Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Нова стихосбирка на Илко Димитров

Илко Димитров
Снимка: БНТ - стоп-кадър

„Късната поезия на Илко Димитров е изцяло заета с параметрите на вътрешното пространство, пише Иван Теофилов. Специфична поезия, съставена от афоризми, сентенции и философски размисли, действащи като своеобразни сеизмографи на духа. Като умствена вселена, в която състоянието на интелектуална превъзбуда. Обсебва толкова, колкото и трезвата прозорливост. Като вик на личността на кръстопът.“ 

„Изчезване на времето“ събира новите стихотворения на Илко Димитров и думата „нови“ тук е съвсем намясто. Досега познавахме поезията му, дълбаеща във философските въпроси на духа и битието, на небесното и земното, на историята и политиката и в това той постигна майсторство и запази свое, специфично място в съвременната ни поезия. Но постигнатото като че ли го беше затворило в написаното дотогава, което притежаваше висока стойност като поезия. Някои спират да пишат в такъв момент, други се рутинират, трети търсят изход и нови посоки. Илко Димитров избра третото. В „Изчезване на времето“ той сякаш отваря нова страница, освободен, с нов поглед вижда света и разсъждава за него, за човека в него. Разбира се, големите теми отново са в центъра на поетовия интерес, но в тяхната интерпретация се усеща нов полъх и лекота:

преглед на зрението

какво виждаш

когато гледаш напред

Книгата може да бъде четена като една голяма поема не само защото липсват заглавия на стихотворенията, с изключение на въвеждащото „Прозрение с птица“, но и защото – това познаваме и от предишните му книги – притежава единност, качество, присъщо и на автора, и на писането му.

Чуйте Илко Димитров.
Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Трета книга на Саманта Швеблин на български

Първият роман на аржентинската писателка Саманта Швеблин (1978) се нарича "Отрова" и е издаден на български, както и втория – "Хиляди очи". Третата ѝ книга, публикувана у нас е сборник с разкази със заглавие "Седем празни къщи". Това е завладяваща книга, в която кратките разкази за наглед обичайни неща от нашия живот и отношенията ни с..

публикувано на 21.04.24 в 13:05

Благотворителен търг за набиране на средства за детския фестивал "Ние сме децата на реката"

Новоучредената фондация за изкуства InBetween организира благотворителен търг "Ние сме децата на реката" на 22 април в галерия "УниКредит студио" в София. Целта на инициативата е да подпомогне организирането на детски фестивал, чрез който децата и техните родители да преоткрият градските пространства и природата около тях чрез разнообразни занимания..

публикувано на 21.04.24 в 09:35
Ето така изглежда сатирикът Петър Краевски, когато е сериозен

Когато сатирикът е сериозен

Сатирикът е най-сериозен, когато пише своите сатири, но не само. Пловдивският сатирик Петър Краевски , автор и водещ на шоуто "Алтер его" по Радио Пловдив, е написал през десетилетната си писателска кариера безброй смешни текстове. Понякога обаче той показва и сериозното си лице като в стихосбирката "Смирено". Не съм поет и що се отнася до..

публикувано на 20.04.24 в 13:05
Роман Кисьов

Роман Кисьов и новите посоки на епитафията

Идеята, че душата е безсмъртна, а в отвъдното я очакват различни измерения, е вековна. В новата си книга поетът, писател, преводач и художник  Роман Кисьов  избира тази гледна точка – на душата, отделена от всичко земно, която се подготвя за нетленния живот. Повод за разговора с Роман Кисьов в "Артефир" е предстоящата премиера на поетичната..

публикувано на 20.04.24 в 12:10

Летящата поезия на Росен Карамфилов

Росен Карамфилов е дух, отдаден изцяло на изкуството. Новата му стихосбирка, озаглавена "Аз ходя" , говори за вътрешната свобода – тази на автора и на неговите читатели. Редакторът на поетичната книга Недялко Славов казва, че "авторът е зачеркнал пешеходната формула на човечеството, а самият той е летящо същество."   Илюстрациите в книгата са..

публикувано на 20.04.24 в 11:10