Eмисия новини
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Седем хватки как да пристигнете свежи след дълъг полет

Снимка: Магдалена Гигова

Засега дългите полети са само спомен или ярка мечта, но все някога ще тръгнем отново на път. Как да понесем по-леко десетте, че и повече, часа във въздуха и как след това да не се чувстваме като парцал? Реших да споделя седем изстрадани съвета. Ако помогнат да се почувствате свежи, значи вършат работа.

Първо. Ако можете да избирате полет, то предпочитайте нощен. Така ще можете да спите през цялото време и да се събудите отпочинали на следващия ден. На борда е тъмно, пилотите изключват светлините, а и останалите пасажери почиват. А понеже организмът ви е свикнал да отдъхва в този отрязък от денонощието, няма да ви е трудно да заспите по време на нощния полет.

Второ. Пийте по две чаши с вода на всеки час. Така ще помогнете на тялото си да превъзмогне обезводняването. Не се притеснявайте да поискате вода от персонала. Алкохолът може и да помага на някого да се бори със стреса, но той силно обезводнява организма.

Трето: Процесът на преработка на храната при големи височини е доста различен. Постарайте се да не приемате тежка храна по време на полета. Тялото ви ще се нуждае от много енергия, за да я преработи и усвои.

Четвърто: Ако полетът ви е дневен или просто не ви се спи, старайте се да се раздвижвате поне веднъж на всеки час. Идеалният вариант е да станете от стола си и да се поразходите из самолета. Ако не е възможно, поне се разкършете изправяйки се на мястото си.


Пето: Ползвайте кремове за лице и ръце. Заради климатичната система на борда, влажността на въздуха е много ниска. От това страда преди всичко кожата. В допълнение към пиенето на много течности, нанесете крема върху ръцете и лицето си, за да избегнете дерматологични проблеми след полета. Между другото, не е зле да ползвате и овлажняващи капки за очи. Особено ако носите контактни лещи.

Шесто. Организмът се изморява основно от шума на двигателите. Постарайте се да се снабдите с тапи за уши или наушници с шумозаглушители, за да се чувствате по-добре след полета.

Седмо. Може да е съвпадение, но може да върши работа. Частта при опашката на самолета се запълва последна и затова имате шанс да се окажете сами на четири седалки.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ
доц. Еленко Попов

В България успешно и щадящо лекуват рака на простатата

Центърът за съвременна диагностика и лечение туморите на простатната жлеза към УМБАЛ "Царица Йоанна – ИСУЛ" с ръководител акад. д-р Чавдар Славов, е "Клиничен екип на годината". Уникалното звено, което обединява лекари от 5 специалности, беше отличено по време на Деветото издание на Balkan Medical Awards. Т.нар. "Медицински Оскари" обединяват..

публикувано на 16.07.24 в 17:45

Създадена е първата ваксина за пчели

Първата ваксина за насекоми вече е факт. Учени в САЩ откриха средство срещу така наречения "американски гнилец" – характерно заболяване за  пчелите в Северна Америка. За интересното откритие във "Време за наука" разказва Никола Кереков . Американският гнилец е заразна болест , причинена от изключително устойчива спорообразуваща бактерия...

публикувано на 16.07.24 в 12:46
Балъклъ гьол е емблематично място за града

Легенди и истории от турския град Шанлъурфа

Турският град Шанлъурфа се намира близо до границата със Сирия, наблизо са градовете Кахраманмараш и Газиентеп, на североизток се намира Диарбекир, на югоизток – Мардин. Това е районът, който беше изключително силно засегнат от земетресенията през 2023 г., но за щастие, днес в града трудно могат да се видят следи от опустошителното земетресение,..

публикувано на 15.07.24 в 17:25

Религия в средното училище – дали и как?

В последните дни в публичното пространство се засилиха гласове, които сме чували и преди, в полза на задължителното въвеждане на религия в масовото средно училище. Те изглежда принадлежат на определени кръгове, които категорично настояват за това и имаха повод да изложат отново публично аргументите си. По въпроса обаче има различни мнения и гледни..

публикувано на 15.07.24 в 14:05

Стопанският факултет на СУ ще финансира млади специалисти

"TWIN4ECO се казва проектът и е класически туининг проект, който е насочен към повишаване на капацитета на научна организация, в случая на Стопанския факултет на СУ "Св. Климент Охридски", като това включва международни конференции, обмен и обучение на млади асистенти, доценти, професори, като в рамките на период от две-три години да се извърши..

публикувано на 15.07.24 в 10:00