Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Покана за танго на сцената на Софийската опера и балет

Снимка: operasofia.bg

100 години от рождението на Астор Пиацола отбелязва Софийската опера със спектакъл „Танго“ по музика на един от най-големите аржентински композитори.

След като премиерата, насрочена на 26 март, беше отложена поради епидемичната обстановка в страната, на 14 май Софийската опера ще представи балета „Танго“.

Спектакълът е под патронажа на Негово превъзходителство Алфредо Нестор Атанасов, посланик на Република Аржентина в България.

Пресконференция в Софийската опера за спектакъла „Танго“
Чуйте какво сподели той на пресконференцията в Софийската опера на 10 май, в звуковия файл. Преводът е на Галена Райчева.


Хореографът на постановката Светлин Ивелинов беше много емоционален в думите си:
„Това е голям спектакъл, в две действия, провокиран изцяло от музиката на Пиацола, с цялата красота, мощност, динамика и експресия на това, което носи тя.
Работата беше чудесна, много благотворна и интересна. Артистите са великолепни и е удоволствие да се работи с тях. Това е спектакъл с истинско развитие, който е направен специално за Софийската опера. Той има една предишна версия, която влезе в Златния фонд на Аржентина.
Сега обаче, спектакълът е развит изцяло, тъй като артистите ми дават друго вдъхновение и други решения, които ще видите за пръв път на сцената на Софийската опера. Основата е танго, присъстват много елементи на тангото. Исках през цялата чувственост, двигателност, през цялата красота на този танц, върху цялата мощ на музиката на Пиацола да създам този спектакъл.“

Музиката, която съпровожда спектакъла е запис на изпълнения на самия композитор.Не пропускайте премиерата на „Танго“ на сцената на Софийската опера и балет на 14 май. Следващите спектакли са на 15 и 16 май, а ръководителят на балета Сара-Нора Кръстева издаде, че „Танго“ ще бъде представен и на три сцени на открито в рамките на летните фестивали на театъра.

В „Танго“ участват: Марта Петкова, Кристина Чочанова-Иванова, Никола Хаджитанев, Джон Абенанти, Боряна Петрова, Венера Христова, Емил Йорданов, Цецо Иванов, Александър Александров, Кристиан Манев, Никола Арнаудов, София Цуцакова-Абенанти, Вяра Иванчева, Милена Тодорова, Елена Петрова, Мина-Василия Стоянова, Теодор Воденичаров, Георги Аспарухов, Георги Банчев.

Освен хореографа Светлин Ивелинов по постановката работят и асистент-хореографът Антоанета Алексиева, сценографът Борис Стойнев и художникът на костюмите Християна Михалева-Зорбалиева. Репетитори са Мария Илиева, Ясен Вълчанов и Трифон Митев.
 
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Гостуване на детско-юношеска филхармония „Пионер“ във Виена

През ноември ще се състои дългоочакваният концерт на филхармония „Пионер“ в австрийската столица. Проектът „Отново във Виена“ вече е на финалната права. Беше отворена сметка за финансиране на проекта. Д-р Александър Александров заяви, че парите вече са събрани и остават някои допълнителни уточнения. Така на 16 ноември в залата на Виенските момчета по..

публикувано на 13.06.21 в 08:05
Vanity Productions

„Понякога собствената ти глава е най-големият враг“ – интервю с Кристиан Стадсгард

Vanity Productions е псевдонимът, под който ще откриете ембиънт музиката на Кристиан Стадсгард, съосновател на датския лейбъл за електронна музика Posh Isiolation и член на Damien Dubrovnik (с Локе Рабек) и The Empire Line (с Айзък Хансен и Йонас Рьонберг). Ако всичко върви по план, на 19 юни Vanity Productions ще изсвири своя първи концерт в София..

публикувано на 12.06.21 в 11:15

Из архивите на Метрополитън опера: „Роберто Деверьо“ от Гаетано Доницети

Метрополитън опера отваря архивите си за Еврорадио. Спектакълът, който ще имате възможността да проследите на 12 юни от 20 часа, е от 16 април 2016 г. Съставите на Метрополитън дирижира Маурицио Бенини. В ролите: Сондра Радвановски (Елизабет Първа, кралица на Англия), Елина Гаранча (Сара, херцогиня Нотингам), Матю Поленцани (Роберто Деверьо, граф Есекс),..

публикувано на 12.06.21 в 09:55

Опера в Летния театър

На 11 юни започва 12-ото издание на летния фестивал „Опера в Летния театър“ във Варна, като някои от предложените събития са част и от Международния музикален фестивал „Варненско лято“. Представленията са общо двадесет и едно – седем са премиери. Отново в програмата ще има опера, оперета, мюзикъл, балет и концерти. Първото събитие е посветено..

публикувано на 10.06.21 в 18:10
Абисал Гергиев (вляво) и Заурбек Гугкаев

Синът и племенникът на Валерий Гергиев излизат на сцената на зала "България"

На 10 юни столичната публика може да види заедно двама музиканти от най-близкото обкръжение на знаменития руски диригент. Това са големият му син Абисал Гергиев и племенникът му Заурбек Гугкаев.  21-годишният Абисал е пианист, все още студент в Бостънската консерватория. Дебютира на професионалната сцена през 2016 под диригентството на баща си и..

обновено на 10.06.21 в 16:02