Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

За Храма на Мелпомена

Снимка: natfiz.bg

„Отколе ни е казано, че всички Пътища към Храма водят.

А Храмът на Изкуството е онзи, в който вечно търсим знаците за овладяване и на космичното, и на катадневното общение…

… веднъж намерили се – да забравим разноликите Пътеки, по които сме вървели. Да обединим творящата енергия и заедно да тръгнем по единствения път към умножаване жреците на Доброто и към връзката на Човека с Естеството!

Това е смисъл, който заслужава всяка жертва!

Добре дошли на всички в НАТФИЗ – модерен Храм на древното Изкуство!“

Това, уважаеми читателю/слушателю, е част от приветственото слово-покана на проф. д-р Станислав Семерджиев, ректор на НАТФИЗ послучай 60 години от създаването на това висше училище. 13 години са минали от тогава, но и днес тези думи звучат със същата сила… Защото какво е времето за един Храм!?

Днес към силата на тези думи се е прибавила още сила – на реализиралите се и успели тогавашни студенти, както  и на новите випуски на Академията.

Как се е развивала историята на храма НАТФИЗ „Кръстьо Сарафов“ – за тенденциите и принципите в образованието през годинитена неговото развитие; за личностите, положили основите на този Храм; за успехите на неговите възпитаници – всичко това можете да чуете в разказите на проф. д-р Станислав Семерджиев – настоящ ректор на Академията, на проф. д-р Венета Дойчева – декан на факултет „Сценични изкуства“, и на проф. д-р Божидар Манов – декан на факултет „Екранни изкуства“.

Чуйте звуковия файл.


 
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Соня Господинова

Еврика! Успешни българи: Соня Господинова

„Разковничето, според мен, е в това да бъдеш активен, да бъдеш търсещ и разбиращ другите“. Това казва Соня Господинова, носител на именната стипендия за икономика „Акад. Евгени Матеев“ на фондация „Еврика“.  Завършила е своето висше образование в Икономически университет във Варна. Имала е досег с различни култури, благодарение на програма „Еразъм“...

публикувано на 26.07.21 в 17:25

Световни звезди пеят пред гигантска каменна птица на остров Бали

Сред величествения декор на „Гаруда Вишну Кенчана“ – парк на остров Бали, пред 10 000 души са пели Стинг, „Горилаз“, „Айрън Мейдън“, „Парамор“... А всеки ден посетителите се наслаждават на кръшните извивки на балийски танцьорки. Кое е това приказно място и какво означава името му? Гаруда е каменна птица, тежко кацнала на един от хълмовете на Бали...

публикувано на 24.07.21 в 09:10
Лъчезар Томов

Лъчезар Томов: Математиката е изкуството да стигнете с разсъждения до решението

Българските деца редовно участват в международни олимпиади по точни науки и печелят медали, същевременно тестовете на PISA традиционно ни слагат на последните места, опре ли до математика. Къде е причината за това разминаване, което ни представя математическите умения като таланта или спортните заложби – или ги имаш или не. Така ли е обаче в..

публикувано на 22.07.21 в 16:04

Срещи „на живо“ с България, българския език и култура в летния семинар на Софийския университет

Летните семинари по български език и култура за чужденци на най-старото и авторитетно висше училище у нас се провеждат вече шест десетилетия. След годините на така наречения социализъм, когато държавата щедро подпомага всяка проява, допринасяща за популяризирането на страната и историята ни, разбира се, със съответния идеологически подтекст,..

публикувано на 22.07.21 в 12:03
„Превземане на Бастилията, 14 юли 1789 г.“,
картина от Жан-Пиер Уе

В полето на революцията

Жежкият юли е сред най-жежките и в политическо отношение месеци,   особено ако приемем Френската революция през 1789-1799 г. за най-горещото събитие в цялата нова история на планетата. Не само пада Бастилията, но и се коват събитията, при които по-късно падат много глави, включително главата на монархията. Но какво е това нещо революцията –..

публикувано на 22.07.21 в 07:55