Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Фестивалът „Нова българска драма“ в Шумен – част от програмата за 165 години театрална дейност в града

Драматично - куклен театър „Васил Друмев“ – Шумен

Театралният фестивал „Нова българска драма“ към Драматично - куклен театър „Васил Друмев“ – Шумен ще продължи до 15 май и ще представи различни заглавия от репертоара на различни театри в страната, и от съседните – Румъния и Русия. Тази година се отбелязват и 165 години от началото на театралната дейност в Шумен и от първото изиграно представление, а през периода на пандемията театърът набляга на драматургията по български автори в репертоара си. По традиция фестивалът ще отличи и с награди най-добрите представления в различни категории, заяви в „Артефир“ директорът на Драматично - куклен театър „Васил Друмев“ – Димитър Димитров.

Димитър ДимитровНа 15 май ще закрием фестивала с постановката „Дойдох си“, съвременна постановка на Йонка Илиева и Димитър Димитров. Спектаклите от Румъния и Русия представяме онлайн, предвид условията. Ние се стремим да разпространяваме българската драматургия извън България. Показваме и три филма за значими театрални педагози – проф. Сашо Стоянов, проф. Кръстьо Мирски, проф. Гриша Островски. Традиционно в програмата на фестивала е включен така нареченият авторски прочит. Това са нови български пиеси, които не са успели да стигнат до сцена, но селекционерът на текстове Ина Божидарова ги е избрала от всички текстове, които са постъпили. На 15 май от 11часа ще проведем творческа среща с пишещите драматургия, под наслов „Неизвестното от света на драматургията“, тя ще бъде водена от проф. Камелия Николова. Наградите са в различни категории, който е заслужил награда, ще получи. Решихме да проведем този фестивал, точно във времето, в което той се провежда традиционно. Това е една демонстрация, на това че българския театър е жив и ще продължава да бъде жив.“

Първото театрално представление в Драматично - куклен театър „Васил Друмев“ – Шумен, се е състояло на 15 август 1856 година, а именно „Михал“ от Сава Доброплодни и така вече 165 години театралната дейност в града се развива, а през последните години в репертоара на театъра се набляга главно на поставянето на български драматургии на сцената и шуменските артисти и дейци се стараят да разпространяват българския театър и извън границите на България.

„През тези години всичко, което се е случило е много разнообразно, българският театър е преминал през различни периоди, и на войни, и на промяна на обществена структура, и на трудности, но той винаги е вървял напред и е създал във времето свой собствен облик, и той има място не само в българската култура, а и в световната, фактът, че български драматургии се поставят зад граница, това означава, че има смисъл в това, което правим. Много български спектакли и се поставят зад граница. Нашият театър през 2019 година показа представления и в Румъния, Браила, и в Русия, Владимирск. През 2020- та година успяхме да покажем 7 нови заглавия на българската публика, сред които „Последната нощ на Сократ“ от Стефан Цанев, „Осъдени души“ по Димитър Димов, „Джакпот“ от Андрей Калудов, „Две“ от Таня Шахова, „Въведениe в тяхната картина“ от Маргарит Минков, с режисьор Стайко Мурджев. Независимо, че официално театъра не функционираше, той не спираше да работи, защото театърът не е само представления, правихме различни квалификационни курсове, репетиции, невидимата част на театралния живот продължаваше.“

В рамките на тазгодишното издание на фестивала „Нова българска драма“ в слънчевия Шумен пред публиката се представят „Задявки – надигравки“, авторски спектакъл на Съби Събев, една продукция от Браила – „Играта“, „Бягство в приказката“ на Московския куклен театър и още много интересни заглавия от страната.

Още за фестивала „Нова български драма“, за 165 годишната история на театъра в Шумен и за премиерните заглавия за последната година, чуйте в интервюто с Димитър Димитров, директор на Драматично - куклен театър „Васил Друмев“ – Шумен. 


 
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Разказ за пътя и Каменни истории

В галерия „Академика“ при Националната художествена академия бе представена книга на известния наш художник – скулптора Иван Русев, със заглавие „Разказ за Пътя и каменни истории“. Това е първото така цялостно представяне на създадения и активно работещ „Арт център Илинденци“. Изданието проследява пътя на това важно за нашата арт сцена събитие,..

публикувано на 12.06.21 в 12:35

Покана за необичайно пътешествие

Новият сборник с разкази „Жираф в чашата“ на писателя Николай Цeнков приканва читателя към едно необичайно пътешествие – през поколенията, тяхната самота и музиката. За първия си сборник „Човекът, който продаде морето“ Николай Ценков беше отличен с наградата за проза на Националния конкурс за дебютна литература – „Южна пролет“. Към новата книга..

публикувано на 11.06.21 в 16:05
Гергана Стоянова

Гергана Стоянова: Любопитна личност съм, на това уча и децата си

Главен герой в "Нашият ден" е актрисата Гергана Стоянова. Планирането – на чаша чай "Всичко си планирам и се чувствам много добре и много спокойна. Празнувам, планирайки, задължително с чаша черен чай в ръка.  Балчик и хоровата музика "Спечели ме завинаги Балчик, спечели ме завинаги и хоровата музика. Имах честта и привилегията да бъда водещ на..

публикувано на 11.06.21 в 15:46
Ерина Боянова

Семиотиката и посланията в изкуството на плаката

Ерина Боянова завършва Национална художествена академия, специалност „Плакат и визуална комуникация“ през 2015 г. Оттогава реализира множество свой авторски проекти, свързани с графичното оформление на редица изложби, сред които: „Илюзия на повече от век“, „Многоликият романтик“, „Изящество и красота от миналото“, „Подаръкът“ в Музея за история..

публикувано на 11.06.21 в 15:10

„Прегаряне“ и животът като състезание

Най-новото заглавие в репертоара на Държавния куклен театър в Стара Загора е представлението за възрастни „Прегаряне“. Постановката е по идея на Ина Божидарова и Веселка Кунчева, която е и автор на текста, а също и режисьор на спектакъла. „Идеята за спектакъла се роди още по време на пандемичната криза. Тогава си преосмислихме живота, това,..

публикувано на 11.06.21 в 14:05