Eмисия новини
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

За промяната на Синеморец – колко и как

Синеморец
Снимка: БГНЕС

Плажът при устието на река Велека може би е последното място, в което туризъм и природа все още съществуват заедно в крепка хармония, въпреки че селото наблизо е напът да изгуби безвъзвратно артистичния си и спокоен дух.

Йона и Сандра са две сестри, изкарали летата си през 90-те в почти никому неизвестното тогава южно селце. Впоследствие станали лицето и сърцето на най-посещавания бар в същото това място.

За промените в облика на мястото, за туристите, които го посещават, споделят в “Нашият ден“ Йона и Сандра, собственици на бар “Кораба“ в Синеморец:

“Познаваме мястото от малки деца. Още нямаше вода. Носихме вода от чешмата, която е долу на Велека, и си пълнихме слънчев бойлер.

Черни пътища и много малко къщи. Малко на шега започнахме бизнес. През 2002-2003 г. баща ми реши, че ще направи заведение, за да изнесе купоните от къщата и да бъде само за познати.

Така бяхме назначени за барманки на по 18 години."

Плажът Велека

В момента тяхното заведение е едно от основните места за вечерни забавления в Синеморец

"Преди Синеморец беше пълен с художници и актьори. Идваха съвсем различни хора. Това беше една малка група, която се увеличаваше.

В един момент стана така, че дори не се радвахме, когато започва сезонът, защото имаше страшно много хора. И не можем да ги поемем като капацитет.

Още когато започнаха първите хотели, тогава се разрасна формата. Това беше първото нещо, което съвсем смени облика и докара съвсем различен вид хора.

All inclusive туристите – англичани, датчани и всякакви такива – само че от едни много бедни места.

Чуйте Йона и Сандра Наумови в звуковия файл.

И още една синеморска история, която е споделена от човек, посветил знанията си и професионалното си развитие на благото на града, но не може да стои безучастен, когато пред очите му се съсипва и малкото останала природа по Черноморието.

Тя се казва Марта Георгиева и е общински съветник в столицата, но Синеморец за нея е кауза, за която не спира да се бори. Ето какво сподели тя в “Нашият ден“:

"В Синеморец съм била още през 90-те години, когато мястото беше напълно девствено, тъй като е било гранична зона и е било забранено лесното преминаване.

Беше нещо невероятно, сякаш си на най-екзотичното място."

Началото на промяната на Синеморец

"Хората винаги носят със себе си това, което те разбират под развитие, което обаче невинаги е добро нито за тях самите, нито за природата.

Проблемът според мен тук е, че никога не е имало държавна и общинска политика на нивото, на което трябва да бъде, за да се запази уникалността на мястото.

Има доста строежи, единият плаж тотално се унищожи, въпреки че е защитена зона Силистар. Става дума за Плаж Бутамята. И остана само едно място – Плажът Велека.

От цялото Южно Черноморие, въпреки негодуванието на хората, вече загубихме почти всичко. И това е последното, за което трябва да се преборим и да устоим."

Чуйте Марта Георгиева в звуковия файл.

Снимки: БГНЕС


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Медиацията – предимства и въпроси

В рубриката на "Законът и Темида" "Съвети на адвоката" адв. Елиза Николова, председател на Професионалната асоциация на медиаторите в България, консултант на "Законът и Темида", отговаря на слушателски въпрос. Георги Коларов от София. В какви случаи не е подходяща медиация? Стефка Сребрева от Варна. Какво трябва да направя, за да започна процедура по..

публикувано на 26.07.24 в 15:15
Лилия Старева и водещият на предаването - Божидар Александров.

"Морски приказки" за мечтатели и откриватели. И как водата може да е суха?

Лилия Старева, известен писател и фолклорист, представя своята нова книга "Морски приказки". Тази книга, насочена към малките читатели и техните родители, ни потапя в един магичен свят, където морето и неговите обитатели оживяват в приказки, изпълнени с фантазия и мъдрост. "Морски приказки" е първата книга на Старева, съставена от авторски..

обновено на 26.07.24 в 13:46
Проф. Таня Йосифова (вдясно) и Анелия Торошанова

Медиацията като извънсъдебно решаване на спорове – след решението на Конституционния съд

За медиацията като способ за извънсъдебно решаване на спорове.  Проф. Таня Йосифова – председател на Арбитражния съд при Българска стопанска камара, експерт по гражданско и търговско право, дългогодишен консултант на предаването, коментира темата в "Законът и Темида": "Медиацията е един от способите, чрез които може по доброволен път да се реше един..

публикувано на 26.07.24 в 12:35

Академия за учители в български неделни училища. Какво ще научат преподавателите?

Академия за учители в български неделни училища се провежда в София. Домакин на инициативата е Френската езикова гимназия "Алфонс дьо Ламартин" в София, разположена на бул. "Патриарх Евтимий" No 35. За първи път учителите ще имат възможност в рамките на една цяла учебна година да получат интензивна и продължителна експертна подкрепа, съобразена..

обновено на 26.07.24 в 12:13
Рибарят Тотко Ропотамски

Легендарният рибар Тотко Ропотамски и вдъхновението на Ченгене скеле

Много от нас са чували и посещавали рибарското селище Ченгене скеле до Бургас – едно живописно място, което привлича със своето очарование и автентичност. Наскоро, екипът на "Нашият ден" имаше възможността да посети Ченгене скеле на лодка, в компанията на човек, който е цяла легенда на Южното Черноморие – Тотко Ропотамски, известен и като..

обновено на 26.07.24 в 10:08