Eмисия новини
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Фокус върху християнските теми в киното

Книгата на д-р Слава Янакиева „Християнското кино. Топики на сакралното в кинематографията“ е може да се каже първопроходник, тъй като у нас „теорията на религиозното кино е почти напълно неизвестна“, както отбелязва авторката и добавя, че „по тази причина настоящата книга черпи вдъхновение и критически подход от традицията на външни за нашето академично пространство автори“.

Спирайки се на филми от различни периоди на развитието на киното, Слава Янакиева проследява как във времето европейските режисьори интерпретират в тях християнските теми, като адресира текста към възможно по-широка публика. Инересът ѝ е към филми като „Евангелие по Матея“ на Пиер Паоло Пазолини, „Страстите Христови“ на Мел Гибсън, „Огледалото“ и „Соларис“ на Тарковски, „Седмият печат“ на Бергман, „Меланхолия“ на Ларс фон Триер, „Дървото на живота“ на Теренс Малики много други, без да се търси изчерпателност, а по-скоро философско осмисляне и анализ „на възможността и начините на транслация на богословските теми във визуалната култура и съответно в киното“.

Както самата отбелязва: „Киното има щастието да се е появило твърде късно, за да страда от еволюционистката болест на останалите „традиционни“ изкуства. То има свободата да избира своя инструментариум сред всички вече налични жанрове и исторически периоди, както и задължението да изработи специфично свой, основаващ се на спецификата на кинематографското изкуство. Това, разбира се, предполага прилични интердисциплинарни познания, а що се отнася до дисциплината „религия и кино“ – добра информираност в областта на богословието и религиозната образност едновременно със специфично кинематографичната осведоменост. Без претенция за някакъв съществен успех, в тази книга се опитах да засегна, макар и частично, огромната тема за отношения и влияния от описания характер.“

Чуйте д-р Слава Янакиева


ВИЖТЕ ОЩЕ

Банкя празнува Горешляци и 55 години от обявяването си за град

За пореден път в Банкя се провеждат традиционните празници Горешляци , посветени на минералната вода, здравето и дълголетието. Този път събитието съвпада с отбелязването на 55 години от обявяването на Банкя за град . Кулминацията на честванията е днес, когато Литургия по повод храмовия празник на храм "Свети Кирик и Юлита" ще отслужи Негово..

публикувано на 15.07.24 в 10:09

Стартира 28-ият Международен фолклорен фестивал "Витоша"

От днес до 20 юли се провежда 28-ото издание на Международния фолклорен фестивал "Витоша". Съставите, които ще представят своите фолклорни традиции, са от Казахстан, Мексико, Боливия, Северна Македония, Италия, Грузия, Молдова, Индия, както и от България. "Международният фолклорен фестивал "Витоша" е една от емблемите на Столична община,..

публикувано на 15.07.24 в 09:03

Литературата оживява на фестивала "София Моно"

Литературата оживява на фестивала "София Моно", който ще подари на жителите и гостите на столицата летни театрални вечери.  Спектаклите в програмата, изградени върху литературни творби, ще се играят на открита сцена в парка на Военната академия "Георги С. Раковски" от 17 до 27 юли . Симона Илиева , мениджър на издателството-организатор на..

публикувано на 15.07.24 в 08:30

Мексико във вкус и цвят

Сергей Герджиков е професор по философия, преподавател в Софийския университет "Св. Климент Охридски" и се определя като "пътник, който скита по света и търси чудесата". Той е автор на две книги за Япония и много пътеписи в списания, а най-новото му издание е посветено на Мексико. "Винаги, когато планирам по-дълго пътешествие го свързвам с..

публикувано на 15.07.24 в 08:10

Три книги от млади български автори четем това лято

Сянка, лед и добра книга – рецептата срещу летните горещини. Какво четем през лятото в "Артефир" – Симеон Аспарухов и Ива Спиридонова от "Библиотека България" представят три нови заглавия на млади български автори.   Романът "Тунел към изгрева" Лъчезар Ангелов е дълго подготвяна книга. Издателите открояват изключителното авторово боравене с..

публикувано на 14.07.24 в 09:10