Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Гостуване на филхармония „Пионер“ във Виена

Снимка: @WiederinWien

През ноември ще се състои дългоочакваният концерт на филхармония „Пионер“ в австрийската столица. Проектът „Отново във Виена“ вече е на финалната права. Беше отворена сметка за финансиране на проекта. Д-р Александър Александров заяви, че парите вече са събрани и остават някои допълнителни уточнения. Така на 16 ноември в залата на Виенските момчета по покана на сдружение „Културен следобед" и на 17 ноември в Миноритенкирхе от 19 часа ще бъдат двата концерта, като за втория входът е свободен. Готов е и плакатът.

Предстои да бъде издадена пощенска марка, която ще бъде тържествено верифицирана в централата на австрийските пощи. На малкото тържество Леонард Лееб ще изсвири на тромпет „Химн на пощите“. Ще има и специално вино, разбира се със специален етикет за събитието. Поканен е проф. Любей, който ще направи запис на двата концерта и ще подготви издаването на компакт диск. Гостите ще бъдат специално обгрижени от различни виенски фирми, що се отнася до осигуряване на храната им.

Интересна е идеята по време на паузите на концертите да се излъчват съвременни анимационни филма, за което се водят разговори с международния фестивал за анимация във Варна.

Програмата на оркестъра, изпълнена през 1959 година във Виена - Музикферайн.
Освен концертите младите музиканти от състава ще вземат участие във „Виенски музикален семинар“ организиран със съдействието на Виенския университет за музика и сценични изкуства в зала „Йозеф Хайдн“ на тема „От барока до модерното“.

В концерта на 17 ноември ще участва петнадесет членен състав на оркестър от „Лаборатория за таланти“. През лятото децата от този състав ще бъдат на лагер в Кранево, като се предвижда там да репетират заедно с оркестъра на БНР. Ще бъде включено и изпълнение на „Що ми е мило и драго“ от Петко Стайнов, което ще направи ансамбъл „Ортодокс“, за да бъде отбелязана 125-годишнината на акад. Петко Стайнов. В програмата на концерта е включена още негова музика.

В звуковия файл чуйте разказа на д-р Александър Александров – основател на сдружение „Лилавия лебед“.

Снимките са предоставени от д-р Александър Александров.

 
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Джузепе ди Стефано като Каварадоси в „Тоска“ на Пучини

На днешния ден, 24 юли преди 100 години е роден Джузепе ди Стефано . Съдбата го бе дарила с неземно красив глас и неустоим сценичен чар, които довеждаха публиката до екстаз… Записът, който може да слушате на 24 юли от 20 часа , е продуциран от EMI през 1953 година – част от златната колекция регистрации на легендарното трио Мария Калас, Джузепе..

публикувано на 24.07.21 в 08:05
Проф. Виктор Чучков

Проф. Виктор Чучков – истории от моя живот

В разгара на лятото по желание на слушателите, програма „Христо Ботев” излъчва музикални предавания, които са предизвикали голям интерес в радиоаудиторията. Сред тях е „Музикалната вечер”, посветена на проф. Виктор Чучков. Талантливият български пианист и композитор е също обаятелен разказвач. В неговата богата артистична биография се вплитат..

публикувано на 23.07.21 в 07:50

По следите на музикалната история в концерта във „Варна, музиката и морето“

На музикална разходка от миналото към настоящето на брега на морето ни канят във Варненски свободен университет „Черноризец Храбър“ с втория концерт от серията в програмата, посветена на 100-годишнината от обявяването на Варна за курортен град. Концертът ще има още няколко издания, като предстоящото е на 25-и юли от 21 часа, на лятната сцена..

публикувано на 22.07.21 в 18:41

„Мария ди Роан“, опера в 3 действия от Гаетано Доницети

Либрето: Салваторе Камарано. Първо изпълнение: 5 юни 1843 г. в Кертнертор театър, Виена. Действащи лица: • Рикардо, граф дьо Шале – тенор; • Енрико, Херцог ди Шеврьоз – баритон; • Мария, графиня ди Роан – сопрано; • Армандо ди Гонди – тенор; • Фиеско – бас. За операта „Мария ди Роан“ е 64-тата опера на Доницети и една от най-зрелите творби на..

публикувано на 22.07.21 в 08:15
Премиера на операта „Тоска“ в Античния театър в Пловдив

Поглед отвъд сюжета на оперите „Дон Жуан“ и „Тоска“ в Античния театър

Две премиерни заглавия на Държавна опера - Пловдив обединяват идеята за борбата с насилието и каузата на движението „Ме too“. Заглавието „Дон Жуан“ със съвременният поглед на полския режисьор Михаил Знаниецки ще бъде представено на 24-ти юли, а втората премиера на "Тоска", чийто режисьор е Урсула Хорнер ще бъде на 24-ти август. И двете заглавия на..

публикувано на 20.07.21 в 08:45