Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Из архивите на Метрополитън опера: „Роберто Деверьо“ от Гаетано Доницети

Снимка: metopera.org

Метрополитън опера отваря архивите си за Еврорадио. Спектакълът, който ще имате възможността да проследите на 12 юни от 20 часа, е от 16 април 2016 г. Съставите на Метрополитън дирижира Маурицио Бенини. В ролите: Сондра Радвановски (Елизабет Първа, кралица на Англия), Елина Гаранча (Сара, херцогиня Нотингам), Матю Поленцани (Роберто Деверьо, граф Есекс), Мариуш Квиечен (Херцог Нотингам), Брайън Даунен, Кристофър Джоб и др.


Операта е базирана върху трагедията на Франсоа Ансело „Елизабет Английска“. Либрето е на Салваторе Камарано. Световната премиера е била на 29 октомври 1837, Неапол, театър „Сан Карло“. В България операта не е поставяна никога.

Място и време на действието – Англия, Лондон, 1598 година.

Първо действие
Първа картина
Сара, херцогинята на Нотингам, плаче самотна, докато чете книга. Придворните дами изразяват загриженост, но тя им отговаря, че е щастлива, прикривайки мъката си. Сара е тъжна, защото след поход в Ирландия в Лондон се е завърнал любимият ѝ – граф Робърт Деверьо. Но кралица Елизабет също е влюбена в графа и докато той е отсъствал, насила е омъжила момичето, което е обичал, за херцог Нотингам. Влиза Елизабет. Тя подигравателно пита Сара защо е толкова мрачна – нали наскоро се е омъжила и би трябвало да е щастлива? Кралицата призовава всички придворни да приветстват Робърт, който се завръща от Ирландия с победа. Влизат лорд Уилям Сесил, Уолтър Рали и останалите лордове от Парламента. Те са недоволни от издигането на Деверьо, а Сесил го обвинява пред кралицата в интриги. Главният ковчежник на Елизабет твърди, че граф Есекс иска да я свали от престола и да го завземе за себе си. Появява се Робърт. Елизабет иска отчет за похода. Кралицата още е влюбена в графа и е готова да му прости всички политически интриги, ако той ѝ остане верен в личен план. Тя подарява на Робърт пръстен, който той да носи в знак на вярност и любов към нея. Елизабет си тръгва, появява се Нотингам, който винаги е бил приятел на Робърт. Заедно с другите лордове той разпитва графа за ирландския поход, а после му съобщава за женитбата си със Сара. Робърт е потресен от новината.

Втора картина
В покоите си херцогиня Нотингам е останала сама. Внезапно в стаята ѝ влиза Робърт. Той е дошъл да разбере истината – защо Сара го е измамила и се е омъжила за друг. Херцогинята се кълне, че винаги е обичала само него, а бракът ѝ е сключен насила – под натиска на кралицата. Но Сара също обвинява Робърт – всъщност той обича кралицата, щом носи нейния пръстен. Робърт твърди, че обича единствено Сара и за да ѝ докаже това, ѝ дава пръстена, подарен от Елизабет. В отговор Сара му подарява своя избродиран със злато шал.

Второ действие
В Голямата зала на двореца Уестминстър лорд Сесил отново обвинява Робърт пред кралицата. Този път той твърди, че графът е влюбен в някоя от придворните ѝ дами и показва на Елизабет шала на Сара, откраднат от Робърт. Разгневена, Елизабет заповядва на сър Рали веднага да арестува Робърт, който ще бъде обвинен в държавна измяна. Идва херцог Нотингам и кралицата показва шала и на него. Херцогът веднага познава шала на съпругата си, но не разкрива името на влюбената в Робърт жена. Стражите водят Деверьо. Елизабет го обвинява в измяна и го заплашва със смърт. Той може да се спаси само ако назове любовницата си. Когато забелязва, че графът не носи пръстена ѝ, кралицата побеснява още повече. Робърт трябва да ѝ върне пръстена и да разкрие името на любимата си. Само тогава той ще бъде помилван, в противен случай ще го обезглавят още на следващата сутрин. Херцог Нотингам, който присъства на разговора, решава че каквото и да стане, той ще погуби Робърт.

