Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Нова стихосбирка на Илко Димитров

Илко Димитров
Снимка: БНТ - стоп-кадър

„Късната поезия на Илко Димитров е изцяло заета с параметрите на вътрешното пространство, пише Иван Теофилов. Специфична поезия, съставена от афоризми, сентенции и философски размисли, действащи като своеобразни сеизмографи на духа. Като умствена вселена, в която състоянието на интелектуална превъзбуда. Обсебва толкова, колкото и трезвата прозорливост. Като вик на личността на кръстопът.“ 

„Изчезване на времето“ събира новите стихотворения на Илко Димитров и думата „нови“ тук е съвсем намясто. Досега познавахме поезията му, дълбаеща във философските въпроси на духа и битието, на небесното и земното, на историята и политиката и в това той постигна майсторство и запази свое, специфично място в съвременната ни поезия. Но постигнатото като че ли го беше затворило в написаното дотогава, което притежаваше висока стойност като поезия. Някои спират да пишат в такъв момент, други се рутинират, трети търсят изход и нови посоки. Илко Димитров избра третото. В „Изчезване на времето“ той сякаш отваря нова страница, освободен, с нов поглед вижда света и разсъждава за него, за човека в него. Разбира се, големите теми отново са в центъра на поетовия интерес, но в тяхната интерпретация се усеща нов полъх и лекота:

преглед на зрението

какво виждаш

когато гледаш напред

Книгата може да бъде четена като една голяма поема не само защото липсват заглавия на стихотворенията, с изключение на въвеждащото „Прозрение с птица“, но и защото – това познаваме и от предишните му книги – притежава единност, качество, присъщо и на автора, и на писането му.

Чуйте Илко Димитров.


 
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

„Утопия Авеню“ – историята на обърната плоча

Музиката вади човек от линейността на събитията и му позволява да си представи материята на живота по един абстрактен начин. Доказва го магнум опусът на Дейвид Мичъл „Утопия Авеню“. Авторът на романа, вдъхновил касовия филм „Облакът Атлас“, историческата епика „Хилядите есени на Якоб де Зут“ и фантастиката „Часовници от кости“ отново дава повод..

публикувано на 20.06.21 в 08:25

„Докоснати камъни“ – изложба на Зиятин Нуриев

Галерия „Арте“ представя една дълго очаквана изложба на големия художник Зиятин Нуриев, завършил Художествената академия, но от дълги години живее и работи в Турция, Истанбул. Изложбата има заглавие: „Докоснати камъни“ и включва предимно скулптури от базалт, камък, емблематичен за неговото творчество. Темите в изложбата са два основни цикъла: „Хомо..

публикувано на 19.06.21 в 09:05

Програма "Христо Ботев" празнува на 18-и юни в Градската градина в София

Програма "Христо Ботев " на Българското национално радио организира празник за своите слушатели и приятели на 18 юни, петък, от 18.00 часа в градината срещу Националната галерия (Двореца). Журналистите ще представят обновената програмна схема , но и ще покажат, че Българското национално радио и неговата програма за култура, образование,..

обновено на 18.06.21 в 16:44

Театралният фестивал „Варненско лято“ тази година ще е отново на живо

Международният театрален фестивал „Варненско лято“ , който миналата година се състоя наесен и премина в дигитален формат заради пандемията, сега се завръща на живо. 29-ото му издание се открива на 30 юни с юбилейния спектакъл„100“, с който Варненският драматичен театър „Стоян Бъчваров“ отпразнува през април своята 100-годишнина. В..

публикувано на 18.06.21 в 14:05

„Рембранд със зелен фасул“ – игрите на Андрей Лекарски

Галерия „Оборище 5“ представя една мащабна, изключително богата на произведения от различни жанрове на прочутия наш сънародник художника Андрей Лекарски. Изложбата има заглавие „Коуъркинг с великите майстори“. Това са около 40 голямоформатни живописни платна, като съвместна, свързваща го работа с творби на големи световни художници в една..

публикувано на 18.06.21 в 09:31