Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Росен Коларов:

Дълбокото послание на фотокнигата "Извън фокус" е самотата

Росен Коларов, "Извън фокус"
Снимка: галерия Синтезис

Фотокнигата на д-р Росен Коларов "Извън фокус" събира за първи път в печатно издание неговия дългосрочен документален проект "Непожеланите", заснет в домове за деца, лишени от родителска грижа, и домове за възрастни хора в периода 1988-1999 г. 

Д-р Росен Коларов разказва за фотокнигата в "Нашият ден":

Накъде е насочен фокусът

"Книгата има три раздела. В първия раздел са представени деца, лишени от родителска подкрепа. Тогава, в онова време 1988-1989 г., в различни домове в страната. Макар в някои снимки да има жизнерадост, дълбокото послание е, че тези деца са сами. Те не са имали шанса да имат семейство и израстват в социални домове. Втората част е за онези възрастни хора, които също са по някакъв начин сираци – оставени от своите деца, изживяващи последните си дни в домове за възрастни хора. Третата тема е доста тъжна – това е едно погребение. В крайна сметка всички ние си отиваме сами от този свят."

Фотокнигата като документалистика

"Книгата е черно-бяла. Голяма част от представените снимки се показва за първи път сега. Тя събира две серии, заснети в домове за деца, лишени от родителска грижа, и домове за възрастни хора в периода 1988-1999 г. По това време грижата за деца, изоставени от семействата си, е институционална, а домовете се намират в труднодостъпни села, далеч от погледа на обществото.

Една от основните функции на фотографията е документализмът. Провокацията да се роди тази книга беше дисертацията на Антоан Божинов, която изучава точно субективния документализъм. Едва ли има нещо в нашия свят, което да не носи определен субективизъм – нашето отношение към един или друг проблем. Но фотографията претендира така или иначе за документалност, защото запечатва даден момент, части от секундата в определено време на определено място."

Книгата е насочена...

"Към всички онези, които обичат фотография. Към обществото, към всеки, който се интересува от тези проблеми. Книгата има социално послание."

До началото на политическите промени подобни снимки няма как да бъдат публикувани, нито показани в изложба. Децентрализирането на грижата за изоставените деца започва едва след 2010 г. с активното участие на неправителствените организации. От отглежданите към 1988 г. близо 30 000 деца в институции, днес те са по-малко от 4000.

"В крайна сметка, едва ли има по-добра среда за отглеждане и възпитание на едно дете от семейната. След 2010 г. се прие приемната грижа като основна в отглеждането на тези деца. Всяко дете има нужда от семейство и обич. Има обективни, субективни и фактори – има и социални, и биологични сираци. Представянето на семейно ориентирана грижа под формата на приемно семейство мисля, че е най-добрият вариант за тези деца."

Премиерата на фотокнигата е на 11 юни, петък, от 18.30 ч. в бар "Синтезис" (бул. "Васил Левски" 55) с участието на д-р Росен Коларов и издателя Антоан Божинов, модератор: Никола Михов. Организатори са "Фотосинтезис, галерия "Синтезис" и фондация "Фодар".

Чуйте повече в звуковия файл.

Снимки –  галерия "Синтезис"

Д-р. Росен Коларов е роден на през 1959 г. в София. Завършва стоматология и е лицево-челюстен хирург. Бил е управител на „Специализирана болница за активно лечение по лицево-челюстна хирургия“ в София, а от 2018 г. е избран за професор. Автор на десетки научни публикации у нас и в чужбина. Председател на Управителния съвет на SOS Детски селища в България до 2019 г. Занимава се с фотография от близо 40 години. 

Участвал е в повече от 80 български и международни изложби и е носител на множество награди. Негови фотографии са част от колекциите на Музея за пресфотография в Осло и на Музея за изобразителни изкуства „А. С. Пушкин“ в Москва. Автор е на 20 самостоятелни изложби, между които „Непожеланите“, показвана във Франция и Полша. Представяне с колекция в дом Витгенщайн във Виена. 

Преподава фотография НБУ и СУ „Св. Климент Охридски“. Член е на фотографска академия „Янка Кюркчиева“ и е носител на статуетката на академията. 

"Извън фокус" е неговата трета фотокнига след „Лица, съдби, нрави“ (Изд. Изток-Запад/Институт за съвременно изкуство, 2010 г.) и „25 мига от детството“ (изд. SOS детски селища България, 2019 г.)



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Юрий Рахнев

"Странично осветление" – монолог на актьора Юрий Рахнев

Книгата "Странично осветление" от актьора Юрий Рахнев е яростен монолог на един фоторепортер, градски човек, тръгнал по следите на заплатената история. Юрий Рахнев е роден в Бургас. Изучавал е социологически и културологични теории в Бристолския университет. Работил е като фотожурналист, участвал е в игрални филми, сериали и телевизионни..

публикувано на 16.04.24 в 18:54

Фотографска изложба на Паоло Уудс и Габриеле Галимберти

"Небеса" (The Heavens) е мащабен артистичен проект с критичен поглед към офшорните зони, който съчетава дългосрочно журналистическо разследване, фотография, финансови анализи и инфографики, на Паоло Уудс и Габриеле Галимберти. В продължение на повече от две години двамата посещават тринайсет офшорни центъра, олицетворение на укриване на данъци,..

публикувано на 16.04.24 в 17:29

Потопените български села в артистичен проект

Изложбата "Изгубени под водата" прави артистично изследване на емоцията и спомена за потопените български села по времето на социализма, които са изселени заради масираното строителство на язовири.  Създателките на проекта Ралица Каменова и Стела Бизева разказват, че едно от потопените села е част от тяхната семейна история и така се заражда..

публикувано на 16.04.24 в 17:15

България представя тревожна артинсталация на Венецианското биенале 2024 г.

STIR е многократно награждавана глобална медийна къща и кураторска агенция. Това е разностранна организация с дигитални и физически платформи, която е основана през 2014 г., за да раздвижи творческата мисъл, практиката, дискурса и индустрията, като същевременно насърчава, разпространява и насърчава творчеството и иновациите в областта на дизайна,..

публикувано на 16.04.24 в 16:00
Силвия Атипова

Силвия Атипова: От петък до неделя пиша книга, а от понеделник се занимавам с политика

Един глас, който заслужава да бъде чут – този на Силвия Атипова , която е писателка, граждански активист и общественик. Атипова гостува в "Нашият ден", за да говори за писането, политиката и темите, които вълнуват Белгия, където тя живее, и България. Атипова споделя, че детската ѝ мечта е била да пише книги, но професионалното развитие я..

публикувано на 16.04.24 в 10:35