Размер на шрифта
Българско национално радио © 2023 Всички права са запазени

Международен ден на детето

Любов Миронова: Най-важното е да уважаваме детето

Снимка: Ани Петрова

Денят на детето се чества в много страни по света. Това е един от най-старите международни празници, който води началото си от Световната конференция за благосъстоянието на децата, състояла се в Женева през 1925 година.

Първото официално международно честване на Денят на детето е през 1950 година.

Празникът е отбелязан едновременно в 51 страни по света. Оттогава всяка година се отдава почит на децата по цял свят и обикновено на този ден се изнасят речи за детските права, излъчват се детски предавания по медиите, правят се детски партита и всякакви други дейности, свързани с децата.


Как се отнасяме към децата и как общуваме с тях?

Темата коментира в “Нашият ден“ Любов Миронова, консултант по ранно детски развитие.

“Искрено вярвам, че колкото по-скоро променим начина, по който общуваме с малките деца, толкова по-скоро ще имаме светлина в тунела за нашето бъдеще като възрастни.

Най-важното е да се общува с уважение с децата. Идеята – аз съм голямо тяло, знам всички отговори, а ти си в малко тяло и нищо не знаеш – е неуместна.

Уважението е фундамент в общуването родители-деца. Ако човек общува с детето си с уважение като малко, може да очаква, че това дете ще общува с него в пубертета с уважение.

Годините до 7 са един период на сеене. Това наричаме възпитание.Тези семки поникват и, ако някой е сял добре, на 12 години, когато вече родителят не е ролеви модел, а приятел, вижда да поникват красиви растения. И има една силна сърдечна връзка, която помага на родителя да премине пубертета.

Ако той е сял татул, на 12 пониква татул и много родители се питат кое е това дете. Сеенето е много отговорен процес и, ако някой се чуди как става, то става чрез подражание. Майката крещи до 7 и детето има много силни подражателни сили и то крещи. Майката лъже и детето започва да лъже.

Подражателните сили копират цялата личност. Много родители се учудват като им се казва – оставете децата до 7, не ги занимавайте със знания.

Детско-градинската възраст има голямата тема да се посее бъдещата личност. И тя да има ценности, които да позволяват да цени красота, изкуство, спорт, култура на хранене. Тук се създава отношението към живота. И то е далеч по-важно от това дали може да бори до 100."


Образователна система и случаите на насилие в детската градини в Плевен

Темата коментира в “Нашият ден“ Цветелина Зидарова, психолог.

“Истината е, че почти нищо не се е променила, за да може да няма такива случаи. Причините да има такива случаи в детските градини са много.

Тръгвайки от недостига на кадри, през недобре подготвени педагогически специалисти, през условията, в които работят.

Много трудно е да се намерят в днешно време едни добри специалисти, които да са търпеливи към нуждите на детето. Особено в ранната възраст в детската градина.

Яслената възраст е много тежък, труден и важен период, за адаптацията към детската градина и се изпълнява от специалисти, които не са подготвени за този психологически момент.

В повечето случаи те са и медицински сестри, които дори не преминават през такова обучение и не са много запознати."

Чуйте в звуковия файл.


БНР подкасти:

 
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Фондът на фондовете и СУ

Финтех платформа за "ореn banking“ е големият победител в конкурса "Най-добър младежки стартъп в България”

На 7 юни 2023 г. Фондът на фондовете, съвместно със "Стопанския факултет“ на СУ "Климент Охридски”, обявиха победителите във второто издание на Националния конкурс "Най-добър младежки стартъп в България” . Инициативата дава възможност на индивидуални участници или екипи да развият проектите си в областта на медицината, рециклирането и..

публикувано на 08.06.23 в 16:55

Защо е нужно създаването на дамска бизнес общност в България?

20 бизнес дами се включиха в  "Арена на дамския бизнес 2023“ – форум, за който организаторите имат амбицията да даде възможност за финансиране и подкрепа на бизнеси, ръководени от жени предприемачи. Четири тематични панела представиха дамите по-интересен и интерактивен начин – различни теми, свързани с бизнеса. Защо жените стават все по-активни в..

публикувано на 08.06.23 в 11:30
Магдалена Берначак

Магдалена Берначак – една полска преподавателка по политически науки в България

Магдалена Берначак e полякиня, родена в Гнѐзно, първата столица на Полша, намираща се на 50 км до Познан.  Магдалена е магистър по европеистика и политически науки, а през 2011 г. защитава докторат по политически науки. После 7 години, до 2018 г., е изследовател в Европейски синдикален институт, където се фокусира върху социалното и икономическо..

публикувано на 08.06.23 в 11:15
есетри

"Есетри-Ветрен": Как се развива защитената местност година след обявяването?

На Световния ден на океаните в предаването "Нашият ден" бе повдигната темата за защитената зона "Есетрите - Ветрен", която беше обявена за такава миналата година. По инициатива на природозащитната организация WWF, Министерството на околната среда и водите (МОСВ) обяви нова защитена местност в участък от река Дунав с името "Есетрите - Ветрен". Целта..

обновено на 08.06.23 в 10:31

Легендата за народния цар Ивайло оживява във Велико Търново

Легендата за Ивайло – "смелото сърце" на средновековна България, ще се завърне на крепостта Царевец във Велико Търново с осмото издание на Международния фестивал на историческите възстановки "Средновековен Търновград". Татарските нашествия и животът през 60-те и 70-те години на XIII век, превратностите в живота на "народния" цар и неговата смърт..

обновено на 08.06.23 в 09:48