Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Енциклопедия бюрократика. Епизод 2: Хляб, зрелища и корупция

Снимка: Rawpixel

Дали корупцията и злоупотребите с власт са белег за упадъка на Римската империя, или са били част от нейния modus vivendi във всеки етап от съществуването ѝ било като република, принципат или доминат. 

Надниквайки в богатата история на Рим, не бива да се изсушаваме да мерим с днешен аршин, т.е. да преценяваме ефективността на дадена система, в случая административната, от днешна гледна точка. Въпреки това примерите за корупция и злоупотребите с власт изглеждат напълно актуални и непроменени повече от 2 хил. години.

Кога корупционните практики минават за морално непростими и кога – не, какво се случва с налагането на Pax Romana и има ли все пак светли примери на неподкупни служители?

„Няма епизод в историята, в който римляните да не са били покварени, или ако има такъв, той е заровен в някакво дълбоко минало, толкова дълбоко, че е минало и за самите тях.

Така или иначе основната ценност на Рим е да се печелят пари, а не да си добър човек. Все пак има някакви „объркани хора“, които предпочитат да са мъже на честта и достойнството. Но историята на Рим е тоталната история на капитализма. Не в днешния му смисъл. Римският капитализъм е римският пример за способността на човека да печели пари. Това е основното и водещото за римския манталитет – да печелиш. Срамно е да не развиваш собствен бизнес.

Лесните начини за печелене на пари римляните не са смятали за достойни. Това са бизнесмени от много висока класа. Хора с невероятен нюх кой бизнес ще бъде огромен бизнес и ще им донесе огромни печалби. Те са били много по-богати от най-богатите съвременни европейци, изключваме тук олигарсите.

Това е движещото за Рим – никакви права на човека или свободи. Свободата се изразява в това да не ти се пречи да увеличаваш имуществото си“ – казва д-р Марта Методиева, наш водач из прелюбопитната история на Рим.

Марта Методиева е автор, преводач и редактор, преподавател по латински и римска литература в НБУ, НГДЕК и Софийския университет, доктор по Теория и история на културата към Институт за балканистика с Център по тракология към Българската академия на науките.

В епизода са използвани книгите: „История на частния живот в Римската империя“ на Пол Вейн, „Светът на късната античност“ на Питър Браун, Imperium на Роберто Анджела и звук от подкаста A History Of The World In 100 Objects на Би Би Си с водещ Нийл Макгрегър.

 
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

125 години Национална художествена академия

Тази година НХА отбелязва своята 125 годишнина. На 1 октомври 1896 год. след Указ на княз Фердинанд в България отваря врати Държавното рисувалво училище – едно от най-старите висши учебни заведения в страната. Дебатите за създаването му започват много по-рано, но чак през есента на 1896 г. то става факт. Открояват се имената на ред видни творци и..

публикувано на 12.06.21 в 09:05
Снимката е илюстративна

Кот, котак, мачарок

Дивата котка е била доста разпространена в земите, населявани от славяни, и е била наричана с думи, които с времето са се изгубили. Одомашненото животно е внесено по-късно заедно с латинското си име „катус“, заето в праславянския като „катъ“. Твърди се, че то е било част от атрибутите на цивилизацията и лукса. Интересно е и че името на мъжкото..

публикувано на 11.06.21 в 08:45

Горещи вълни, климатични промени и човешко здраве

Въпреки глобалния срив на интернет, форумът „ Климатека “ успя да отбележи годишнината си с уебинар за връзката между климатичните промени, горещите вълни и човешкото здраве на д-р Зорница Спасова. Чуйте интервюто с нея в „Лабиринти на познанието“. Докато в глобален мащаб има научен консенсус, че климатичните промени съществуват, в България темата..

публикувано на 10.06.21 в 16:17

Създателят на българския „Таймс”

Данаил Крапчев e роден на 15 декември 1880 г. в град Прилеп, Македония, убит на 10 септември 1944 г. в Горна Джумая. Той е сред най-значимите публични имена в периода между двете световни войни и без колебание може да бъде определен като човек-институция в политическата и културната историята на България. Фигура, която със своя независим дух и..

публикувано на 09.06.21 в 17:39

Живата реч е незаменим стимул за детското развитие

Все по-отрано и все повече „общуването“ с децата е поверено на дигиталните устройства. Дали обаче речта от устройството се равнява с живата реч и общуването с родителите, когато става въпрос за емоционалното, интелектуалното, социалното изграждане на малкия човек. В ранното детство дясното мозъчно полукълбо е по-силно развито, т.е. при малките..

публикувано на 08.06.21 в 11:57