През 30-те години на миналия век британският поет и аристократ Едуард Джеймс е много близък до течението на сюрреализма и е близък приятел на писателя Олдъс Хъскли, комуто споделя опасенията си, че след Втората световна война вероятно много от занаятите ще замрат и постепенно ще изчезнат. Той изразява готовност да превърне имението си в училище по занаяти, където тези умения да бъдат запазени и предадени на следващите поколения. Случва се така, че днес в имението му се помещава колежът Уест Дийн, а животът на поета го отвежда чак в Мексико. Историята мълчи за това дали Джеймс успява да запази занаятите, но историята на майстора-ножар от София Илия Пешев е близо до нас и говори за търпение, знание и талант.
Ателието на Илия е в София, но той е родом от елинпелинското село Столник и от почти 60 години прави ножове. Правенето на ножове, както голяма част от занаятите, е на ръба между чисто изкуство и занаятчийство. Както всеки занаятчия и Илия се опасява, че занаятът му отмира и е естествено желанието му да предаде умението си и на други. Илия казва за себе си, че има 15 професии и всички те го водят към майсторството, с което изработва изделията си.
През 2008 г. Илия прави голяма изложба на ножове в Националната художествена галерия, но приема да го наричат майстор едва когато е приет в Задругата на майсторите. Той изработва и произведения на изкуството от скрап, които ще бъдат изложени на морето през лятото.
В ателието на Илия един стар часовник не спира да отмерва Времето. И въпреки това разговорът с него потопява слушателя в безвремие и минутите се разтягат между двата си края. В тази два края стоят неуморната творческа енергия, чувството за хумор и желанието за отдаване на всичко, което Човекът създава.
Чуйте цялото предаване в звуковия файл.
Наталия Недялкова и Мартин Христов от софийския квартал Филиповци са съвсем млади, не само в градинарството. Желанието им за работа и за знание е искреното и истинско желание на младостта и това е достатъчно повече от достатъчно условие за изграждането на малката им зеленчукова ферма в близост до гр. Годеч. Стремежът им за чиста храна е..
Провалът като стъпало към успеха разглежда и третото издание на Master The Failure, което предстои на 16 юли . За грешките, уроците и самоусъвършенстването – разговор в "Нашият ден" с Анна Грозданова , организатор на събитието. Грозданова завършва специалност "Хотелиерство и туризъм" в Кипър, след което разработва успешни заведения в София и..
От 19 до 21 юли ще се състои първото издание на Националния туристически фестивал в курортния комплекс "Мальовица", на Меча поляна. В трите фестивални дни в подножието на връх Мальовица ще се съберат туристически дружества от цялата страна, почитатели на активния начин на живот и носители на златни значки от националното движение "Опознай..
В първия ден от народните горещници в "Нашият ден" слушаме съветите на диетолога проф. Теодора Ханджиева-Дърленска за това как да се храним и какво да пием в жегите. Горещото време е голямо предизвикателство за човешкия организъм, а най-уязвими са възрастните хора и малките деца, пояснява проф. Ханджиева-Дърленска. Съветът на..
Какво се крие зад прецизното нападение на болницата "Охматдит" в Киев? Какво лежи под останките ѝ? Какво представлява пактът "Украински договор" в помощ на Киев, който бе обявен в рамките на срещата на върха на НАТО във Вашингтон. Как пакетът от инициативи, както и ангажиментът за помощ към Украйна, докато надделее срещу агресията на Русия , ще..
За пореден път в Банкя се провеждат традиционните празници Горешляци , посветени на минералната вода, здравето и дълголетието. Този път събитието..
Какво се крие зад прецизното нападение на болницата "Охматдит" в Киев? Какво лежи под останките ѝ? Какво представлява пактът "Украински договор" в помощ..
Сянка, лед и добра книга – рецептата срещу летните горещини. Какво четем през лятото в "Артефир" – Симеон Аспарухов и Ива Спиридонова от "Библиотека..
Ел. поща: hristobotev@bnr.bg