Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Събота, 12 юни

Избрано от програмата

от 0.15 до 2.00 часа
Заедно след полунощ – Нощна стража
• Гости: Дамското alternative/indie трио „People of Maha“, часове след официалния рилийз на дебютния им албум „Blue To Gold“.
• От мястото на събитието – Колегата Милена Воденичарова с включване на живо от фестивала MUSIC DAZE Пловдив.
• Нов албум: Джо Бонамаса - „Royal Tea“ 2020.
• На този ден през годините.
• Рожденици.

от 2.00 до 3.00 часа
Музиката, която обичам – Рок след полунощ

от 3.00 до 5.00 часа
Еврокласик ноктюрно
Записи от международния музикален радиообмен

от 5.00 до 6.00 часа
Българска народна музика
Изпълнения на Ирина Паскалева, ансамбъл „Пирин“, Митко Гроздев и други.

от 6.07 до 7.00 часа
Събота сутрин в...
На гости на жителите от село Столетово, община Карлово. Всеотдайна е работата им в полза на общността и превръщане на запустялата училищна сграда в културно-развлекателен център.

от 7.20 до 8.00 часа
Детското.БНР
• Златната ябълка: избиране втори финалист за месеца;
• Телевизионният водещ Драго Драганов се връща към детските години;
• Децата и народните танци – традиция и удоволствие;
• История на изкуството за деца: танци от Камбоджа.

от 8.06 до 9.00 часа
За здравето
• „Постпандемични размисли” с участието на акад. Богдан Петрунов. Акценти: поведението ни в пика и сега, рискове на умереното разхлабване и прогнози за есента, периодичност на ваксиниране, „застраховката” на сертификатите? И още: достъпът до лекарства с електронна рецепта в ръка, лечение и поведения при епилепсия...

от 9.10 до 11.00 часа
Семейно радио
• Музикална разходка до Бунарджика в Пловдив – Тридневен музикален фестивал - Music Daze с участие на български и чуждестранни групи и артисти – Милена Воденичарова
• Семейна библиотека: представяне на книгата „Хвърчило към рая“ на д-р Неделя Щонова с един поглед към семейното щастие и думите, които лекуват раните.
• Семейна рецепта: посещение на конкурса за кулинарни изделия в село Яворово. Какви тайни и традиции крие местната кухня – разказва Стефка Антонова, организатор.
• Едно предложение за пътешествие – Ще отидем на Първия национален фестивал на занаятите, свързани с растителни материали в село Куртово Конаре, община Пловдив – много изненади за посетителите, изложения на билки , декорации , конкурс за най-добро детско стихотворение , посветено на цветята , разходка до Двореца в Кричим – Емилия Шушарова – организатор
• От другата страна: с Огнян Димов
• Джаз фестивал в Стара Загора – пряко включване
• Вкусът на истината
• Моето семейство: гостуват Ралица и Сашо Милушеви – едно младо и предприемчиво семейство, което развива свой успешен бизнес в отдалечена местност в Троянския Балкан, посреща гостите си с вкусните специалитети на гурме-майстора Сашо Милушев и не се бои да живее сред природата, тишината и красотата на планината.

от 11.00 до 12.00 часа
Музика до обед – Предаване без име
Гостува ни Илияна Селимска – певица, арфистка, член на Симфоничния оркестър на БНР и – напоследък – художник! Един откровен разговор за радостта да бъдеш на сцената, за предопределеността, неочакваните завои на Съдбата и мисията винаги да търсиш и откриваш нови ниши в изкуството.

от 12.20 до 13.00 часа
Литературата. Начин на употреба
3 брой: Автобиографични наративи
С участието на: Василена Мирчева, Тошка Иванова
Разговор за автобиографичните позиции и писане: от „Позитивно“ – разказ от първо лице за преболедуван хепатит до автобиографията на Уди Алън „Само да вметна“.

от 13.00 до 13.30 часа
Концерт „Златен кос“

от 13.30 до 14.30 часа
Кабаре „Фата Моргана”

от 14.30 до 15.00 часа
Джаз импровизация
„Рагтайм 2“
Корените на рагтайма може да се открият в инструменталния съпровод на менестрелните представления. В тях се преплитат най-различни елементи от разнородни западно европейски танци – от кадрил и полка, до марш. В този вид музика все още няма импровизационни моменти. За основоположник на рагтайма се смята именно Том Търпин. Той установява класическата четириделна форма на стила. Дюк Елингътн, който доста по-късно се появява на джаз сцената, също се влияе в началото на кариерата си от рагтайма. Рагтаймът съществува в традиционен вид до 20-те години на миналия век. Ритмичната му пулсация става определяща за първите години от развитието на джаза.

от 15.10 до 16.00 часа
Европейски паралели – за музея, за галерията
Исторически музей - Стрелча – музеят в малкия град
Стрелча е едно от онези китни български градчета, които посетиш ли един път – винаги ти се иска отново да се върнеш там, поне за малко. Китно, защото е разположено сред живописна природа, заобиколено от красиви хълмове в подножието на Същинска Средна гора, на територия богата с археологически паметници...Китно, защото всяко лято ароматът на рози и лавандула изпълва въздуха в града и околностите, защото и тук тези ароматни растения се отглеждат върху обширни площи.
Градът е известен и със своите три минерални извора с лековита вода, а също и с още много интересни обекти, като тракийския култов комплекс Хероон - „Жаба могила“, уникалните скални образувания, средновековната крепост „Стрелчанско кале“ и ...със своя Исторически музей. За забележителностите на град Стрелча и богатствата на музея, днес в предаването разказва Николета Петкова, директор на ИМ-Стрелча.

