Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Едно пчелно семейство

Дженифър и Митко Кацеви
Снимка: личен архив

Как се раждат пчелни семейства? Раждат се с легенда и със смелост, казва историята на Дженифър и Митко Кацеви.

Те пристигат в България в края на 2019 година – той завърнал се, а тя преместила се от калифорнийския бряг право в Карлово. За сватбата си Джен и Митко получават от родителите на Митко документите за цял пчелин край Карлово и именно този подарък е началото на голямото им приключение. И двамата напускат работата си в Силициевата долина, събират багажа си и за Коледа вече са в Карлово.

Но историята си има и предистория – пчеларството в рода на Митко започва с подарък за сватбата на прабаба му и прадядо му – кошер. 

Днес родът се грижи за 700 кошера, а майката на Митко учи младото семейството на всички тънкости на пчеларството. Джен и Митко от своя страна внасят размах, творчество и визия в начинанието си да покажат българския мед на света. Митко се учи и на още нещо – как да не бъде алергичен към ужилване от пчела. Джен се учи на български език и създава бижута от мед. И двамата се стремят да предлагат не просто мед, а обич и топлина.

Чуйте цялото предаване в звуковия файл.

Снимки – личен архив на сем. КацевиПоследвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Владимир Кънев

Владимир Кънев: Пчелите могат да предскажат много напред времето

В рубриката "Епизоди от живота" на предаването "Нашият ден" обсъдихме живота на пчелите и трудностите по тяхното отглеждане по повод Световния ден на пчелите. Гост беше Владимир Кънев , когото е трудно да наречем просто пчелар. Ако пчелар е човек, който просто добива мед, то Владимир е много повече. В два пчелина – в село Къкрина и в..

обновено на 20.05.24 в 09:45

Защо бъдещето на хората зависи от пчелите?

Опрашването е основен процес за оцеляването на земните екосистеми. За да повиши осведомеността за значението на пчелите, за заплахите, пред които са изправени като вид и за приноса им към устойчивия живот на планетата Земя, ООН определя 20 май за Световен ден на пчелите . За бъдещето на пчелите в "Нашият ден" говори ентомологът Тошко Любомиров от..

публикувано на 20.05.24 в 09:17
Димитър Вацов

Проф. Димитър Вацов: Кокошките на властта – по-важни от хората, или за моралния дебилизъм

Проф. Димитър Вацов, преподавател по философия в НБУ и председател на Фондация за хуманитарни и социални изследвания - София, коментира в "Мрежата" по програма "Христо Ботев" "Археология на моралния дебилизъм" в проучването си за аварията в Чернобил през 1986 година. Моралните дебили "Те са събирателен образ – много хора, лица, индивиди..

публикувано на 20.05.24 в 09:00
Ива Иванова

Другият живот на плодовете

Натуралните плодови ликьори се приготвят в България предимно за домашна употреба, а това често е предпоставка рецептите да се загубят, знанието и уменията да не могат да преминат нататък. Това е поправимо, казва Ива Иванова от София, впуснала се преди няколко години в приключението да произвежда натурални плодови ликьори, в които плодовете и..

публикувано на 19.05.24 в 10:35

Радвайте се!

Протойерей Александър Шмеман пише: "Ето какъв е смисълът на неделята на жените-мироносици. Тя напомня, че тогава в безнадеждната тъмнина са светили единствено любовта и верността. Призовава ни да пазим любовта и верността, за да не умрат, да не изчезнат от този свят. Осъжда нашето малодушие, страх и вечното ни робско самооправдание. Тайнствените..

публикувано на 19.05.24 в 09:10