Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Любослав Костов:

Пълно възстановяване на икономиката само ако няма нови Covid вълни

Снимка: shutterstock.com

Как се е променил икономическият живот у нас за първото шестмесечие на годината? Започват ли да се сбъдват пролетните икономически прогнози за растеж на икономиката в Европейския съюз и къде сме ние?

Темата коментира в “Нашият ден“ Любослав Костов:

“Икономиката, макар и доста бавно, започва да се оттласква от онова дъното, което беше стигнала в края на 2020 г. по време на втората вълна от пандемията.

Но лаговите ефектите и върху вътрешното търсене, и върху растежа на пазара на труда, са доста сериозни. Поне още няколко тримесечия ще усещаме негативните последствия.

За пълно възстановяване бихме могли да говорим, ако няма други вълни в началото на 2022 г. И това се показва от прогнозите на Световната банка вчера. Те ревизираха оценката си за България, като очакват ръст от около 2-2,2%.


Все още е много трудно да прогнозираме дали ще има устойчивост, и колко време ще продължи тя.

Ако трябва да обобщя – на макрониво нещата се подобряват, но те няма да продължат да се подобряват, ако държавата не подпомага растежа чрез стимулиране на вътрешното търсене и чрез подпомагане на заетостта със съответните мерки, както знаете за подкрепа на заетостта и най-засегнатите бизнеси.

Безработицата до голяма степен се влияе от сезонния фактор, в момента по естествени причини намалява. Със сигурност е доста далеч от това, което регистрирахме миналата година по това време.

В началото на юни 2020 г. имахме около 300 хил. безработни. Към момента безработицата е по-малко от 5%, което е почти на половината на тези 300 000. Осезаемо има положителна тенденция, но тя е заради мярката 60/40, тъй като по официални данни тя спаси около 250 до 300 хил. работни места.

Чуйте Любослав Костов в звуковия файл.

Снимки: shutterstock.com, Pixabay
 
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Лилия Драгоева и Михайлина Павлова в студиото на

Не спорете с тези, които смятат, че Земята е плоска

В навечерието на София Прайд Организационният комитет се обърна с призив към институциите и политическите партии. В него се казва: „Организационният комитет остро осъжда серията правонарушения, включително евентуални престъпления, извършени през последните три седмици и насочени срещу ЛГБТИ общността и срещу събития, част от културната..

публикувано на 11.06.21 в 18:25
Мирослав Арабаджиев

Младите в журналистиката: Мирослав Арабаджиев

11 юни е. Ден, който със сигурност слага край на един дълъг и странен период за Европейските футболни първенства. Европа пак ще брои, но без да навлиза в статистиката на пандемията. В следващия месец тя ще отчита само красиви попадения на световни терени. UEFA EURO 2020 започва с двубоя Турция – Италия, който ще постави началото на най-очакваното..

публикувано на 11.06.21 в 16:35
Илия Пешев пред ателието си в София

Часовник и безвремие, и дългата история на ножа

През 30-те години на миналия век британският поет и аристократ Едуард Джеймс е много близък до течението на сюрреализма и е близък приятел на писателя Олдъс Хъскли, комуто споделя опасенията си, че след Втората световна война вероятно много от занаятите ще замрат и постепенно ще изчезнат. Той изразява готовност да превърне имението си в училище по..

публикувано на 11.06.21 в 15:20

Силвия Великова: От Кьовеши ще разберем дали посещението ще остане само протоколно

Непопълнената квота за български делегирани прокурори и работата на Европейската прокуратура бяха част от акцентите на срещата в София на европейския главен прокурор Лаура Кьовеши. Работното ѝ посещение приключва днес. Темата коментира в “Нашият ден“ журналистът  Силвия Великова . "Надявам се на пресконференцията да прозвучи това,..

обновено на 11.06.21 в 13:36

Ще накърни ли съдебната реформа достъпа до правосъдие

Защо трябва да бъде променена съдебната карта на съдилищата? Какво представлява проектът “Модел 4“? Темата коментира в “Нашият ден“ Красимир Шекерджиев , член на Адвокатската колегия на Висшия съдебен съвет. “Модел 4“ е един от четирите модела, които бяха изработени в рамките на проект, стартирал през 2016 г.  "Още от предходния състав..

публикувано на 11.06.21 в 13:32