Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Ще накърни ли съдебната реформа достъпа до правосъдие

2
Снимка: Pixabay

Защо трябва да бъде променена съдебната карта на съдилищата? Какво представлява проектът “Модел 4“?

Темата коментира в “Нашият ден“ Красимир Шекерджиев, член на Съдийската колегия на Висшия съдебен съвет.

“Модел 4“ е един от четирите модела, които бяха изработени в рамките на проект, стартирал през 2016 г. 

"Още от предходния състав на ВСС наследихме този вече започнал проект. В рамките на този проект бяха изработени четири различни модела, всеки от които представлява различна визия за това как следва да изглежда съдебната система в бъдеще, като съдийската колегия в нейното мнозинство и пленумът на ВСС се спряха на един от тези модели – номер 4.

Това е визията, която съдебната власт има за своето развитие. Моделът, който предлагаме, е проект за реформа.

Прекрасно знаем, че реформа в съдебната система, особено тази, която се предлага в “Модел 4“, няма как да се случи без съдействие от другите власти и основно от законодателната власт.

На практика отправяме едно предложение към законодателната власт, която следва да го обсъди и разбира се, ако го подкрепи, да го реализираме всички заедно.

Шуменски окръжен съдТемата коментира в “Законът и Темида“ Боряна Димитрова, член на Съдийската колегия на Висшия съдебен съвет.

“Считаме, че “Модел 4“ дава в пълнота отговори на натрупаните в съдебната система проблеми. Може би трябва да припомня, че за съдебна реформа отдавна се говори в България и нищо конкретно не се свършило до момента.

Може би трябва да припомним, че към 2015 г. Световната банка каза на България, че има достатъчно много съдии, за да предприеме реформиране на своята съдебна карта на фона на демографския срив, на фона на намаляващите дела, криминогенната обстановка и огромните разходи за съдебна система.

Бюджетът на съдебната система за тази година е 900 млн., вероятно догодина ще минем 1 млрд.

В България има 113 райони съдилища. Голяма част от тях са с по 2-3-ма съдии."

Чуйте разговора в звуковия файл.


 
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.

Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ

Защо масовите залесявания невинаги са добри за дърветата

България е европейски лидер в защитата на стари гори с над 150 000 хектара гори във фаза на старост, което е около 6-7% от всички гори в страната ни. Девет общини поеха ангажимент за опазване на старите гори на териториите си – Ботевград, Севлиево, Кюстендил, Харманли, Велико Търново, Трявна, Горна Малина, Пирдоп и Златица – вече пазят общо 1150..

публикувано на 25.09.21 в 08:30

В Кубрат – родния град на Лили Иванова

Град Кубрат е родния град на примата на българската естрада Лили Иванова. Той е трети по големина в областта след областния си център Разград и Исперих. Най-ранното писмено сведение за селището е от 1624 г. Според легендите то е създадено в началото на XV век. Тогава по тези земи господствал зъл и алчен владетел на име Еница. Той затворил всички кладенци..

публикувано на 25.09.21 в 07:55

Кауза.бг – дарителският сайт за открити и честни идеи

Кауза.БГ е проект на Националния дарителски фонд „13 века България“, в който всеки може да предложи кауза, стига тя да е родолюбива, общественозначима и близка до българското сърце. След проверката на необходимите документи и подписването на договор инициативата се публикува на дарителския сайт. Платформата за споделени проекти с непреходна стойност –..

публикувано на 24.09.21 в 12:19

Български ориентировач спасява полски колега на световното първенство в Турция

Младият български състезател по ориентиране Николай Недков прекрати участието си в световното първенство, за да спаси живота на състезател от Полша. Всичко това се случва в последния ден на състезанието. "Това е една изключително благородна постъпка, която заслужава признание и награда за феърплей." – така Полската федерация по ориентиране..

публикувано на 24.09.21 в 11:59

Георги Апостолов: Нямаме единна стратегия за опазване на децата от сексуално насилие

Тревожни са тенденции в сексуалната експлоатация и насилие над децата в онлайн пространството. Защо България не изпълнява изискванията на Конвенцията от Ланзароте за защита на децата от сексуално насилие онлайн и какви са тежките последици? Темата коментира в “Законът и Темида“ Георги Апостолов , координатор на Център за безопасен интернет...

публикувано на 24.09.21 в 11:53