Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Вторник, 18 май

Избрано от програмата

от 0.30 до 1.00 часа
„1001 защо – Ефир знание”: Радиоенциклопедия

от 1.00 до 2.00 часа
Музиката, която обичам
Джина Шварц Gina Schwarz Концертът е част от програмата на Международен джаз фестивал в Лайбниц, състоял се на 3 октомври 2020 г.

от 2.00 до 3.00 часа
Изгрев
Майсторката на грънци Десислава Владовска казва за себе си, че е единствената жена в България, която може да точи големи делви. Тя е силно свързана със земята и смята, че първият керамик в историята на човечеството е жена. За енергията и жизнеността, които майсторката излъчва, говорят и грънците, излезли изпод ръцете й. Преди 15 години Десислава се мести в с. Раданово, близо до Полски Тръмбеш, където си прави ателие, за да стигат произведенията й по-лесно до хората. Днес тя отглежда децата си и поделя времето си между парниците, градината си и ателието, в което децата ѝ също се учат да точат и шарят керамика.

от 3.00 до 5.00 часа
Еврокласик ноктюрно
Записи от международния музикален радиообмен

от 5.00 до 5.30 часа
Музика на народите
Музика от Северна Америка

от 5.30 до 6.00 часа
Българска народна музика
Изпълнения на Ива и Ева Валентинови, Надежда Хвойнева, Стоян Юруков, Стела Трилевска и други.

от 6.07 до 6.50 часа
Музика за събуждане
Концерт

от 6.50 до 7.00 часа
Ранобудно петленце

от 7.20 до 8.00 часа
Детското.БНР
Радиотеатър за деца: „Галошите на щастието“ от Ханс Кристиян Андерсен – 2 част

от 8.06 до 11.00 часа
Нашият ден
• България и светът на този ден: 40 години от смъртта на американския писател и драматург Уйлям Сароян – авторът, който отхвърли наградата „Пулицър“ за пиесата си „Времето на вашия живот“ с думите „Никой не може да ме купи“ и чието кредо беше, че писателят трябва да остане независим от царството на парите.
• Каква е истината за 135-томната поредица „Македонска книжевност“, издадена от Института за македонска литература при Скопския университет и става ли тук дума за „грандиозна кражба на българско книжовно, културно и духовно наследство“ по израза на група български учени, писатели и юристи, решили да съдят Скопие за интелектуален грабеж? Кои други български литературни произведения биха могли да споделят съдбата на „Железния светилник“ на Димитър Талев, където думата „българи“ е заменена с „македонци“, а десетки страници са съкратени?
Събеседници: писателят Димитър Томов и юрист.
• Главен герой: д-р Неделя Щонова – лекар, специалист невролог, автор и водещ на телевизионното предаване „Духът на здравето“.
В деня на представянето на книгата ѝ „Хвърчило към рая“ – кой е начинът да излекуваме душата и тялото си и да надмогнем болката, с която неизбежно се срещаме в човешкото си битие?
• Минути на редактора: Лора Кюлафлиева от сдружението с нестопанска цел „Да растем Lets plant“ разказва за последната негова акция „Подари си гора“, за сътрудничеството на различните доброволни сдружения, залесяващи България, и напомня защо ни е нужно всичко това.
• Какъв е средният успех на държавата в грижата за децата? – Резултати от мониторинговия доклад „Бележник“, изготвен от близо 40 експерти от граждански организации и 7 външни оценители. Защо оценката в областта на Закрила на детето от всички форми на насилие е най-ниска? Събеседник: Мариана Писарска, директор „Политики за децата“ в Националната мрежа за децата.
• Как да възпитаме у децата „зеленото мислене“, как да спортуваме повече и защо е важно да променяме средата за игра и спорт? Събеседник: Мая Цанева, представител на сдружение „За безопасни детски площадки“.
• Срещи с кохезионната политика: проект с EURACTIVE.

от 11.00 до 12.00 часа
БНР топ 20
Класация за български песни

от 12.20 до 14.00 часа
Артефир
• „Новата световна икономика. Наръчник за начинаещи. От изкуствения интелект и биткойна до еднорозите и Поколението Z“ на Ранди Чарлс Епинг. Разговор с редактора на книгата Димитър Събев.
• Репортаж от първото издание на Фестивала за нова драматургия в театър „Възраждане“ и „Гьоте институт“ на платформата „ПроТекст“.
• АРТ театър с премиера на „Финита ЛИ комедия“ на 20 и 21 май на арт сцена на „Шипка“. Разговор с Милена Червенкова, директор на театъра
• Анжело Красини за изложбата си „Споделени съкровища“ в  галерия „Арте“.
• Тодор Бакърджиев представя своя нов музикален проект
• Празникът Шавуот под обстрел – кореспонденция на Весела Райчинова от Тел Авив
• Фонограф

от 14.00 до 14.30 часа
Време и половина
Разговор с Анна Топалджикова – професор по история на театъра в НАТФИЗ , за нейния роман „Колелото на живота“, вдъхновен от живота на големия възрожденски художник Захарий Зограф.

