Eмисия новини
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Нов мемориал „Стената на българските праведници“ се открива в София

На 10 юни от 14 ч. в 134 училище „Димчо Дебелянов“ на ул. „Пиротска“ 78 ще бъде представен мемориалът „Стената на българските праведници“. Той е посветен на двадесетината българи, удостоени със званието „Праведници на света“ от израелския институт "Яд Вашем" в знак на признателност.

България, за разлика от другите европейски страни през Втората световна война, успява да спаси своите граждани евреи от депортиране в концлагерите. Спасението става истинска национална кауза на българите благодарение на волята и усилията на много хора – политици, духовници, творци, общественици и граждани.

„Днес отдаваме почит на незабравените лица на спасението, на хората, рискували своя собствен живот и на своите близки, рискували домовете си в името на спасението на чуждия живот. Това са праведниците на нашето отечество.“ – казва госпожа Весела Палдъмова, директор на 134 СУ „Димчо Дебелянов“.

Мемориалът „Стената на българските праведници на света“ е изработен по идея и със средства на Роман Стоянов, потомък на един от тези герои и основател на Българо-еврейския културен институт. Досега в никоя държава не е поставян подобен мемориал. 

„Нашата цел не е просто да издигнем паметник на българските герои, а да запазим живия смисъл на тяхното дело и да покажем, че ние помним – подчертава Роман Стоянов – Желанието ни е да обединяваме хората, които обичат България и същевременно уважават и ценят приноса на евреите и еврейската общност за развитието ѝ. Всички, които ще присъстват на събитието, ще докажат и своята готовност да се противопоставят на проявите на антисемитизъм, ксенофобия и реч на омразата.

Официални гости на откриването са Илияна Йотова, вицепрезидент на България, Мария Гайдарска, зам.-министър на образованието и науката, Дончо Барбалов, зам.-кмет на Столична община, както и представители на чуждестранните дипломатически мисии в България, на религиозните общности, учени, културни дейци, общественици и граждани.

Тази и други артвести споделя кореспондентът на БНР в Тел Авив Весела Райчинова, официален координатор за България на новосъздадения Българо-еврейски културен институт.

Снимки – Българо-еврейски културен институт



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Завистта и клеветата

В днешното евангелско четиво Христос излекува двама слепци и един, обхванат от бяс ням човек. За Сина Божи, Който е Лекар на душите и телата, това не е първото изцеление. Прави впечатление не отричането на безспорното чудо, а неговото обяснение. Фарисеите – учените на онова време, не искат в гордостта си да признаят очевидното и го отдават на..

публикувано на 11.08.24 в 09:15

В Бургас започна първата Международна олимпиада по изкуствен интелект

В Бургас започва първото издание на Международната олимпиада по изкуствен интелект (International Olympiad in Artificial Intelligence – IOAI), което ще продължи до 15 август. Това новаторско събитие предоставя уникалната възможност на ученици от цял свят да съчетаят традиционния научен подход с най-новите постижения в областта на изкуствения..

обновено на 09.08.24 в 11:08
Мая Зухди

Мая Зухди: Най-ценното в България е свободата

Мая Зухди е жена с необикновена история, която съчетава културите на две държави в своя живот и страстта си към кулинарията. Родена в Дамаск, Сирия, тя прекарва първите 23 години от живота си там, растейки в смесено семейство, в което се съчетават български и сирийски корени. Решението ѝ да напусне родината си и да се премести в България бележи..

обновено на 09.08.24 в 10:09

Панагюрското златно съкровище отново е в родния си дом

От 9 август до 10 септември 2024 г. жителите и гостите на град Панагюрище отново ще имат възможността да се насладят на оригинала на Панагюрското златно съкровище. Това събитие, което е особено значимо за културния живот на града, ще покаже деветте съда от тракийския сервиз в тяхната пълна слава в залата-трезор на Историческия музей в Панагюрище...

обновено на 09.08.24 в 09:19

Разделяне на тежкотоварния транспорт: Това ли е решението?

Българските превозвачи протестират поради сериозни проблеми с преминаването през гранично-контролно пропускателните пунктове на пътя им към Европа. На среща с министър-председателя Димитър Главчев и представители на транспортния бранш миналата седмица, бе обсъдена идеята за отделяне на потоците на тежкотоварните автомобили на държави членки на ЕС и..

публикувано на 08.08.24 в 12:05