Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Едно пчелно семейство

Дженифър и Митко Кацеви
Снимка: личен архив

Как се раждат пчелни семейства? Раждат се с легенда и със смелост, казва историята на Дженифър и Митко Кацеви.

Те пристигат в България в края на 2019 година – той завърнал се, а тя преместила се от калифорнийския бряг право в Карлово. За сватбата си Джен и Митко получават от родителите на Митко документите за цял пчелин край Карлово и именно този подарък е началото на голямото им приключение. И двамата напускат работата си в Силициевата долина, събират багажа си и за Коледа вече са в Карлово.

Но историята си има и предистория – пчеларството в рода на Митко започва с подарък за сватбата на прабаба му и прадядо му – кошер. 

Днес родът се грижи за 700 кошера, а майката на Митко учи младото семейството на всички тънкости на пчеларството. Джен и Митко от своя страна внасят размах, творчество и визия в начинанието си да покажат българския мед на света. Митко се учи и на още нещо – как да не бъде алергичен към ужилване от пчела. Джен се учи на български език и създава бижута от мед. И двамата се стремят да предлагат не просто мед, а обич и топлина.

Чуйте цялото предаване в звуковия файл.

Снимки – личен архив на сем. Кацеви

 
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Договорът за „Национална многопрофилна детска болница“. Ще бъде ли прекратен

Ще бъде ли прекратен договорът за инженеринг на Националната многопрофилна детска болница? Темата коментира в “Нашият ден“ инж. Иван Алексиев , изпълнителен директор на „Здравна инвестиционна компания“ EАД: "Поискано е от МРРБ да се допусне изменение на застроителния план. Искаме да изменим застроителния план, това става чрез..

обновено на 30.07.21 в 16:45
Проф. Тодор Кантарджиев

Проф. Кантарджиев: 25 ваксинирани – един спасен човешки живот

В момента много се говори за ваксините и много се критикува, казва проф. Тодор Кантарджиев, главен герой в “Нашият ден“. "Завчера имаше едно изслушване на здравния министър Стойчо Кацаров в НС, където основната критика към колегите ми от ваксинационния щаб е – защо не ваксинирахте първо възрастните и най-уязвими хора, а се започна с младите и..

публикувано на 30.07.21 в 10:10

Случаи на дискриминация в обществени басейни

През лятото, когато хората често посещават обществени басейни, се случва да научаваме от медиите за наши съграждани, които не са били допуснати там само заради цвета на кожата си и без други основания. Подобен случай имаше наскоро във водния комплекс край с. Къпиново, където група роми не можаха да си купят билети и да влязат само защото са роми...

публикувано на 30.07.21 в 09:48

Превръща ли се Витоша във “Витошка“ – как да разбираме планината

Трябва ли да се забрани достъпът на автомобили по планината и какво е състоянието на инфраструктурата на парк “Витоша“? Темата коментира в “Нашият ден“ Йордан Рангелов , член на УС на „Сдружение за развитие на ски зона Витоша“: “Достъпът на автомобили през празничните дни трябва да е силно ограничен. Поради недостатъчен градски..

публикувано на 30.07.21 в 09:45

Какво време ни очаква в първата половина на август

Докога ще продължи горещото време и какво ни очаква в първата половина на август? Темата коментира в “Нашият ден“ синоптикът от НИМХ Мариана Попова . “Все още сме в началото на тази гореща вълна, която започна отпреди няколко дни и ще продължи през цялата следваща седмица, с кратък отдих утре и във вторник. Има вероятност към..

публикувано на 30.07.21 в 09:05