Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Плакатът и улицата

доц. Калина Христова
Снимка: НБУ

Плакатното изкуство съществува вече близо два века. Плакатът служи както да привлича вниманието, така и да информира. Доскоро основната функция на плаката беше да бъде част от улицата, от уличното изкуство – да бъде очевиден. 

„Виждаме в последните години как тази тенденция се обръща и плакатът напуска улицата и влиза в галериите. Една от причините за това е, че, не само заради пандемията, която ни сполетя миналата година, печатната реклама, печатането на хартия до голяма степен се намали като обем и са прехвърли в дигиталното пространство“ – това каза доц. Калина Христова, която завежда Департамент „Изящни изкуства“ в НБУ и води магистърска програма „Плакат и комуникативен дизайн“. В предаването „Време и половина“ тя обърна вниманието и към още една причина: 

„Ако се замислим в града няма достатъчно указани, установени места, на които плакатът да вирее, а това е наистина много важно. Ако се сравним с държави като Швейцария и Полша, където плакатното изкуство е на много високо ниво, можем да кажем, че там то е достъпно, то е част от градската култура“ – сподели доц. Христова и добави, че за да се върне това изкуство отново на своето място, т.е. на улицата, трябва и съдействието на културните институции като театри, кина, а и на самата държава.

Чуйте участието на доц. Калина Христова в предаването „Време и половина“


 
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Програма "Христо Ботев" празнува на 18-и юни в Градската градина в София

Програма "Христо Ботев " на Българското национално радио организира празник за своите слушатели и приятели на 18 юни, петък, от 18.00 часа в градината срещу Националната галерия (Двореца). Журналистите ще представят обновената програмна схема , но и ще покажат, че Българското национално радио и неговата програма за култура, образование,..

обновено на 17.06.21 в 17:26
Йордан Колев

„Хилядолетната битка – Лабиринт“ – нов роман от Йордан Колев

„Хилядолетната битка – Лабиринт“ е новият роман на  Йордан Колев, който е професионален пилот на "Боинг 767". Изпълнява полети на пет континента. Дълги години работи във Виетнам и на остров Мавриций, а в свободното си време кара мотор, плава на яхта и пише. Зад гърба си има вече две книги – “От Рио до Кейптаун“ и “Кацане“. Йордан..

обновено на 17.06.21 в 16:46

„Експонати“ – оцеляване във витрината на изолацията

Театрална инсталация, озаглавена „Експонати“ с режисьор Неда Соколовска, ще бъде изложена на 19 и 20 юни в градинката „Кристал“ в София. Зрителите ще преминават в поток, като посетители на музей и ще влизат в контакт с всеки „експонат“ – актьор, затворен в стъклена витрина от 1 кв. м. „1 кв. м е личното биопространство на човека, нашата недосегаема..

обновено на 17.06.21 в 14:54

Соаре с Багряна пренася публиката в културния елит на 20-те

Класическа музика, но и стари градски песни, преводи и произведения от писатели и поети, които придават европейски дух на стара София и нейните културни кътчета, изпълнение с много радост и танци, и споменът за една гранд-дама, която озарява този пейзаж с изумителния си, зрял и завладяващ до съвършенство поетичен талант. В тази атмосфера, досущ..

публикувано на 17.06.21 в 14:20

Портретът като отражение на вътрешния пламък на личността

Какво ще се случи, когато концепцията за „Аз“-а се прехвърли в изкуството, откъдето може би никога не си е тръгвала? Навярно ще се появи портретът. Като художествено, артистично и документално изображение, независимо под каква форма е възпроизведен, той представлява едно копие на нечий оригинал, с всичките му последващи интерпретации, немалко..

публикувано на 17.06.21 в 08:25