Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Обсерваторията “Рожен“ отново отваря врати за посетители

Националната астрономическа обсерватория “Рожен“
Снимка: Пенчо Маркишки

Националната астрономическа обсерватория “Рожен”, която през настоящата година отбелязва 40 години от своето създаване, отваря врати за посещения на 14 май.

До 31 май дневните посещения, които включват обиколка и беседа в кулата на 2-метровия телескоп, ще се извършват на всеки кръгъл час от 10.00 до 16.00 часа в дните от четвъртък до неделя и при спазване на противоепидемичните мерки. Ще се допускат посетители само със защитна маска или друго средство, покриващо носа и устата, при спазване на физическа дистанция и на групи до 15 човека.

От 2 юни обсерваторията ще е отворена за посещения с традиционното за летния сезон работно време – от 10.00 до 16.00 часа на всеки кръгъл час с почивен ден във вторник. От същата дата в обсерваторията ще се провеждат и нощни наблюдения за посетители.

Вече 40 години НАО “Рожен” продължава да бъде най-голямата астрономическа обсерватория в Югоизточна Европа. През последните години,  благодарение на финансирането по Националната пътна карта за научна инфраструктура, в НАО “Рожен” започна интензивно модернизиране и обновяване на апаратурата за астрономически наблюдения.

Сключен е договор за доставка на нов роботизиран 1.5-метров телескоп, който предстои да бъде монтиран през 2022 г.

Като част от инфраструктурата на НАО Рожен ще бъде изградена станция на разпределения панeвропейски радиотелескоп LOFAR, който също е обект от Националната пътна карта за научна инфраструктура 2021-2027.

На 40-ата годишнина от създаването на НАО “Рожен” е посветено и участието на Института по астрономия на БАН в предстоящия на 15-16 май ХI Софийски фестивал на науката.


Темата коментира в “Нашият ден“ директорът на Обсерваторията д-р Никола Петров.

“Хората, които искат да ни посетят днес, не са толкова много, но се обаждат такива. Има обаждания от страна на туроператори, които организират екскурзии за ученици.

И този, и следващия месец вече имаме малко заявки.

От 10.00 до 16.00 часа на кръгъл час приемаме хора само за дневни посещения – лекция и беседа. Носете маски с вас, ще направим елементи на ограничение до 15 човека на група – плюс минус един или двама.

Нека се съобразяваме с това. Все пак има въведени мерки и не сме напълно заличили пандемията."

Нощните наблюдения

"Все още през юни няма да има такива, но е възможно. Зависи какви мерки ще има или няма на национално ниво. Очакваме, ако все пак числото на намаляване продължи с коронавирус, много е вероятно още юни да започнем нощни посещения. Като от юни месец само вторник е почивен."

Модернизиране на Националната пътна карта за научна инфраструктура в “Рожен“

"Мина много време, в което обсерваторията беше оставена на разрушение. Последните две-три години започна обновяване като ремонт, вече беше много наложителен. Но най-хубавото е и това, че заедно с тези ремонти имаме възможност и финансирани проекти за изграждане на нова инфраструктура.

Нов телескоп, за който се надяваме, че още тази година ще започнем строежите, до следващата година може би ще имаме нов оптичен телескоп за нощно наблюдение, който да е с диаметър на огледалото си метър и половина, близко до параметри до най-големия телескоп в момента.

Имаме и един много сериозен проект, свързан с изграждането на нискочестотен радиотелескоп. До момента в България нямаме професионален радиотелескоп."

Разговора можете да чуете от звуковия файл.


 
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Лилия Драгоева и Михайлина Павлова в студиото на

Не спорете с тези, които смятат, че Земята е плоска

В навечерието на София Прайд Организационният комитет се обърна с призив към институциите и политическите партии. В него се казва: „Организационният комитет остро осъжда серията правонарушения, включително евентуални престъпления, извършени през последните три седмици и насочени срещу ЛГБТИ общността и срещу събития, част от културната..

публикувано на 11.06.21 в 18:25
Мирослав Арабаджиев

Младите в журналистиката: Мирослав Арабаджиев

11 юни е. Ден, който със сигурност слага край на един дълъг и странен период за Европейските футболни първенства. Европа пак ще брои, но без да навлиза в статистиката на пандемията. В следващия месец тя ще отчита само красиви попадения на световни терени. UEFA EURO 2020 започва с двубоя Турция – Италия, който ще постави началото на най-очакваното..

публикувано на 11.06.21 в 16:35
Илия Пешев пред ателието си в София

Часовник и безвремие, и дългата история на ножа

През 30-те години на миналия век британският поет и аристократ Едуард Джеймс е много близък до течението на сюрреализма и е близък приятел на писателя Олдъс Хъскли, комуто споделя опасенията си, че след Втората световна война вероятно много от занаятите ще замрат и постепенно ще изчезнат. Той изразява готовност да превърне имението си в училище по..

публикувано на 11.06.21 в 15:20

Силвия Великова: От Кьовеши ще разберем дали посещението ще остане само протоколно

Непопълнената квота за български делегирани прокурори и работата на Европейската прокуратура бяха част от акцентите на срещата в София на европейския главен прокурор Лаура Кьовеши. Работното ѝ посещение приключва днес. Темата коментира в “Нашият ден“ журналистът  Силвия Великова . "Надявам се на пресконференцията да прозвучи това,..

обновено на 11.06.21 в 13:36

Ще накърни ли съдебната реформа достъпа до правосъдие

Защо трябва да бъде променена съдебната карта на съдилищата? Какво представлява проектът “Модел 4“? Темата коментира в “Нашият ден“ Красимир Шекерджиев , член на Адвокатската колегия на Висшия съдебен съвет. “Модел 4“ е един от четирите модела, които бяха изработени в рамките на проект, стартирал през 2016 г.  "Още от предходния състав..

публикувано на 11.06.21 в 13:32