Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Зависимости

Снимка: pixabay

Думата, около която се провежда разговорът, е ЗАВИСИМОСТИ. Като се отбелязва, че човек е зависим на практика от всичко – метеорологичните условия, настроението, брачния партньор, служебните взаимоотношения и политическите пристрастия, все пак основната тема е т.нар. „болестни зависимости“. Те са свързани със злоупотребата с алкохол, упойващи вещества и фармацевтични продукти в нерегламентирани количества. 

Затова в дискусията участва със сменено име и модулиран глас Мария – представител на "Анонимни алкохолици", включват се д-р Владимир Николов – директор на Държавната психиатрична болница в Суходол за лечение на алкохолизъм и наркомании, писателят Калин Терзийски, д-р Иван Добринов, началник на 6-то мъжко отделение в Психиатрична болница „Георги Кисьов“ – Раднево.

Става дума за трудностите в борбата с демона на зависимостите както от страна на отделната личност, нежелаеща или неразбираща, че има нужда от помощ, така и от страна на институции и държава, вникващи в проблема само частично, едностранчиво или за определен период. 

Чуйте цялото предаване в звуковия файл.


 
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Проф. Тодор Кантарджиев

Проф. Кантарджиев: 25 ваксинирани – един спасен човешки живот

В момента много се говори за ваксините и много се критикува, казва проф. Тодор Кантарджиев, главен герой в “Нашият ден“. "Завчера имаше едно изслушване на здравния министър Стойчо Кацаров в НС, където основната критика към колегите ми от ваксинационния щаб е – защо не ваксинирахте първо възрастните и най-уязвими хора, а се започна с младите и..

публикувано на 30.07.21 в 10:10

Случаи на дискриминация в обществени басейни

През лятото, когато хората често посещават обществени басейни, се случва да научаваме от медиите за наши съграждани, които не са били допуснати там само заради цвета на кожата си и без други основания. Подобен случай имаше наскоро във водния комплекс край с. Къпиново, където група роми не можаха да си купят билети и да влязат само защото са роми...

публикувано на 30.07.21 в 09:48

Превръща ли се Витоша във “Витошка“ – как да разбираме планината

Трябва ли да се забрани достъпът на автомобили по планината и какво е състоянието на инфраструктурата на парк “Витоша“? Темата коментира в “Нашият ден“ Йордан Рангелов , член на УС на „Сдружение за развитие на ски зона Витоша“: “Достъпът на автомобили през празничните дни трябва да е силно ограничен. Поради недостатъчен градски..

публикувано на 30.07.21 в 09:45

Какво време ни очаква в първата половина на август

Докога ще продължи горещото време и какво ни очаква в първата половина на август? Темата коментира в “Нашият ден“ синоптикът от НИМХ Марияна Попова . “Все още сме в началото на тази гореща вълна, която започна от преди няколко дни и ще продължи през цялата следваща седмица, с кратък отдих утре и във вторник. Има вероятност към..

публикувано на 30.07.21 в 09:05

Международен ден на приятелството

30 юли е Световен ден на приятелството, обявен преди няколко години на Общото събрание на ООН с идеята да бъде насърчена дружбата и разбирателството, както между отделните индивиди, така и между различни общности, култури, народи. Международен или Световен ден на приятелството има няколко пъти в годината в различните държави по различно..

публикувано на 30.07.21 в 08:46