреки това има хора, които се занимават. Някой от тях го правят просто по традиция, поколенческа. Целият род до девето коляно се е занимавал с овце. Други просто са се влюбили в занаята. Трети тепърва започват да гледат на него като на бизнес. Имаме няколко десетки такива ферми, които са над средното ниво като механизация и модернизация."

Разговора можете да чуете от звуковия файл.


 
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

КНСБ: Предвиждаме около 12,5% нарастване на средната работна заплата за 5 години

Ще има ли плавно повишаване на доходите и в кои сектори ще се усети? Какво поискаха от КНСБ и може ли да се говори за ръст на минималната работна заплата в следващите 4 години? Ще има ли работещи бедни? Темата коментира в “Нашият ден“ Любен Томев , директор на Института за социални и синдикални изследвания към КНСБ: “Прогнозите се..

обновено на 24.06.21 в 13:48

Как се приема дете с 0 точки в системата

Историята на едно дете в семейството никога не започва от него. Започва от неговите родители. В добрия случай те са от един и същи град и не се налага генерално преместване.  Това обаче е идеалният вариант, който няма нищо общо със ситуацията в днешната българска столица – София. Темата коментира в “Нашият ден“ гл. ас. д-р Сирма..

публикувано на 24.06.21 в 11:35

Продължителността на инфлацията зависи от изхода от здравната криза

Защо се наблюдава рязко поскъпване на храните и как се отразява на джоба ни?  Как управляваме парите и инвестициите си в тази ситуация, как да пресметнем възможностите си по отношение на кредите?  Как се движи инфлацията и какво да очакваме през следващите месеци? Темата коментира в “Нашият ден“ финансовият експерт Стойне Василев ...

публикувано на 24.06.21 в 10:59

Цената на премълчаването или т.нар. „спор“ между България и Северна Македония

Ако днес сме изправени пред факта, че Европа и светът не са наясно със същината на „спора“ между България и Северна Македония, причината е в огромна степен десетилетното мълчание на българската страна. Трудно, почти невъзможно е да се отдели политическата от научната интерпретация на отношенията между 1340-годишната държава България и едва 30-годишната..

публикувано на 23.06.21 в 18:17

Какво е нивото на колективния Covid имунитет на българите

До месец става ясно какво е нивото на колективния имунитет. За целта се стартира процедура за събиране на цялата информация, налична в здравната мрежа.  Това съобщи министърът на здравеопазването д-р Стойчо Кацаров в началото на седмицата.  Вече е проведена среща с компаниите, които разработват и поддържат медицинския софтуер. Ще се..

обновено на 23.06.21 в 14:14