Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Росен Коларов:

Дълбокото послание на фотокнигата "Извън фокус" е самотата

Росен Коларов, "Извън фокус"
Снимка: галерия Синтезис

Фотокнигата на д-р Росен Коларов "Извън фокус" събира за първи път в печатно издание неговия дългосрочен документален проект "Непожеланите", заснет в домове за деца, лишени от родителска грижа, и домове за възрастни хора в периода 1988-1999 г. 

Д-р Росен Коларов разказва за фотокнигата в "Нашият ден":

Накъде е насочен фокусът

"Книгата има три раздела. В първия раздел са представени деца, лишени от родителска подкрепа. Тогава, в онова време 1988-1989 г., в различни домове в страната. Макар в някои снимки да има жизнерадост, дълбокото послание е, че тези деца са сами. Те не са имали шанса да имат семейство и израстват в социални домове. Втората част е за онези възрастни хора, които също са по някакъв начин сираци – оставени от своите деца, изживяващи последните си дни в домове за възрастни хора. Третата тема е доста тъжна – това е едно погребение. В крайна сметка всички ние си отиваме сами от този свят."

Фотокнигата като документалистика

"Книгата е черно-бяла. Голяма част от представените снимки се показва за първи път сега. Тя събира две серии, заснети в домове за деца, лишени от родителска грижа, и домове за възрастни хора в периода 1988-1999 г. По това време грижата за деца, изоставени от семействата си, е институционална, а домовете се намират в труднодостъпни села, далеч от погледа на обществото.

Една от основните функции на фотографията е документализмът. Провокацията да се роди тази книга беше дисертацията на Антоан Божинов, която изучава точно субективния документализъм. Едва ли има нещо в нашия свят, което да не носи определен субективизъм – нашето отношение към един или друг проблем. Но фотографията претендира така или иначе за документалност, защото запечатва даден момент, части от секундата в определено време на определено място."

Книгата е насочена...

"Към всички онези, които обичат фотография. Към обществото, към всеки, който се интересува от тези проблеми. Книгата има социално послание."

До началото на политическите промени подобни снимки няма как да бъдат публикувани, нито показани в изложба. Децентрализирането на грижата за изоставените деца започва едва след 2010 г. с активното участие на неправителствените организации. От отглежданите към 1988 г. близо 30 000 деца в институции, днес те са по-малко от 4000.

"В крайна сметка, едва ли има по-добра среда за отглеждане и възпитание на едно дете от семейната. След 2010 г. се прие приемната грижа като основна в отглеждането на тези деца. Всяко дете има нужда от семейство и обич. Има обективни, субективни и фактори – има и социални, и биологични сираци. Представянето на семейно ориентирана грижа под формата на приемно семейство мисля, че е най-добрият вариант за тези деца."

Премиерата на фотокнигата е на 11 юни, петък, от 18.30 ч. в бар "Синтезис" (бул. "Васил Левски" 55) с участието на д-р Росен Коларов и издателя Антоан Божинов, модератор: Никола Михов. Организатори са "Фотосинтезис, галерия "Синтезис" и фондация "Фодар".

Чуйте повече в звуковия файл.

Снимки –  галерия "Синтезис"

Д-р. Росен Коларов е роден на през 1959 г. в София. Завършва стоматология и е лицево-челюстен хирург. Бил е управител на „Специализирана болница за активно лечение по лицево-челюстна хирургия“ в София, а от 2018 г. е избран за професор. Автор на десетки научни публикации у нас и в чужбина. Председател на Управителния съвет на SOS Детски селища в България до 2019 г. Занимава се с фотография от близо 40 години. 

Участвал е в повече от 80 български и международни изложби и е носител на множество награди. Негови фотографии са част от колекциите на Музея за пресфотография в Осло и на Музея за изобразителни изкуства „А. С. Пушкин“ в Москва. Автор е на 20 самостоятелни изложби, между които „Непожеланите“, показвана във Франция и Полша. Представяне с колекция в дом Витгенщайн във Виена. 

Преподава фотография НБУ и СУ „Св. Климент Охридски“. Член е на фотографска академия „Янка Кюркчиева“ и е носител на статуетката на академията. 

"Извън фокус" е неговата трета фотокнига след „Лица, съдби, нрави“ (Изд. Изток-Запад/Институт за съвременно изкуство, 2010 г.) и „25 мига от детството“ (изд. SOS детски селища България, 2019 г.)

 
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Нов музей за съвременно изкуство „la Bourse de Commerce“ отвори в Париж

84-годишният френски милиардер и голям колекционер на съвременно изкуство Франсоа Пино най-накрая постигна целта си. На 22 май той откри своя нов музей за съвременно изкуство – la Bourse de Commerce. Това е сградата на бившата търговска борса в Париж (склад за зърно и брашно), строена през 60-те години на XVIII век на мястото на бивш дворец на Екатерина..

публикувано на 14.06.21 в 15:57

„Блаженият“ – дебютът на Лорина Камбурова в голямото кино

„Блаженият“ е филм, който разказва за опита на човек да остане чист и да запази неопетнена душата си. Той говори за това как трябва да се сражаваме за живота си и да заслужим Божието погалване. Историята на Боби „Блаженият“ е от онези, които провокират размисъл. Тя е полет към миналото и настоящето и към вечните човешки страсти, падения и..

публикувано на 14.06.21 в 12:45
Николета Петкова в студиото на програма „Христо Ботев“

Исторически музей-Стрелча – музеят в малкия град

Стрелча е едно от онези китни български градчета, които посетиш ли един път – винаги ти се иска отново да се върнеш там, поне за малко. Китно, защото е разположено сред живописна природа, заобиколено от красиви хълмове в подножието на Същинска Средна гора, на територия богата с археологически паметници...Китно, защото всяко лято ароматът на рози и..

публикувано на 14.06.21 в 11:55
Спас Киричев

Спас Киричев: Скулптурата винаги е била моя мечта

Предизвикателството да изваеш някои от най-великите личности в историята и да запечаташ образа на геройството в монументалното изкуство. Можем ли да заличим миналото, ако заличим паметниците от него? Спас Киричев е български скулптор с дългогодишен опит в монументалната скулптора и малката пластика. Роден е 1959 г. в Пазарджик. 1988..

публикувано на 14.06.21 в 10:38
Николай Пеев

Писателят Николай Пеев изпраща „Седем писатели в Космоса“

В предишните книги на пловдивския писател Николай Пеев – фантастиката „Денят на Инвикта“ и трилърът „Интервюто“, писателят отправя един съвременен поглед към бъдещето чрез сюжетите си. В новата си книга той залага препратки и към предишните две. Космосът отново е централна тема и в предишните книги на автора, но в сюжета на „7 писатели в Космоса“..

публикувано на 14.06.21 в 08:33