Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Писателят Николай Пеев изпраща „Седем писатели в Космоса“

Николай Пеев
Снимка: Ангелина Грозева

В предишните книги на пловдивския писател Николай Пеев – фантастиката „Денят на Инвикта“ и трилърът „Интервюто“, писателят отправя един съвременен поглед към бъдещето чрез сюжетите си. В новата си книга той залага препратки и към предишните две. Космосът отново е централна тема и в предишните книги на автора, но в сюжета на „7 писатели в Космоса“ Николай Пеев преплита и изкуствения интелект като основен елемент от сюжета.

„В случая пилотът на кораба, на който 7-те писатели пребивават, е изкуствен интелект, той е така натоварен със задачата да се грижи за тях, да ги отглежда, но започва все по-избирателно да ги закриля. Седемте писатели са избрани сред най-успешните и известни писатели от 7-те континента на Земята, да участват в един проект – изпращането на първия космически кораб в Космоса, те са суперзвезди на литературната сцена, те са именно и гости на полета. Имената на писателите отразяват и тяхната същност, например представителката от Азия се казва Еми Хошико, което означава „звездно дете“, и всъщност е намигване към сюжета.“

Писателят Николай Пеев обмисля и четвъртата си книга, в която ще разглежда по какъв път ще поема изкуствения интелект в бъдещето в един свят, продължение на света в „7 писатели в Космоса“.

Още за съвременната литература, приключенията на „7 писатели в Космоса“ и погледа към бъдещето, който отправя писателят Николай Пеев в своите книги, чуйте в звуковия файл.


 
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Среща на класиката с виртуалната реалност в „Риголето“ на варненска сцена

Виртуалната реалност оживява в класиката „Риголето“ на Джузепе Верди – в Държавната опера Варна.  120 години от смъртта на Верди Варненската опера отбеляза с „Верди Хеттрик“, три от най-известните му опери „Риголето“ – 20 юли, „Травиата“ – 22 юли и „Трубадур“ – 24 юли. Спектаклите са в рамките на Опера в Летния театър и ММФ „Варненско лято“ 2021...

публикувано на 31.07.21 в 08:05

„Жан Тингели“ – един необичаен музей в Базел

Още когато човек кацне на летището в Базел, градът, известен като културната столица на Швейцария, го посреща една интересна инсталация, наречена „Люминатор“. А известна забележителност в центъра на града е Карнавалният фонтан или фонтанът Тингели.  Но една от най- необичайните сгради в Базел на брега на река Рейн всъщност е музеят със същото име Жан..

публикувано на 30.07.21 в 17:30
Владимир Петков

Владимир Петков: Трябва да се разбере, че театърът е различно от телевизора

Режисьорът Владимир Петков е новият директор на Драматичния театър в Търговище. Той пое ръководството на театъра на 20 юли след спечелен конкурс в Министерството на културата, в конкуренцията на още двама кандидати. Като режисьор е част от творческата биография на Търговищкия театър от 2007 година. Дни след встъпването си в длъжност, Владимир..

публикувано на 30.07.21 в 15:52
Аня Капункт

На преден план: Фотографии на литературни преводачи

Има представители на една важна професия в изкуството, чиито лица рядко са видими, и колкото по-талантливо са си свършили работата, толкова по-неуловимо е присъствието им.  Дигиталната фотоизложба „На преден план: Фотографии на литературни преводачи“ по своеобразен начин опровергава тази дискретност на преводача.  Аня Капункт е родом от Германия. А..

обновено на 30.07.21 в 14:36
Роботът Ай-Да

Застрашени ли са творческите професии от изкуствения интелект

Хуманоиден робот рисува и пише стихове – може би на пръв поглед няма нищо смущаващо или пък може би е смешна цялата идея, че робот може да рисува. Само че това вече е факт.  Роботът Ай-Да започна да рисува картини, класически сюжети и абстрактни творби, и дори скулптори още през 2019 година. В галерията на Ейдън Мелър в Оксфорд беше представена..

публикувано на 29.07.21 в 17:14