Eмисия новини
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Международен ден на детето

Любов Миронова: Най-важното е да уважаваме детето

Снимка: Ани Петрова

Денят на детето се чества в много страни по света. Това е един от най-старите международни празници, който води началото си от Световната конференция за благосъстоянието на децата, състояла се в Женева през 1925 година.

Първото официално международно честване на Денят на детето е през 1950 година.

Празникът е отбелязан едновременно в 51 страни по света. Оттогава всяка година се отдава почит на децата по цял свят и обикновено на този ден се изнасят речи за детските права, излъчват се детски предавания по медиите, правят се детски партита и всякакви други дейности, свързани с децата.


Как се отнасяме към децата и как общуваме с тях?

Темата коментира в “Нашият ден“ Любов Миронова, консултант по ранно детски развитие.

“Искрено вярвам, че колкото по-скоро променим начина, по който общуваме с малките деца, толкова по-скоро ще имаме светлина в тунела за нашето бъдеще като възрастни.

Най-важното е да се общува с уважение с децата. Идеята – аз съм голямо тяло, знам всички отговори, а ти си в малко тяло и нищо не знаеш – е неуместна.

Уважението е фундамент в общуването родители-деца. Ако човек общува с детето си с уважение като малко, може да очаква, че това дете ще общува с него в пубертета с уважение.

Годините до 7 са един период на сеене. Това наричаме възпитание.Тези семки поникват и, ако някой е сял добре, на 12 години, когато вече родителят не е ролеви модел, а приятел, вижда да поникват красиви растения. И има една силна сърдечна връзка, която помага на родителя да премине пубертета.

Ако той е сял татул, на 12 пониква татул и много родители се питат кое е това дете. Сеенето е много отговорен процес и, ако някой се чуди как става, то става чрез подражание. Майката крещи до 7 и детето има много силни подражателни сили и то крещи. Майката лъже и детето започва да лъже.

Подражателните сили копират цялата личност. Много родители се учудват като им се казва – оставете децата до 7, не ги занимавайте със знания.

Детско-градинската възраст има голямата тема да се посее бъдещата личност. И тя да има ценности, които да позволяват да цени красота, изкуство, спорт, култура на хранене. Тук се създава отношението към живота. И то е далеч по-важно от това дали може да бори до 100."


Образователна система и случаите на насилие в детската градини в Плевен

Темата коментира в “Нашият ден“ Цветелина Зидарова, психолог.

“Истината е, че почти нищо не се е променила, за да може да няма такива случаи. Причините да има такива случаи в детските градини са много.

Тръгвайки от недостига на кадри, през недобре подготвени педагогически специалисти, през условията, в които работят.

Много трудно е да се намерят в днешно време едни добри специалисти, които да са търпеливи към нуждите на детето. Особено в ранната възраст в детската градина.

Яслената възраст е много тежък, труден и важен период, за адаптацията към детската градина и се изпълнява от специалисти, които не са подготвени за този психологически момент.

В повечето случаи те са и медицински сестри, които дори не преминават през такова обучение и не са много запознати."

Чуйте в звуковия файл.


БНР подкасти:Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Цветен мед

Мислим си, че медът няма с какво още да ни изненада, след като човечеството го използва за храна и като лекарство от хилядолетия. Теодора Гергова и нейният мед с цветни инфузии обаче ни опровергават. След дълги години работа в медийния свят Теодора започва да произвежда мед с рози, след като съвсем случайно открива стара рецепта за медена..

публикувано на 17.06.24 в 17:25
Вера Бонева - Чолашка и Антон Митов

Антон Митов представя: Вера Бонева - Чолашка – състезател по петанк и любител на каяка

Каква е връзката между спорта петанк и религиозния туризъм? За едно състезание в Израел, сигурността там, как се преживява културният шок и може ли да се кара каяк в Мъртво море? Да прекараш законно няколко буркана със сладко от вишни – или защо са кухи топките за петанк? За морските експедиционни каяци и къде се намира най-доброто място за каране..

публикувано на 17.06.24 в 11:45

Инициативата "Светилник" представя новите училищни химни

В рубриката "Културен код" на предаването "Terra Култура" обсъдихме "Светилник" – национална инициатива на "Музикаутор" за даряване на химни на български училища. Участници в предаването бяха Иван Димитров, изпълнителен директор на "Музикаутор", Милен Митев, генерален директор на БНР, Николай Маджаров-Файчето, музикант, продуцент и пътешественик, Денко..

публикувано на 17.06.24 в 11:34

Връчват наградите "Млад Благотворител" 2024

На днешния 17 юни фондация "Благотворител" отбеляза своята 20-годишнина с раздаване на наградите от националния конкурс "Млад Благотворител" 2024. Събитието бе коментирано в рубриката “Епизоди от живота” на предаването “Нашият ден”, където председателят на УС на фондацията Станислава Рашева сподели повече за доброволците и техните проекти. Станислава..

публикувано на 17.06.24 в 10:41

Програмата "Еко лято" стартира

Днес (17 юни) стартира програмата "Еко лято", организирана от Младежки център - Добрич. За програмата и участниците в нея в "Нашият ден" разказва Силвия Венелинова – организатор в Младежки център - Добрич. Програмата изгражда традиция вече над 15 години, което е заявка, че младите хора имат необходимост от подобни занимания. Венелинова..

публикувано на 17.06.24 в 09:22