Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Фестивалът „Нова българска драма“ в Шумен – част от програмата за 165 години театрална дейност в града

Драматично - куклен театър „Васил Друмев“ – Шумен

Театралният фестивал „Нова българска драма“ към Драматично - куклен театър „Васил Друмев“ – Шумен ще продължи до 15 май и ще представи различни заглавия от репертоара на различни театри в страната, и от съседните – Румъния и Русия. Тази година се отбелязват и 165 години от началото на театралната дейност в Шумен и от първото изиграно представление, а през периода на пандемията театърът набляга на драматургията по български автори в репертоара си. По традиция фестивалът ще отличи и с награди най-добрите представления в различни категории, заяви в „Артефир“ директорът на Драматично - куклен театър „Васил Друмев“ – Димитър Димитров.

Димитър ДимитровНа 15 май ще закрием фестивала с постановката „Дойдох си“, съвременна постановка на Йонка Илиева и Димитър Димитров. Спектаклите от Румъния и Русия представяме онлайн, предвид условията. Ние се стремим да разпространяваме българската драматургия извън България. Показваме и три филма за значими театрални педагози – проф. Сашо Стоянов, проф. Кръстьо Мирски, проф. Гриша Островски. Традиционно в програмата на фестивала е включен така нареченият авторски прочит. Това са нови български пиеси, които не са успели да стигнат до сцена, но селекционерът на текстове Ина Божидарова ги е избрала от всички текстове, които са постъпили. На 15 май от 11часа ще проведем творческа среща с пишещите драматургия, под наслов „Неизвестното от света на драматургията“, тя ще бъде водена от проф. Камелия Николова. Наградите са в различни категории, който е заслужил награда, ще получи. Решихме да проведем този фестивал, точно във времето, в което той се провежда традиционно. Това е една демонстрация, на това че българския театър е жив и ще продължава да бъде жив.“

Първото театрално представление в Драматично - куклен театър „Васил Друмев“ – Шумен, се е състояло на 15 август 1856 година, а именно „Михал“ от Сава Доброплодни и така вече 165 години театралната дейност в града се развива, а през последните години в репертоара на театъра се набляга главно на поставянето на български драматургии на сцената и шуменските артисти и дейци се стараят да разпространяват българския театър и извън границите на България.

„През тези години всичко, което се е случило е много разнообразно, българският театър е преминал през различни периоди, и на войни, и на промяна на обществена структура, и на трудности, но той винаги е вървял напред и е създал във времето свой собствен облик, и той има място не само в българската култура, а и в световната, фактът, че български драматургии се поставят зад граница, това означава, че има смисъл в това, което правим. Много български спектакли и се поставят зад граница. Нашият театър през 2019 година показа представления и в Румъния, Браила, и в Русия, Владимирск. През 2020- та година успяхме да покажем 7 нови заглавия на българската публика, сред които „Последната нощ на Сократ“ от Стефан Цанев, „Осъдени души“ по Димитър Димов, „Джакпот“ от Андрей Калудов, „Две“ от Таня Шахова, „Въведениe в тяхната картина“ от Маргарит Минков, с режисьор Стайко Мурджев. Независимо, че официално театъра не функционираше, той не спираше да работи, защото театърът не е само представления, правихме различни квалификационни курсове, репетиции, невидимата част на театралния живот продължаваше.“

В рамките на тазгодишното издание на фестивала „Нова българска драма“ в слънчевия Шумен пред публиката се представят „Задявки – надигравки“, авторски спектакъл на Съби Събев, една продукция от Браила – „Играта“, „Бягство в приказката“ на Московския куклен театър и още много интересни заглавия от страната.

Още за фестивала „Нова български драма“, за 165 годишната история на театъра в Шумен и за премиерните заглавия за последната година, чуйте в интервюто с Димитър Димитров, директор на Драматично - куклен театър „Васил Друмев“ – Шумен. 




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Кои са важните "други" в живота ни

"Значимите други в живота на човека" е изследване на д-р Надя Колчева, психолог и преподавател в НБУ, което проследява основните фактори, които влияят на начина, по който взаимодействаме с хората около нас. "Началото на живота на човека наистина е ключово. – казва д-р Надя Колчева – Дори от най-ранните взаимоотношения с новороденото бебе зависят..

публикувано на 26.04.24 в 13:15

Книгите оживяват в изложба в Ларгото в София

Интерактивната изложба "Книгите оживяват" представя 33 големи пана с откъси от едноименния независим дигитален проект за българските детски градини и училища. Той обединява книгите от образователната мултимедийна поредица за деца "Туй-онуй" на художник илюстратора и аниматор Мая Бочева-Уики. Подходът в дигиталните книги-игри е..

публикувано на 26.04.24 в 11:40

"Картички и контрабанда" – изложба по архиви от Агенция "Митници"

На 11.04.2024 г., в ПОСТА и Галерия ХАРТА се откри изложбата "Картички и контрабанда", координирана от Аарон Рот и Никола Стоянов, под кураторството на Христо Калоянов . Тази изложба, продължаваща до 12.05.2024 г., разглежда архив от Агенция "Митници", Дирекция "Борба с наркотрафика", от периода между 1975 и 1985 г. В изкуството на Никола..

обновено на 26.04.24 в 10:48

Надежда Радулова с книга за литературния палимпсест

Книгата на Надежда Радулова "Палимпсести в литературния модернизъм. Хилда Дулитъл, Джийн Рис, Марина Цветаева" беше представена снощи в зала 1 на Софийския университет "Св. Климент Охридски". Тя излиза с 20-годишно забавяне, но както сподели проф. Миглена Николчина, текстът не е загубил от силата си. Изданието беше представено от Васил..

публикувано на 26.04.24 в 09:00

"Бандата на Банши" търси рецепта за магия в късометражен филм

Магията е заложена вътре в нас, благодарение на приказките и историите, с които изучаваме света като деца. Всеки път, когато се впуснем в подобно приключение, ние развиваме въображението си. Така разширяваме себе си и се чувстваме изпълнени и вдъхновени. На този принцип Ангел Георгиев създава късометражната комедия, съчетана с вълшебства, "Бандата..

публикувано на 26.04.24 в 08:35