Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Депозитните системи и решението на замърсяването с пластмаса

Снимка: Фейсбук

Пластмасови кутии и прибори се откриват навсякъде. Собственици на заведения и закусвални споделят, че фирмите за доставка на храна искат всичко да е в отделна кутийка, дори да става въпрос за 100 грама салата.

Какво е истинското решение на замърсяването с пластмаса?

На 3 юни ще осъществи уебинар на тема „Депозитните системи в Европа: Опитът на Финландия и Литва” от 14 до 16 ч.

Събитието е част от поредицата „Депозитните системи в Европа” на тема системите за възвръщаем депозит за опаковки за напитки, първото от които се състоя в края на февруари. В това издание се разглеждат по-задълбочено две вече утвърдени депозитни системи. Ще говорят лектори представители на организациите, управляващи депозитните системи във Финландия и Литва.

За участие в събитието е необходимо да се регистрирате на този линк:


Темата коментира в “Нашият ден“ Елеонора Йосифова от екологично сдружение „За земята“:

“За съжаление все по-често виждам кутии, прибори и сламки и какво ли още не, в което хората са консумирали нещо за кратко. Често то е разпиляно, дори да е изхвърлено в кофата, след това е разпиляно от вятъра.

За мен е изключително странно хората да залагат на такива прибори и кутии за храна. Знаем много добре, че те не са и полезни за нашето здраве.

Това е една некачествена пластмаса, слагайки топла напитка или храна, тя има контакт с храната. Променя се вкусът на храната, когато е в пластмаса и много съм изненадана, че хората се чувстват сигурни, когато консумират в такива кутии и чашки.

Не знам защо вече не се разчита на това, че във все повече места има миялни машини с високи градуси, които измиват всичко.

Другият вариант е, ако искаме да си купим храна навън, да носим собствен съд и да сме се погрижили за неговата хигиена, за да ни е спокойно. Въпрос на навик е да си оставим кутията с храна в офиса и да я сложим в чантата, тръгвайки на работа в зависимост как ни е по-удобно."


Решенията

"Едно от решенията е въвеждане на депозитна система като начало за пластмасовите бутилки, които задръстиха нашите реки в началото на годината. Реките бяха залети с пластмасови бутилки. Очевиден беше проблемът, че тези бутилки са прекалено много и са основна част от боклука, които се съдържа в деретата и в реките ни.

Това е решение, което се е наложило в световен план. И все повече държави въвеждат депозитна система. Няма такива, които са се отказали, след като са я въвели, защото са разбрали, че е работещ механизъм.

Разделното събиране не е толкова ефективно, колкото ни се искаше. Забелязвам по комуникацията си с хора, че те все още не са сигурни дали боклукът, който разделят, отива на правилното място след това. Липсва информация от страна на фирмите, които го правят. Често липсват и кофи."

Чуйте Елеонора Йосифова в звуковия файл.

Снимки: БГНЕС, Фейсбук – сдружение „За земята“




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Инициативата "EmpowerHer" постави темата за икономическото овластяване на жените в бизнеса

На проведената международна конференция "EmpowerHer" (“Овласти я“), организирана от Американската търговска камара в България (АТК) в сътрудничество с European Female Founders (EFF), бяха засегнати важни аспекти от подпомагането на работещите жени и насърчаването на женското предприемачество. Събитието събра множество участнички, които споделиха..

обновено на 28.03.24 в 13:12

София Тотева: Иновациите и лидерството се случват по различен начин в различните точки на света

За едно истинско пътешествие в дебрите на иновациите в най-напредналите в това отношение страни в света разказва в "Нашият ден" София Тотева – съосновател на клуба на Станфордския университет в България. Скоро тя бе отличена на церемония в университета със специалната награда "Джон Хени" – признание и оценка за лидерство, отдаденост и значително..

публикувано на 28.03.24 в 12:50

Жените в ценностната система на историята

Жените обикновено играят поддържаща роля в разказите за великите мъже и събития – това ни казва традиционният исторически наратив. "Къде са жените в историята" е събитие, организирано от младата феминистка организация "Леспектра", което ще се проведе днес в "Топлоцентрала" от 19 ч.  Модераторът на дискусията  Камелия Ценева разказва в "Нашият..

публикувано на 28.03.24 в 09:05

Осемнайсетгодишен русенец е глобен за продажба на райски газ на непълнолетен клиент

Осемнайсетгодишен русенец е глобен, след като продал голямо количество райски газ на 16-годишно момче. Това съобщи регионалният говорител на МВР в Русе Даниела Малчева, предаде БТА. Сигналът за незаконната продажба на непълнолетното момче бил подаден в полицията от баща му. Той разказал на униформените служители, че забелязал промяна в..

обновено на 28.03.24 в 08:59

Милиони хора са изложени на риск от холера

Милиони хора по света са изложени на риск от холера поради липса на чиста вода, сапун и незадоволителни количества от имунизацията против заболяването. За това сигнализира Международната координационна група по обезпечаване на ваксини и упорства за незабавни дейности. Броят на инфектираните с холера се усилва от 2021-ва година насам, като..

публикувано на 28.03.24 в 08:22