от 14.30 до 15.00 часа
„1001 защо – Ефир знание”: Звукови хроники
Цикъл „Между два бряга“ – човекът-глас Боби Макферин

от 15.10 до 16.30 часа
„1001 защо – Ефир знание”: За думите
Предаването е посветено на четири големи събития в сферата на езикознанието и езиковото обучение:
• Международна годишна научна конференция на Института за български език – акценти; прояви на Института около 24 май – проф. Лучия Антонова, директорка на ИБЕ;
• Международна конференция „Българистиката извън България: академични поколения и диалози“ – чл.кор. проф. Александър Костов;
• Пряко включване от кръглата маса, организирана от Центъра по българистика към Мелитополския университет, в чиято програма е включено предаването „За думите“ – доц. Красимира Колева – лекторка по български език, литература и култура;
• Резултати и изводи от Шестия международен конкурс по превод  за студенти и ученици „Трансформации 2021“, организиран от филологическия факултет на Великотърновския университет – проф. Ценка Иванова – декан и някои от наградените

от 16.30 до 17.00 часа
„1001 защо – Ефир знание”: Радиоенциклопедия
Изгубените градове
Цикълът разказва за изчезнали цивилизации, живели 4000 години преди новата ера.
Епизод три е със заглавие „Народите при червената река“ и разказва за религията, устройството и поминъка на обществата в древна Анатолия. Какви войни са водели и защо първият им мирен договор, който сключват с Египет и в който пише: „Да бъде мир за вечни времена“ днес седи закачен на входа на Съвета за сигурност на ОН.  Наистина ли хетите или хититие са първите народи използвали биологично оръжие, за да превземат нови територии. Как са изглеждали тези древни воини и защо загива тяхната цивилизация. За всичко това разказват: проф. Мария Китова – Василева, автор на книгата „Езиците и писменостите на древните цивилизации“, доц. Маия Василева от Института по тракология при БАН, проф. Георги Рачев, климатолог и Страхил Панайотов, куратор по асирийска медицина в Британския музей (Лондон), асистент в Института по Исторически Изследвания към БАН; специалист по клинопис и Древен Близък Изток, участвал в първия проект по вавилонска медицина в света в Берлин.
Музиката в епизодите е предоставена от автора ѝ Петър Йорданов - Бъни от албума „BunyVerse“

от 17.00 до 18.00 часа
Музикален следобед – Малките бисери
Музика, избрана от слушателите

от 18.30 до 19.30 часа
Жива вода – Класация „Надпяване“
Припомняне на песните, участващи в класацията за месец май

от 19.30 до 21.20 часа
Музикалните вечери – Студио „Музика“
Честит юбилей на композитора и педагога Велислав Заимов.

от 21.20 до 21.30 часа
Радиоколекция
„Малкият принц“ от Екзюпери – 12 част

от 21.30 до 23.00 часа
Аларма
• 93% от комуникацията е невербална, което показва безспорната ѝ роля в общуването. За това какво представлява невербалната комуникация и как да я овладеем разказва Гергана Петрова, обучител от „Вдъхновяващите презентатори“.
• Повече за семиотиката и посланията в изкуството на плаката, като вид визуална комуникация ще разберем от дизайнера на плакати Ерина Кръстева.
• А сега внимавайте: информация за дългоочакваното третото гостуване на Ара Маликян у нас.

от 23.00 до 24.00 часа
Музика до полунощ – Между барока и рока
Музика от бароковите композитори Георг Филип Телеман („Музика на водата“) и Георг Фридрих Хендел („Музика на водата“ /bis!); изпълнения на Тина Търнър, „Ейша“, Едуардо де Крешенцо, Дейвид Ковърдейл, Доналд Фейгън.

 
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Събота, 19 юни

Избрано от програмата от 0.15 до 2.00 часа Заедно след полунощ – Нощна стража Гости: Вокалистът на „Hellion Stone“ Иван Попов с подробности относно създаването, записите, издаването и посланията на техния втори студиен албум „Scapegoat“. Нов албум – „Mammoth WVH“ с дебютен, едноименен албум. На този ден през годините. Рожденици. от 2.00 до 3.00..

публикувано на 18.06.21 в 16:41

Петък, 18 юни

Избрано от програмата от 0.15 до 0.30 часа Радиоколекция „Мутанти-дот-ком“ от Кръстьо Кръстев – 15 част от 0.30 до 2.00 часа Заедно след полунощ – Свободни съчинения • Пътуване във времето – връщаме се в началото на миналия век с помощта на много музика и танцьорите от Lindy Hop – училище за суинг танци и култура. С какво времената на Втората..

публикувано на 17.06.21 в 16:08

Четвъртък, 17 юни

Избрано от програмата от 0.15 до 0.30 часа Радиоколекция „Мутанти-дот-ком“ от Кръстьо Кръстев – 14 част от 0.30 до 2.00 часа Заедно след полунощ – Нощта е млада „Нощта е млада“ в разнопосочни стилове и сюжети: какво представлява и какво символизира Японската градина, случаят „Ериксен“ – между спорта и кардиологията, коктейлите и песните на..

публикувано на 16.06.21 в 14:24

Сряда, 16 юни

Избрано от програмата от 0.15 до 0.30 часа Радиоколекция „Мутанти-дот-ком“ от Кръстьо Кръстев – 13 част от 0.30 до 2.00 часа Заедно след полунощ – Среднощен експрес Посрещаме нощта с обичания български поет, бард и журналист Ивайло Диманов. Ще разговаряме за десетата му юбилейна стихосбирка „Всички пътища водят към Гарибалди“, появила се на..

публикувано на 15.06.21 в 17:16

Вторник, 15 юни

Избрано от програмата от 0.15 до 0.30 часа Радиоколекция „Мутанти-дот-ком“ от Кръстьо Кръстев – 12 част от 0.30 до 2.00 часа Заедно след полунощ – Вавилонската фонотека Добавените светове и реалности на Албена Баева – художник, изобретател и галерист. от 2.00 до 3.00 часа Музиката, която обичам – Джаз джем Ladies Sing Jazz Програмата включва..

публикувано на 14.06.21 в 17:08