Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Коя е Еми и защо се бори с крадеца на сенки

Човек трябва да има сърце и ум за доброто и вълшебствата, а също и желание да помогне на другите. Има ли това, има и сигурен билет за магичните светове, в които ще го пренесе „Еми и крадецът на сенки“.

Вярно е, че Еми е горд притежател на коси, които греят във всички багри, носи със себе си и магичен куфар. Дъщеря е на Радост и Тъга, а спътникът ѝ в пътешествията, Виктор, е момче, което е опитало от горчивото в живота и с чиста душа се хвърля в битката с безсмъртния и ексцентричен поробител на души. Обаче читателят също може да премине границата между чернотата на Нищото и безчет непознати и чудновати пространства, за да се се озове в света на светлосенките. Трябва му само новият роман на Марин Трошанов. 

Авторът, популярен с трилогията „ЛАМЯ ЕООД“ и носител на наградата „Перото“ за фантастично-образователната комиксова поредица „Роботът Чапек“, среща любителите на вълшебните сюжети с една „история за предизвикателствата – били те истински или въображаеми, пред които се изправяме ежедневно“. За среща му помага и илюстраторката на книгата Ралица Мануилова.

Еми е реално съществуващо момче – Таня от влака, с която Трошанов се запознава случайно, пътувайки към морето, а Виктор донякъде е самият той и всички деца на 90-те. С „Еми и крадецът на сенки“ авторът говори за порастването и надрастването на различията в името на нещо по-голямо.

На 20 май от 19:30 часа в „Терминал 1“ всички, които обичат вълшебствата и приключенията, ще направят най-логичното нещо – ще преминат в друг свят. Или по-точно – в един от много, за които пише Марин Трошанов. 

За да се подговите за официалната премиера на романа му, който иначе е наличен в книжарниците, чуйте звуковия файл. 

В него Трошанов разказва и за това кой е крадецът на сенки в съвременния свят, какво означава да израснеш в 90-те, как едно пътуване във въображаеми светове те среща и с първата любов и защо играта на противоречия е основополагаща за нашето битие.


 
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

„Утопия Авеню“ – историята на обърната плоча

Музиката вади човек от линейността на събитията и му позволява да си представи материята на живота по един абстрактен начин. Доказва го магнум опусът на Дейвид Мичъл „Утопия Авеню“. Авторът на романа, вдъхновил касовия филм „Облакът Атлас“, историческата епика „Хилядите есени на Якоб де Зут“ и фантастиката „Часовници от кости“ отново дава повод..

публикувано на 20.06.21 в 08:25

„Докоснати камъни“ – изложба на Зиятин Нуриев

Галерия „Арте“ представя една дълго очаквана изложба на големия художник Зиятин Нуриев, завършил Художествената академия, но от дълги години живее и работи в Турция, Истанбул. Изложбата има заглавие: „Докоснати камъни“ и включва предимно скулптури от базалт, камък, емблематичен за неговото творчество. Темите в изложбата са два основни цикъла: „Хомо..

публикувано на 19.06.21 в 09:05

Програма "Христо Ботев" празнува на 18-и юни в Градската градина в София

Програма "Христо Ботев " на Българското национално радио организира празник за своите слушатели и приятели на 18 юни, петък, от 18.00 часа в градината срещу Националната галерия (Двореца). Журналистите ще представят обновената програмна схема , но и ще покажат, че Българското национално радио и неговата програма за култура, образование,..

обновено на 18.06.21 в 16:44

Театралният фестивал „Варненско лято“ тази година ще е отново на живо

Международният театрален фестивал „Варненско лято“ , който миналата година се състоя наесен и премина в дигитален формат заради пандемията, сега се завръща на живо. 29-ото му издание се открива на 30 юни с юбилейния спектакъл„100“, с който Варненският драматичен театър „Стоян Бъчваров“ отпразнува през април своята 100-годишнина. В..

публикувано на 18.06.21 в 14:05

„Рембранд със зелен фасул“ – игрите на Андрей Лекарски

Галерия „Оборище 5“ представя една мащабна, изключително богата на произведения от различни жанрове на прочутия наш сънародник художника Андрей Лекарски. Изложбата има заглавие „Коуъркинг с великите майстори“. Това са около 40 голямоформатни живописни платна, като съвместна, свързваща го работа с творби на големи световни художници в една..

публикувано на 18.06.21 в 09:31