Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Царство България и Холокостът

Снимка: Държавна агенция „Архиви“

Каква е ролята на българската армия за спасяването на българските евреи през Втората световна война? Защо тази роля е премълчана, забравена, потулена, неизвестна? Има ли вина българската държава за това, че евреите от тогавашна Македония, която е била с българска администрация, са депортирани в нацистките концлагери и не са спасени?

Отговорите на тези питания дава бойният пилот проф. полк. Димитър Недялков, чиято новопоявила се книга „Българската армия и спасяването на българските евреи 1941-1944“, публикувана от издателството на БАН, е цялостен анализ на драматични събития по спасяването на десетки хиляди български и чужди граждани от еврейски произход. Анализът на автора е потвърден от неизвестни архивни документи и доказуеми факти. Акцентът е върху еврейските трудови формирования като основен подход на властите по спасяването на родните съотечественици.

В предаването се припомня и друг, познат само на специалистите факт, че българският паспорт по време на Втората световна война е бил спасителен билет за хиляди преследвани евреи от Румъния, Словакия, Унгария, Полша и Югославия. За това разказва документалната книга на Георги Боздуганов, озаглавена „Почти невъзможно“. Според заглавието: „Царство България и еврейската емиграция през Втората световна война“.

В предаването участват проф. полк. Димитър Недялков, д-р Георги Боздуганов, инж. Георги Мъндев, зам.-председател на Българо-еврейския научен институт, както и Алберта Алкалай, председател на Центъра за еврейско-българско сътрудничество „Алеф“.

 
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Соня Господинова

Еврика! Успешни българи: Соня Господинова

„Разковничето, според мен, е в това да бъдеш активен, да бъдеш търсещ и разбиращ другите“. Това казва Соня Господинова, носител на именната стипендия за икономика „Акад. Евгени Матеев“ на фондация „Еврика“.  Завършила е своето висше образование в Икономически университет във Варна. Имала е досег с различни култури, благодарение на програма „Еразъм“...

публикувано на 26.07.21 в 17:25

Световни звезди пеят пред гигантска каменна птица на остров Бали

Сред величествения декор на „Гаруда Вишну Кенчана“ – парк на остров Бали, пред 10 000 души са пели Стинг, „Горилаз“, „Айрън Мейдън“, „Парамор“... А всеки ден посетителите се наслаждават на кръшните извивки на балийски танцьорки. Кое е това приказно място и какво означава името му? Гаруда е каменна птица, тежко кацнала на един от хълмовете на Бали...

публикувано на 24.07.21 в 09:10
Лъчезар Томов

Лъчезар Томов: Математиката е изкуството да стигнете с разсъждения до решението

Българските деца редовно участват в международни олимпиади по точни науки и печелят медали, същевременно тестовете на PISA традиционно ни слагат на последните места, опре ли до математика. Къде е причината за това разминаване, което ни представя математическите умения като таланта или спортните заложби – или ги имаш или не. Така ли е обаче в..

публикувано на 22.07.21 в 16:04

Срещи „на живо“ с България, българския език и култура в летния семинар на Софийския университет

Летните семинари по български език и култура за чужденци на най-старото и авторитетно висше училище у нас се провеждат вече шест десетилетия. След годините на така наречения социализъм, когато държавата щедро подпомага всяка проява, допринасяща за популяризирането на страната и историята ни, разбира се, със съответния идеологически подтекст,..

публикувано на 22.07.21 в 12:03
„Превземане на Бастилията, 14 юли 1789 г.“,
картина от Жан-Пиер Уе

В полето на революцията

Жежкият юли е сред най-жежките и в политическо отношение месеци,   особено ако приемем Френската революция през 1789-1799 г. за най-горещото събитие в цялата нова история на планетата. Не само пада Бастилията, но и се коват събитията, при които по-късно падат много глави, включително главата на монархията. Но какво е това нещо революцията –..

публикувано на 22.07.21 в 07:55