Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Мариана Кирова с хумористичен роман

В съвременната българска литература хуморът и сатирата не се срещат често. Всъщност никак не е лесно да пишеш хумор и сатира, едно ценно умение, което вероятно е присъщо за мисленето на самия автор. По всичко личи, че журналистката и писателка Мариана Кирова, носител на две литературни награди, е от тази порода автори.

Новият ѝ роман „Приключенията на една блондинка“ е изпълнен с хумор и незлоблива ирония към главната ѝ героиня. Прочитът ѝ на събитията прелива от настроение, усмивка и добронамерена ирония, за да ни поведе по пътя на радостта, която неизменно и великодушно ни носи всеки нов ден. Той се чете бързо и леко и е 100 процента разтоварващ.

Мариана Кирова ни предлага в „Приключенията на една блондинка“ весели и оригинални истории, изпълнени с интелигентен хумор и дози смях. Мариана е известна преди всичко с поезията си, но посяга не за първи път към прозата. С лек и разговорен стил тя повежда читателите през Париж и остров Тасос до Акропола в Атина, Пирея и чак до Мадагаскар, за да ни каже, че с усмивка и оптимизъм винаги има изход.

Чуйте повече за хумора в съвременната българска литература от издателя Делян Илиев в звуковия файл.


ВИЖТЕ ОЩЕ

Програма "Христо Ботев" празнува на 18-и юни в Градската градина в София

Програма "Христо Ботев " на Българското национално радио организира празник за своите слушатели и приятели на 18 юни, петък, от 18.00 часа в градината срещу Националната галерия (Двореца). Журналистите ще представят обновената програмна схема , но и ще покажат, че Българското национално радио и неговата програма за култура, образование,..

обновено на 17.06.21 в 17:26
Йордан Колев

„Хилядолетната битка – Лабиринт“ – нов роман от Йордан Колев

„Хилядолетната битка – Лабиринт“ е новият роман на  Йордан Колев, който е професионален пилот на "Боинг 767". Изпълнява полети на пет континента. Дълги години работи във Виетнам и на остров Мавриций, а в свободното си време кара мотор, плава на яхта и пише. Зад гърба си има вече две книги – “От Рио до Кейптаун“ и “Кацане“. Йордан..

обновено на 17.06.21 в 16:46

„Експонати“ – оцеляване във витрината на изолацията

Театрална инсталация, озаглавена „Експонати“ с режисьор Неда Соколовска, ще бъде изложена на 19 и 20 юни в градинката „Кристал“ в София. Зрителите ще преминават в поток, като посетители на музей и ще влизат в контакт с всеки „експонат“ – актьор, затворен в стъклена витрина от 1 кв. м. „1 кв. м е личното биопространство на човека, нашата недосегаема..

обновено на 17.06.21 в 14:54

Соаре с Багряна пренася публиката в културния елит на 20-те

Класическа музика, но и стари градски песни, преводи и произведения от писатели и поети, които придават европейски дух на стара София и нейните културни кътчета, изпълнение с много радост и танци, и споменът за една гранд-дама, която озарява този пейзаж с изумителния си, зрял и завладяващ до съвършенство поетичен талант. В тази атмосфера, досущ..

публикувано на 17.06.21 в 14:20

Портретът като отражение на вътрешния пламък на личността

Какво ще се случи, когато концепцията за „Аз“-а се прехвърли в изкуството, откъдето може би никога не си е тръгвала? Навярно ще се появи портретът. Като художествено, артистично и документално изображение, независимо под каква форма е възпроизведен, той представлява едно копие на нечий оригинал, с всичките му последващи интерпретации, немалко..

публикувано на 17.06.21 в 08:25