Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

„Забравената мая“ – кратки есета от доц. Калин Михайлов

Една необемна, но дългочетящата се книга, „Забравената мая“ съдържа кратки есета от писателя и литературовед доцент д-р Калин Михайлов, преподавател по антична и западноевропейска литература в СУ „Св. Климент Охридски“. 

Четенето на тези есета предизвиква уникално усещане – онова умение на автора да забелязва обикновените неща, осмисляйки ги емоционално през съвсем космически висши мащаби, без много думи и по някакъв начин близки до езика на читателя. Онова, без което не можем и което различава човешкото живеене от просто размножаване и хлебоядство.

Калин Михайлов гостува на "Артефир" и разказа повече за „Забравената мая“:

"Има за мърморенето, има за раздразнението, има за неща, с които се сблъскваме всеки ден почти... стремил съм се книгата да бъде проста, в добрия смисъл на думата. Т.е. да не бъде излишно претенциозна, нещата да са изразени в самата им сърцевина, така, както са почувствани. Борил съм се с изкушението на занимаващия се професионално с литература да говори сложно.

За посивяващите хора, за малките изненади, за общуването... за забравената мая

Забравената мая препраща към един пасаж от Евангелието, където става дума за малкото мая, която заквасва голямо количество тесто. Там аналогията е свързана с Божието царство, което расте незабелязано. Аз съм имал предвид, в широк смисъл, и препращам към грамотния читател – маята, която е нужна, за да може тестото на нашия живот да втаса и от него да се получи нещо, което става за ядене, нещо употребимо и нещо, което има същност за нас – един живот, способен да принася плод и да умножава доброто. Всяко добро нещо всъщност е вложено от Бог у нас, независимо дали го признаваме и признаваме."

Снимките са предоставени от Калин Михайлов.

Чуйте повече в звуковия файл.

Доц. д-р Калин Михайлов (род. 1966 г. в София) е поет, есеист и литературовед, преподавател по антична и западноевропейска литература в СУ „Св. Климент Охридски“.

Пише стихотворения от ранна възраст. Първата му стихотворна творба е публикувана през 1979 г. Автор е на четири поетични книги. През 2018 г. на полски език излиза стихосбирката му “Какъв е смисълът?” (Jaki jest sens?). Стихотворения на Калин Михайлов са превеждани и на руски, немски, италиански и английски език.
В трите си издадени досега литературоведски книги се занимава с отношенията между християнството и художествената литература.
Специализирал е по темата „Вяра и литература“ във Фрибур, Швейцария (1993-1994) и в Пасау, Германия (2002-2003). Бил е лектор по български език и култура в Университета на Саарланд, Германия (2012–2014).
В сп. “Християнство и култура” поддържа есеистичната поредица “Вяра, живот, творчество”.


 
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.

Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ
Фридрих Вилхелм Йозеф Шелинг (1775-1854), худ. Йозеф Карл Щилер

Фридрих Шелинг – Първата систематична естетика на немския идеализъм

Фридрих Шелинг е представител на плеядата философи, писатели и личности на немската философска традиция, оставили отпечатък върху цялата европейска и световна култура. Наричат Шелинг "философския Протей". Новото издание съдържа три произведения на младия Шелинг.  Доц. д-р Огнян Касабов от СУ „Св. Климент Охридски“ разказва повече за изданието в..

публикувано на 28.07.21 в 17:05

„Дни на куклите“ в Бургас

От 1 до 7 август Бургас отново е домакин на Международния куклен фестивал на открито „Дни на куклите“. Осмото му издание започва от 19 часа със спектакъла „Пук“ на Детската театрална формация „Усмивка“, а от 20 часа ще бъде представен премиерният спектакъл „Любопитното слонче“ по Ръдиард Киплинг на домакините от Държавния куклен театър в Бургас...

публикувано на 28.07.21 в 15:41

Владимир Зарев за новия брой на сп. "Съвременник" – 2/2021

Най-авторитетното списание за литература и изкуство в България "Съвременник" пуска своя втори брой за 2021 г.  В него читателите ще имат възможност да прочетат романа на Сергей Довлатов „Зона”, поезия от Джеймс Райт, Франц Райт, Рада Александрова, Иван Христов, разкази от Джумпа Лахири, Андрея Лий, Алегра Гудман, Пламен Антов и др.;   Фрагменти от..

публикувано на 27.07.21 в 17:00
Христо Христозов

Христо Христозов: Хубавият филм има честен режисьор

В минутите след полунощ гост в „Свободни съчинения“ беше програмният директор на Дом на киното – Христо Христозов, който е и артмениджър на един от най-интересните кинофестивали у вас в момента – „MENAR“, „Master of Art“, „Музей на любовта“. Страстта му към киното се появява, когато като студент по право се премества да живее в София на ул...

публикувано на 27.07.21 в 08:15
Гергина Дворецка

Гергина Дворецка и Островът Уикенд

"Сигурно всеки на моменти е мечтал да се намира на самотен остров, където проблемите няма да го достигат. Ако в реалния живот това е невъзможно, човек може да си измисли такъв остров. Така направих аз." Така представя своята нова книга (сборник с разкази „Островът Уикенд“) поетесата, журналистката и белетристката Гергина Дворецка , кавалер на френския..

публикувано на 26.07.21 в 17:40