от 16.00 до 17.00 часа
Плешивото куче
• Що е то дойч-рок? Плешивото куче търси, намира и донася в ефир отговори на въпросите възможно ли е това направление да бъде делено на рок от Федерална република Германия и от Германската демократична република, развива ли се и доколко стилът в новия век, повече от четири декади след своята поява? До каква степен първообразът му е видоизменен, води самостоятелен живот и диша в далеч по-различна среда? Кой съумя най-успешно да реанимира идеята за т.н. Нова немска вълна (Neue Deutsche Welle), преляла в Нойе дойче херте и в Нова музика от Германия?
• На фокус: Знаменитата формация „Сити“, изведена до висините на класациите от българския цигулар Георги Гогов, групата-институция „Рамщайн“ и отделно вокалистът ѝ – скандалният Тил Линдеман, „Хобо Блус Бенд“ чете емоционално стандарта „Hey Joe“, наложен от Джими Хендрикс, но кой всъщност е неговият автор?

от 17.00 до 18.00 часа
Трамвай по желание
епизод 425 – гост актьорът Иван Панев, една от актуалните звезди на Сатиричния театър.

от 18.30 до 19.00 часа
Документално студио
„Ветрогонци“ от Даниела Манолова – 1 част

от 19.00 до 20.00 часа
Ефир приключение: А сега накъде
• Пътуване с деца: Маршрутът Ком – Емине, разказан за деца, разговор със Зорница Здравкова, педагог, писател и пътешественик.
• Градът разказва истории: За приемствеността на свещените места, за културните пластове и останките от светилища и стари църкви в центъра на Стара Загора, разговор за историята на Музея на религиите.
• Маршрути: Южни маршрути - добре дошли в Мелник и Златолист.

от 20.00 до 24.00 часа
На опера в събота
Метрополитън опера отваря архивите си за Еврорадио
Гаетано Доницети – „Роберто Деверьо“. Спектакъл на Метрополитън опера от 16 април 2016 г. Съставите на Метрополитън дирижира Маурицио Бенини. В ролите: Сондра Радвановски, Елина Гаранча, Матю Поленцани, Мариуш Квиечен, Брайън Даунен, Кристофър Джоб и др.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Петък, 10 май

Избрано от програмата от 0.15 до 0.30 часа Радиоколекция Стихове от Румен Леонидов от 0.30 до 2.00 часа Среднощен радиоекспрес водещ: Маргарита Заберска от 2.00 до 3.00 часа Музиката, която обичам водещ: Диляна Трачева БНР топ 20 Класация за български песни от 3.00 до 5.00 часа Еврокласик ноктюрно Записи от международния музикален..

публикувано на 09.05.24 в 08:35

Четвъртък, 9 май

Избрано от програмата от 0.15 до 0.30 часа Радиоколекция "Разкази за мутанта Крум" от Кръстьо Кръстев от 0.30 до 2.00 часа Среднощен радиоекспрес водещи: Кирил Чобанов, Александър Янев от 2.00 до 3.00 часа Музиката, която обичам водещ: Людмил Фотев В четвъртък обръщаме внимание на "coup de coeurs" – влюбвания, в случая от първа слушане...

публикувано на 08.05.24 в 09:25

Сряда, 8 май

Избрано от програмата от 0.15 до 0.30 часа Радиоколекция "Монолози" от Кръстьо Кръстев от 0.30 до 2.00 часа Среднощен радиоекспрес водещ: Зоя Димитрова от 2.00 до 3.00 часа Музиката, която обичам – Джаз концерт водещ: Людмил Фотев В сряда представяме в развитие контекстуални плейлисти в  различни стилове, обединени в началото от идеята за..

публикувано на 07.05.24 в 17:03

Вторник, 7 май

Избрано от програмата от 0.15 до 0.30 часа Радиоколекция "Дзен под кедъра" от Кръстьо Кръстев от 0.30 до 2.00 часа Концерт забавна музика водещ: Георги Величков от 2.00 до 3.00 часа Музиката, която обичам водещ: Людмил Фотев Вторник е времето, посветено на артистите, първи повярвали в новото (април 1993) предаване на програма "Христо Ботев" –..

публикувано на 06.05.24 в 08:18

Понеделник, 6 май

Избрано от програмата от 0.15 до 0.30 часа Радиоколекция "Стриптийз", "Давай, Лазаре" – разкази от Кръстьо Кръстев от 0.30 до 3.00 часа Джаз плюс Дуенде водещ: Людмил Фотев Пътешествията са в сърцевината на този Джаз+Дуенде. Продължаваме с втората част на диптиха на контрабасиста Рено Гарсия-Фонс "Кинематичен бас" – сега е ред на "В духа на..

публикувано на 05.05.24 в 07:46