Трето действие
Първа картина
Сара получава писмо от Робърт, в което той я моли да върне пръстена на кралицата. Херцогинята решава да признае греха си пред Елизабет, за да спаси любимия. Но преди да тръгне, в покоите ѝ влиза мъжът ѝ и прочита писмото. Херцогът обвинява Сара в измяна и ѝ забранява да излиза от стаята си. Тя напразно го моли за милост. Двамата чуват звуците на погребален марш, с който Робърт е отведен към Тауър. Нотингам отива на мястото на екзекуцията, за да се наслади на отмъщението си.

Втора картина
В килията си Робърт се измъчва от мисълта, че трябва да се раздели със Сара, но е сигурен, че щом кралицата получи пръстена си и се убеди, че между него и Сара всичко е свършено, ще го помилва. Но на вратата се появява Сесил и на въпроса на графа какво е решението на кралицата, отговорът е – смърт. Робърт е отчаян. Стражите го отвеждат.

Трета картина
Кралицата очаква признанията на Робърт. Появява се Сара, която ѝ признава всичко и ѝ връща пръстена. Елизабет издава заповед за помилване, но в същия момент се чува оръдейният залп, с който известяват, че екзекуцията е извършена. Идва Нотингам и Елизабет го пита защо е попречил на съпругата си да ѝ донесе пръстена по-рано. Отговорът на херцога е: „Исках кръв и получих кръв!”. Кралицата заповядва да арестуват Нотингам и Сара. Пред нея изниква призракът на Робърт с отсечена глава. Елизабет целува пръстена му и се надява двамата скоро да се срещнат в отвъдното. Кралският престол на Англия повече няма да принадлежи на династията Тюдор. На него ще седне Джеймс Шести от Шотландия, синът на Мария Стюарт.

 
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Филип Филипов, Илина Илиева, Момчил Пандев и Михайл Стефанов квартет

Посолството на Швейцария с концерт, подкрепящ младите музиканти

На 6 юли в Националната музикална академия „Панчо Владигеров“ с подкрепата на Швейцарското посолство се състоя концерт, обвързан и с честванията по повод 100-годишнината на учебното заведение. „Много съм щастлива, че този концерт ще се състои, защото това е третият път, в който се опитваме да го организираме. Заради ситуацията с Covid ни се наложи да..

публикувано на 27.07.21 в 08:35
Васил Хаджигрудев като сайбър-пънк вожд

Васил Хаджигрудев в „Заедно след полунощ“

Поводът да поканим един от любимите ни контрабасисти от новата българска джаз вълна в последното издание на „Вавилонската фонотека“ (вторнишкото издание на „Заедно след полунощ“) преди едномесечната лятна ваканция, е минитурнето на триото ХАКО в София, Варна и Пловдив тази седмица (28-29-30 юли). ХАКО (България/Сърбия/Испания) е авангардна джаз..

публикувано на 26.07.21 в 17:24

Самобитният талант Патриция Копачинская

„Най-вълнуващият цигулар на нашето време“ е единодушното мнение на публиката след концерт на цигуларката Патриция Копачинская . Наричат я още „музикален екстремист“, заради неповторимото звучене на нейната цигулка и сценичното присъствие, което няма аналог. „Хората са съсредоточени върху съвършенството и глазурата. Те искат да видят една перфектна..

публикувано на 25.07.21 в 07:35

Джузепе ди Стефано като Каварадоси в „Тоска“ на Пучини

На днешния ден, 24 юли преди 100 години е роден Джузепе ди Стефано . Съдбата го бе дарила с неземно красив глас и неустоим сценичен чар, които довеждаха публиката до екстаз… Записът, който може да слушате на 24 юли от 20 часа , е продуциран от EMI през 1953 година – част от златната колекция регистрации на легендарното трио Мария Калас, Джузепе..

публикувано на 24.07.21 в 08:05
Проф. Виктор Чучков

Проф. Виктор Чучков – истории от моя живот

В разгара на лятото по желание на слушателите, програма „Христо Ботев” излъчва музикални предавания, които са предизвикали голям интерес в радиоаудиторията. Сред тях е „Музикалната вечер”, посветена на проф. Виктор Чучков. Талантливият български пианист и композитор е също обаятелен разказвач. В неговата богата артистична биография се вплитат..

публикувано на 23.07.21 в 07:50