Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Главен герой

Боряна Кръстева – пътешественик по душа и разказвач по призвание

Снимка: patepisanici.com

Боряна Кръстева копирайтър, маркетинг специалист и журналист. От 2014 г. поддържа “Пътеписаници“, личен блог, чрез който популяризира интересни места.

“Добре дошли в Пътеписаници! Аз съм Боряна – пътешественик по душа и разказвач по призвание.

Обичам българското село – пъстро на добри помисли и искрени усмивки, където думата е закон, радостта – безплатна, а хората са открили простичкия, но истински смисъл на съществуването. Обичам и планината със свежия като ментов бонбон въздух и безкрайния хоризонт (на съзнанието). В нея мога да остана насаме с мислите си и да ги въведа в ред. Щом сляза в града, намирам пристан в своя блог, в който ще ви разказвам за пътувания, които отключват отдавна забравени спомени, спотаени мечти и бурни емоции, но никога не ме оставят безразлична.“ – така посреща читателите блогът на Боряна.

Боряна Кръстева е главен герой в “Нашият ден“.

“Пътешествията са начин да откривам себе си и да преоткривам света около мен."

Приемам себе си като човек на думите.

"Може би в началото пътешествието беше бягство, но само до момента, в който може би търсих себе си. Търсех своето поприще и нещата, които наистина обичам да правя. Тогава пътешествието наистина беше бягство и начин и средство.

Засега е просто част от всичко, което правя. Това е моят генератор на енергия, на идеи, на вдъхновения. Просто моят начин на живот."Кога започва да разказва

"В началото също пътувах, но за свое собствено удоволствие, без да разказвам. Но всеки път, когато се връщах, разказвах това, което съм видяла, описвах го на мои близки.

Те бяха толкова впечатлени от тези истории от местата, до които съм се докоснала, от хората и може би от тях дойде инициативата – казаха ми “разкажи за това, опиши го, ще бъде интересно и на други хора.

Може би след едно преломно пътуване в Родопите бях много впечатлена, най-вече от хората, които срещнах там.

Тогава си казах, че това трябва да видят и чуят и други хора. И всъщност така започнах блога.“

Разговора можете да чуете от звуковия файл.


Снимки – "Пътеписаници"


 
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Проф. Лозан Митев: Нямаме нормално физическо възпитание от 1-ви до 4-и клас

Какво е стратегическото място на спорта и спортната култура у нас? Защо все повече се неглижира спортното възпитание сред подрастващите? Защо е важно участието в Олимпийските игри и как трябва да се възприемат те? Темата коментира в “Нашият ден“ проф. Лозан Митев , ръководител катедра „Мениджмънт и история на спорта“ в НСА. Спортната..

публикувано на 22.06.21 в 11:12
Илюстративна снимка

Концерт-спектакъл за Деня на българския фолклор в НДК

На 22 юни се отбелязва Деня на българския фолклор. Празникът е по инициатива на главния художествен ръководител на ансамбъл “Чинари“ - Асен Павлов и ще се отбележи за трета поредна година с концерт в Зала 1 на Националния дворец на културата. Асен Павлов посреща днешния ден с надеждата, че празникът ще бъде официално одобрен от Министерски..

публикувано на 22.06.21 в 09:21

Старата игра и новото време

Стартирало с година закъснение, юбилейното издание на Европейското първенство по футбол остави в името си 2020 година (EURO 2020), но за първи път в своята история пътешества между 11 страни, и то по време на пандемия, проследявайки на дължина и широчина континента.  От Билбао до Санкт Петербург и от Дъблин до Баку футболът е този, който днес обвързва..

публикувано на 21.06.21 в 14:57

Неизвестният архив на придворния фотограф на Фердинанд

"Непознатият фотограф“ е изложба с фотографии на Георг Волц – в София в галерия "Синтезис".  Това е първото задълбочено представяне на работата на един от най-значимите български фотографи от края на XIX и началото на ХХ век Георг Волц .  Той живее и работи в България от 90-те години на ХIХ век е след 1905 година е дворцов фотограф на..

публикувано на 21.06.21 в 14:31

Експерт от опит – професия и мисия

Експерт от опит – една необичайна професия, която не се радва на особена популярност, от една страна, защото е относително нова – по-малко от десет години са минали откакто е станала част от Националната класификация на длъжностите и професиите, а от друга – защото е доста трудна.  Трудна е по няколко причини,  трудностите са на всички нива – като се..

публикувано на 21.06.21 в 13:04