Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Музиката на миналото и настоящето, претворена и сътворена за туба

Николай Темнисков
Снимка: ОКИ „Надежда“

Тубата – най-внушителният по своите размери представител на медните духови инструменти, все още е малко позната на широката българска публика със своите солистични качества.

В поредицата „Гласове и лица от СО на БНР“ представяме тубиста на Симфоничния оркестър на Националното радио – Николай Темнисков, който повдига завесата към богатия и изпълнен със звукови нюанси свят на своя инструмент с музика от миналите епохи до днес, преработена и създадена специално за туба.

Николай Темнисков е роден през 1968 г. в София и получава музикално образование в НМУ „Любомир Пипков“, където учи туба при Павел Яковчев, а в Музикалната академия „Проф. Панчо Владигеров“ негови преподаватели са професорите Димитър Момчилов и Костадин Чилев. През 1984 Николай Темнисков е един от създателите на духовия ансамбъл „Академик брас“, с който през 1986 г. става лауреат на IV Национален конкурс за камерна музика „Златната Диана“ в Ямбол. Между 1992 и 1997, а след това от 2012 до 2014 г. е артист-оркестрант в Софийския духов оркестър, от 2006 е постоянен член на Медния духов квинтет „София“ (Национален радио брас), а от 2014 г. е постоянен член на СО на БНР.

Като солист Темнисков се изявява със СО на БНР, филхармоничните оркестри на Плевен, Пазарджик и Враца, камерните оркестри на Габрово, Перник, Ямбол и Камерния оркестър „AGBU“ - София, „Симфониета“ - София и „Симфониета дел Арте“ - Виена, духовите оркестри на Велико Търново, Добрич, Перник и София. Като член, а също и солист на различни камерни формации осъществява премиерни изпълнения на редица български и чужди автори и реализира записи за фонда на БНР, а през 2011 г. е поканен от Европейската асоциация на музикалните конкурси за младежи (MCY) за председател на международното жури на конкурса „Нитрианска лютня“ – Словакия.

През 2008 г. заедно с флейтистката Росица Бояджиева основават дуо, което успешно концертира и до днес, а богатият им репертоар обхваща както образци от старинната музика, аранжирани за флейта и туба, така и оригинални творби от западноевропейската литература и такива от съвременни автори, написани специално за тях: Марин Големинов, Николай Кауфман, Румен Бояджиев-син, Стоян Бабеков, Ангел Добрев, Петър Крумов и други.

Срещата с Николай Темнисков е на 21 май, петък, от 23 часа в предаването „Български изпълнители“ на програма „Христо Ботев“.

 
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Брад Мелдау

Пловдив джаз фест 2021

Днес „Джаз клуб“ отваря врати (на 21 октомври от 23 часа) с пиеса, наречена „Илюзия“. (Не на „ФСБ“, но пак е хубава). И не е илюзия, че нейните изпълнители са свързани с българската сцена: пианистът Чик Кърия остана очарован от нашата публика при концертите си в България; също и Джон Патитучи с неговия „пеещ“ контрабас. Третият музикант, с феноменално..

публикувано на 21.10.21 в 09:25
Пламен Цветанов

Пламен Цветанов: И пианото си има собствен характер

За него пианото е като човека – има свой характер. Преоткрива тази свойственост на пианото още от малък, когато започва да танцува с пръсти по белите клавиши и да реди доминото на своя музикален вкус. Първоначално по нотите на класиката, а по-късно по своите собствени, които сам композира. Така любим му става класическият композитор – Йохан Себастиан..

публикувано на 19.10.21 в 12:25

Лауреатите от Международния конкурс за цигулари „Васко Абаджиев“

Шестото издание на международния конкурс за цигулари „Васко Абаджиев“ отличи своите лауреати. Конкурсът неслучайно носи името на Васко Абаджиев – голям български цигулар, музикант с европейско и световно значение, носител на едни от най-изтънчените тенденции в цигулковата и пианистичната музикални традиции, рядък композиционен талант и изпълнителски..

публикувано на 18.10.21 в 16:34

Стефан Димитров и Василий Медведев върнаха България в световния балет със „Сънят на Пилат“

Точно 24 минути продължиха ръкоплясканията (заедно с финалната песен и нейния бис), ознаменували световната премиера на балета „Сънят на Пилат“ в Зала 1 на НДК. Магия, каквато българската сцена не е виждала от десетилетия сътвориха композиторът Стефан Димитров, хореографът с международна слава Василий Медведев и трупата на Старозагорската опера...

публикувано на 18.10.21 в 15:51

Радиосимфониците – „Ренесансова музика“ на Георги Тутев

Това е третото и, за съжаление, последно издание на рубриката на Марио Ангелов, който от 1 ноември вече няма да бъде продуцент на симфоничната музика в БНР. Г-н Ангелов напуска Радиото, но споделя, че в продължение на три десетилетия „пъпът му е бил хвърлен в Националното радио“: „Трябва да кажа, че аз съм много, много благодарен за тази възможност –..

публикувано на 18.10.21 в 11:35