Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Библиотеката на София разказва

7
Снимка: Столична библиотека

На Празника на библиотекаря – Деня на светите братя Кирил и Методий – в Столичната библиотека беше открита изложбата „Библиотеката на София разказва“. 

Ана Анастасова даде повече подробности в "Артефир" за изложбата „Библиотеката на София разказва“ в Столична библиотека.

"Библиотеката разказва истории на книги, които се пазят в нашите фондове, за съдбата на колекции на видни общественици и писатели и покрай тях за моменти от историята на библиотеката и на столицата. Книги, които свидетелстват за промените през годините в обществения и политическия живот.

Във фоайето на Столична библиотека, през което всеки ден преминават стотици читатели и посетители на библиотеката, се откри интерактивно пространство за визуални изкуства. Младите участници в проекта, финансиран от Национален фонд „Култура“, обновиха стените с ярки стенописи, витражи и мобилни инсталации от модулни панели с букви и картини. Те бяха приветствани от Директора на Столична библиотека Юлия Цинзова, която ги покани да претворят своите смели артидеи и в други пространства на библиотеката. Станимир Божилов, преподавател в Нов български университет и ръководител на проекта, представи творбите на участниците – ученици и студенти от училищата и вузовете по изобразителни изкуства и им връчи дипломи и награди.

"В деня на библиотекаря –11 май – Столична библиотека по традиция подарява едногодишни читателски карти. Големи опашки от желаещи да получат читателска карта се извиха пред отворените 11 места за регистриране в централната сграда на пл. „Славейков“. Първите си карти за библиотеката получиха много младежи – ученици и студенти. Близо 70% от новите 1530 карти са на млади хора до 30 години, които се надяваме да станат наши постоянни читатели и посетители на интересните ни инициативи."

Изложбата може да бъде разгледана на място до 26 май 2021 г.

Чуйте в звуковия файл 

Снимките са предоставени от Столична библиотека.

 
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.

Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ
Спас Киричев

Спас Киричев: “Скулптурата“ винаги е била моя мечта

Предизвикателството да изваеш някои от най-великите личности в историята и да запечаташ образа на геройството в монументалното изкуство. Можем ли да заличим миналото, ако заличим паметниците от него? Спас Киричев е български скулптор с дългогодишен опит в монументалната скулптора и малката пластика. Роден е 1959 г. в Пазарджик...

публикувано на 14.06.21 в 10:38
Николай Пеев

Писателят Николай Пеев изпраща „Седем писатели в Космоса“

В предишните книги на пловдивският писател Николай Пеев – фантастиката „Денят на Инвикта“ и трилърът „Интервюто“, писателят отправя един съвременен поглед към бъдещето чрез сюжетите си и в новата си книга той залага препратки и към предишните две. Космоса отново е централна тема и в предишните книги на автора, но в сюжета на „7 писатели в Космоса“..

публикувано на 14.06.21 в 08:33

Спомен за Светлин Русев

На 14 юни е роден акад. Светлин Русев – художник, общественик, народен представител, колекционер и преподавател. Той е един от най-големите майстори в историята на българската живопис. Роден е през 1933 г.  Завършва живопис в Художествената академия при проф. Дечко Узунов, където по-късно сам става професор. А в периода 1973 – 1985 г...

публикувано на 14.06.21 в 08:21

Кураторът – невидимият стопанин на фотографската изложба

Всяка фотографска изложба е пъзел, съставен от различни картини; пътешествие без карта; образен разказ, който конструира кодирано послание. Изложбеното пространство е галерия с много изходи и входове. Кураторът е неговият често пъти невидим стопанин, който помага на посетителите да не се загубят в разказа, да разчетат правилно посланията.  Това..

публикувано на 14.06.21 в 08:15

Разказ за пътя и Каменни истории

В галерия „Академика“ при Националната художествена академия бе представена книга на известния наш художник – скулптора Иван Русев, със заглавие „Разказ за Пътя и каменни истории“. Това е първото така цялостно представяне на създадения и активно работещ „Арт център Илинденци“. Изданието проследява пътя на това важно за нашата арт сцена събитие,..

публикувано на 12.06.21 в 12:35