Eмисия новини
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

С отворени сърца и очи за „Варна Лит“ 2021

Снимка: @varnalit

„Варна Лит“ отново посреща литературата с отворени сърца и очи. Между 1 и 5 юни Международният литературен фестивал ще се включи в празненствата по повод „Варна – 100 години културен град“, като предложи срещи с изтъкнати български писатели, актьори, музиканти, журналисти и общественици.

Фестивалът започва през 2017 година с идеята литературата да „влезе“ в класните стаи, но не като задължителен предмет за изучване, а с лицата на своите съвременни български автори. В началото акцентът е насочен към детско-юношеската публика и детското четене, но с тазгодишното издание „Варна Лит“ се обръща и към най-малките. За тях фестивалът е подготвил творчески работилници, разговор на тема „Деца/Възрастни/Деца“ с авторките Вера Асенова, Катя Антонова и Нуша Роянова и караоке с „Маргаритка“ – проектът на Виктория Терзийска, позната като Вики от „Мастило“, и Яна Липованска.

„Навикът да имаш книга в ръката си започва много преди и трябва да започва много преди да можеш да четеш“, обясни в „Артефир“ един от учредителите на фестивала – писателят Захари Карабашлиев. Той добави още, че трябва „да се прехвърли този мост – условно казано – център София и периферия Варна“.

„Аз много държа да направим нужното културата да спре да бъде толкова центростремителна, а да бъде навсякъде в населените места, където има хора, които четата, които мислят и мечтаят.“

Точно за тези хора „Варна Лит“ организира и среща с три познати женски пера в родната литература – Здравка Евтимова, Виктория Бешлийска и Мария Касимова-Моасе, които ще се опитат да поберат световете на книгите си в дискусията „Език/Свят/Език“. Водещ на събитието ще бъде Георги Тошев, който в един от фестивалните дни ще говори и за това как се разказват актьорите в книги.

В рамките на „Варна Лит“ 2021 миналото и бъдещето ще се срещнат в „сегато“, в което ще бъдат Захари Карабашлиев и Георги Господинов. На 2 юни, в един разговор на тема „Минало/Бъдеше/Минало“, модериран от журналиста Георги Милков, те ще общуват с публиката, ще си спомнят с нея, ще мечтаят и ще се потревожат, ако е необходимо, „защото иначе би означавало да сме нечувствителни“ към живота и всичко в него.

Тазгодишното издание на фестивала включва не само литературни, но и музикални и филмови изживявания, за които можете да прочете повече в сайта на „Варна Лит“. Той ще бъде открит на 1 юни с връчване на наградата „Позиция“ на писателя по сърце и лекар по призвание Людмил Станев.

А каква е позицията на самия фестивал, има ли време за мечтите и кои наричаме „Герои сега“ – чуйте от Захари Карабашлиев в звуковия файл.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Само български изпълнители на рок феста "Хоталич"

Многохилядна публика очаква Община Севлиево тази година на рок феста "Хоталич". Стените на средновековния град и крепост Хоталич ще приютят почитателите на рокендрола, които ще дойдат в Севлиево за най-мащабното издание на музикалния форум досега. През първия ден на сцената ще се качат "Керана и космонавтите", следвани от "Конкурент" и "Фанданго", а..

публикувано на 03.08.24 в 11:15

Агушевите чифлици – живопис, илюстрации и видео от Красимир Ризов

"Отколе имяло… (Имало едно време…)" е проект на Красимир Ризов с художествено съдържание, което предлага изживяване, кратко пътуване извън настоящия момент в друго време на красиво, далечно място, в което се е строило дълго време с много практична мисъл, естетика и труд високо в Родопи, където се намират Агушевите чифлици. Ансамбълът от живопис,..

публикувано на 02.08.24 в 16:40
Фантомът на операта

Стари сюжети актуално – Фантомът на операта

В редакция "Хумор и сатира" усещаме работата като почивка, затова и през август няма да спираме с почивката. Тази неделя веднага след новините в 18 часа ще си отдъхнем със: Увод с песни от фестивала на хумористичната и сатиричната песен "Златният кос", изпети от Велко Кънев, чийто рожден ден отбелязваме през седмицата. "Истинските новини" –..

публикувано на 02.08.24 в 16:25

Збинек Баладран, Рикардо Арена и Емре Хюнер гостуват на Института за съвременно изкуство

Проектът "Суперпозиции" е инициатива на Института за съвременно изкуство в София. Целта му е да предложи сложна мрежа от аудиовизуални проекти и инсталации на артисти, които отразяват чрез своите практики идеята за съвместен живот, съвместно създаване, обитаване като колективност, припомняйки общи скрити спомени, измисляне на външни пространства и общи..

публикувано на 02.08.24 в 16:18

Нов брой на академичното списание Studia Litteraria

Излезе нова книжка на периодичното издание на Института за литература при БАН Studia Litteraria Serdicensia. В поредицата се отпечатват годишно няколко списания, които са на свободен достъп онлайн и в ограничен хартиен тираж.  Това са предимно тематични броеве с текстове от научни конференции на Института и други изследвания с литературна и..

публикувано на 02.08.24 в 15:15